Pcos

Som barn fikk Zandra (29) langt, svart hår på armene og beina

Viste seg å være et polycystisk ovariesyndrom (PCOS).

BEDRE LIV MED PCOS: Zandra Lindbom har fått et lettere liv etter at vekten ble halvert. Men den kraftige hårveksten sliter hun fortsatt med.  Foto:  Jan-Erik Ejenstam
BEDRE LIV MED PCOS: Zandra Lindbom har fått et lettere liv etter at vekten ble halvert. Men den kraftige hårveksten sliter hun fortsatt med. Foto: Jan-Erik Ejenstam Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ved hormonforstyrrelsen PCOS blir eggstokkenes hormonproduksjon forstyrret av økt utsondring av mannlig kjønnshormon. Svenske Zandra Lindbom (29) har PCOS (Polycystisk ovariesyndrom) og har kjempet mot både overvekt og plagsom hårvekst hele livet. At hun er blitt mor til tre barn på naturlig måte, ser hun på som et mirakel.

– Jeg lider av PCOS. Det innebærer blant annet at vekten min har gått opp og ned som en jo-jo, at jeg har kraftig skjeggvekst og at fertiliteten egentlig er lik null, forklarer Zandra, som bor i Linköping i Sverige. Som barn fikk Zandra langt, svart hår på armene og beina. Allerede som tiåring barberte hun leggene. Hun ble aldri mobbet av vennene, men inni seg led hun.

– Symptomene forverret seg i puberteten. Jeg ble overvektig, hadde uregelmessig menstruasjon. Da jeg var 15 år, fikk jeg mye hår på halsen, forteller Zandra.

LES OGSÅ: Har du fått «røde» føflekker på huden?

- Var sulten hele tiden

Hun prøvde flere slankemetoder, og legen anbefalte henne å spise mer salat og mindre godterier.

– Det er lettere sagt enn gjort. Når man lider av PCOS har man også et stort sug på karbohydrater, og jeg var sulten hele tiden.

Da Zandra var 19 år, sto vektnålen på 90 kilo. Da hun var 20, møtte hun Tobbe, som ble hennes mann. De har nå gått fra hverandre, men samarbeider godt om de tre barna sine.

FØR: På det meste veide Zandra 118 kilo. Foto: Privat
FØR: På det meste veide Zandra 118 kilo. Foto: Privat Vis mer

– Jeg var 22 år da jeg ville ha p-piller, maen fikk beskjed om at jeg var for stor. I stedet fikk jeg svar på de fleste spørsmålene om min tilstand, at jeg hadde PCOS. LES OGSÅ: Ingrid ønsket seg barn men fikk beskjed om at hun var for tjukk

Ble plutselig gravid

Zandra fikk testosteronblokkerere (som ikke benyttes i Norge) for å minske behåringen, og diabetesmedisin for å stabilisere vekten, uten hell. Hårveksten forble like kraftig, og vekten raste opp og ned.

– Jeg klarte å gå ned 15 kilo. Gynekologen forklarte at jeg ikke hadde eggløsning og sannsynligvis var infertil – men plutselig var jeg gravid, sier Zandra.

For seks år siden kom Ziva til verden, og utrolig nok ble Zandra gravid for andre gang, selv om vekten hadde steget til 118 kilo.

– Etter at Azton ble født for tre år siden, tok jeg slankeoperasjon, og begynte for sikkerhets skyld med p-piller. Men bare fire måneder etter operasjonen ble jeg gravid igjen, noe legene ikke anbefalte. Heldigvis gikk det bra med både barnet og meg, sier Zandra.

Etter operasjonen for to år siden er vekten nesten halvert, og hun veier nå 65 kilo. Men fortsatt har hun sterk hårvekst.

– Jeg får svarte, grove hår på halsen og haken og bart. Verken laser eller voksbehandling hjelper permanent, sier hun.

Tråding kan hjelpe mot hårveksten

Nå har Zandra funnet en metode mot hårveksten som fungerer ganske bra, nemlig tråding eller «threading». Behandlingen utføres av en frisør eller hudpleier og foregår ved at ett og ett hårstrå rykkes løs med en tråd.

– Behandlingen er vond og koster en del penger, men er effektiv og er verdt smertene. Hver tredje uke tar jeg behandlingen som varer i to uker.

Zandra har stor glede av jobben sin i helsevesenet og er fornøyd med livet, selv om det er en stor psykisk påkjennelse å lide av PCOS.

– I tunge stunder kan jeg fundere over hva jeg har gjort for å fortjene dette. Og jeg tenker over hvordan det vil være å møte en ny mann. Hvordan skal jeg forklare ham at jeg har skjegg? sier Zandra.

TRE SMÅ MIRAKLER: Zandra med sine tre barn; Ziva, Azton og Daviz. Foto:  Jan-Erik Ejenstam
TRE SMÅ MIRAKLER: Zandra med sine tre barn; Ziva, Azton og Daviz. Foto: Jan-Erik Ejenstam Vis mer

LES OGSÅ: Kan du ha en hormonsykdom?

Dette er PCOS

Polycystisk ovariesyndrom (PCOS) er en komplisert hormonforstyrrelse hvor forskjellige faktorer spiller inn. Høy utskillelse av testosteron hemmer eggløsning og gir uregelmessige menstruasjoner, uren hud og magefett.

Kilde: Prof. Eszter Vanky, Institutt for laboratoriemedisin ved NTNU

Råd til kvinner med PCOS

EKSPERT: Professor Eszter Vanky. Foto: NTNU
EKSPERT: Professor Eszter Vanky. Foto: NTNU Vis mer

Start en langsiktig planlegging av endret kost og livsstil, raske slankekurer fungerer ikke. Legg gradvis om til sunnere kost, kutt sukker. Vektnedgang er dokumentert effektivt. Lavkarbo kan være et effektivt kosthold, fordi det gir mindre insulin og stabilt blodsukker. Beveg deg minst en halv time hver dag. Har du mistanke om PCOS, be om å bli undersøkt og få tatt de riktige prøvene hos fastlegen.

Vektreduksjon kan redusere plagene

En studie viser at 14 prosent av norske kvinner i fruktbar alder har PCOS, altså mellom 40 000 og 50 000. Tendensen er økende, i takt med økende overvekt og fedme blant befolkningen.

– PCOS er den vanligste hormonforstyrrelsen hos kvinner i fruktbar alder. Vi vet ikke årsaken, men det er grunn til å tro at arv spiller en stor rolle. Miljøet i livmoren på fosterstadiet og livsstil har mye å si, sier professor Eszter Vanky ved
Institutt for laboratoriemedisin ved NTNU. Hun er også overlege ved Kvinneklinikken, St. Olavs Hospital.

– Diagnosen stilles ved en god utspørring av pasienten samt noen enkle undersøkelser. Det tas blodprøver for å måle hormonnivåene. Ultralyd av eggstokkene kan vise små blærer (cyster) som også er symptom på lidelsen, sier Vanky.

Den aller viktigste behandlingen er vektnedgang. Fettvev fungerer som en hormonfabrikk. Det bidrar til å økt insulinresistens som i sin tur fremmer produksjon av mannlige kjønnshormoner. 5–10 prosent vektreduksjon kan utgjøre forskjellen om kvinnen blir gravid eller ikke. Noen velger å få hjelp med assistert befruktning.

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer