Løpetrening

- Som regel er det folk i alle mulige fasonger og på alle nivåer på startstreken

Blir du svett ved tanken på et startnummer på brystet? Er du redd for å se ut som en sinke? Les hvorfor du bør droppe slike bekymringer og stille deg på startstreken i et løp.

LØPING: Blir du nervøs for å stille til et løp? Det trenger du ikke - her er 15 tips som hjelper deg å gjennomføre langdistanseløpet. Foto: NTB scanpix
LØPING: Blir du nervøs for å stille til et løp? Det trenger du ikke - her er 15 tips som hjelper deg å gjennomføre langdistanseløpet. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det beste kan være å slå sin egen rekord, en venn og konkurrent, eller å bare nå sitt eget, personlige mål. Andre synes det er mest stas med goodie-bag og medalje, sier Siri Slotterøy Johnsen, som startet det gratis løpetreningstilbudet Treningscamp i Oslo i 2009, og bloggen ved samme navn.

Hvert år deltar hun i både korte, lange, store og små løp. Siri, som er selverklært løpegal, har også fått mange nervøse løpsjomfruer til å ta steget og melde seg på sitt første løp, og trent med dem mot den store dagen. Hun forstår at man kan være redd for å dumme seg ut, bli sist og se ut som en slapp sinke. (Psst: Vil du være med på årets morsomste løp? Meld deg på KK-mila her!)

Men har du et indre bilde av deg selv som enslig svale blant tusenvis av veltrente, atletiske eliteløpere, vil du raskt få et annet syn på saken om du bare stiller til start, lover Siri.

- Husk at eliten er i mindretall og mosjonistene rår. Det er alltid flest helt vanlige folk som kjemper mot seg selv, sier hun.

Hun får støtte av Marianne Røhne, daglig leder i Kondis, Norsk organisasjon for kondisjonsidrett.

- Som regel er det folk i alle mulige fasonger og på alle nivåer på startstreken, uansett hva du er med på, sier Røhne.

- Noen løper veldig raskt, andre går og småspringer, og noen går hele veien. Det er alle varianter, og det fins alltid en type løp som passer best for akkurat deg, uansett alder og form.

Hvert år arrangeres det drøyt 1800 løp rundt omkring i Norge. I tillegg kommer alle de internasjonale løpene i utlandet.

LES OGSÅ: Elsker du å løpe, men har ikke helt teknikken inne? Her er ekspertenes beste råd!

BLI MED: Ikke vær redd for å delta i lengre løp! - Som regel er det folk i alle mulige fasonger og på alle nivåer på startstreken, uansett hva du er med på, sier Røhne. Foto: NTB scanpix
BLI MED: Ikke vær redd for å delta i lengre løp! - Som regel er det folk i alle mulige fasonger og på alle nivåer på startstreken, uansett hva du er med på, sier Røhne. Foto: NTB scanpix Vis mer

Anbefaler ultraløp

Selv har Røhne en forkjærlighet for ultraløp, løp som er lengre enn maraton, som løpes på tid. Det vil si at det er en fastsatt tid og ikke distanse man skal løpe, ofte på seks, tolv eller 24 timer. Så løper man så langt man klarer på en bane til tiden er ute.

- Jeg er ikke blant de raskeste, men synes det er kjempemorsomt. Det skjer alltid masse spennende underveis. Det er sosialt og livlig på matstasjonene, hvor det serveres masse godt i løpet av de timene det varer, ler hun.

Siri Slotterøy Johnsen påpeker at det å melde seg på et løp, er super motivasjon for å holde i gang treningen.

- Når du har et mål, må du trene for å nå det, oppsummerer hun enkelt.

Johan Kaggestad er enig.

- Å ha et mål med treningen gjør det alltid lettere å ikke droppe ut. Husk at regelmessighet er det avgjørende for å få helsegevinst og fremgang i formen, sier han.

Begge fremhever også den gode mestringsfølelsen etter et gjennomført løp. Det kjenner Ingunn Grewe Nordberg (47) seg godt igjen i. (Psst: Slik kan fysisk aktivitet bedre søvnen din)

- Det beste etter et løp, er den gode følelsen av å ha klart å fullføre og at kroppen min fikk til det jeg hadde som mål. Mestringsfølelse er en herlig følelse. Det er morsomt å løpe sammen med andre, og du finner deg alltid noen som holder samme tempo som deg å løpe sammen med, sier Ingunn, som løp en del da hun drev med friidrett i tenårene.

- Men så ble det mange år uten løping, der vekten gikk mye opp med graviditet, babyer og småbarn, forteller hun.

LES OGSÅ: Å løpe på tredemølle er god trening, men å løpe ute vil gi deg en ekstra fordel!

- Gruet meg!

I 2010 satte hun i gang med løpetrening igjen, og klarte også å gå ned en del i vekt. Året etter meldte hun seg på sitt første løp, et «miniton» på åtte kilometer i Fjelleventyret – Det norske fjellmaraton i Valdres.

- På forhånd både gruet jeg meg og var redd for at jeg ikke skulle klare å løpe alle de åtte kilometerne i strekk, eller enda verre, ikke klare å fullføre, innrømmer hun.

All bekymring ble gjort til skamme.

- Det var litt tøft da melkesyra kjentes underveis, men jeg klarte det fint, forteller Ingunn.

Få måneder etter løp hun sitt første halvmaraton i Vintermaraton på Jessheim. (Psst: - Det handler om å bli bevisst og prøve å legge inn bevegelse overalt)

- Det ble et tøft men lærerikt løp. Jeg åpnet for hardt og fikk så mye melkesyre at jeg måtte veksle mellom å gå litt og løpe de siste kilometerne. Men jeg var kjempefornøyd med å fullføre, på litt over to timer. Neste gang visste jeg mer om hvordan legge opp løpet, sier hun.

Siden har det blitt mange flere løp, både flere ti kilometersløp og flere halvmaraton.

- Jeg er ikke med for å vinne min klasse eller hele løpet. Jeg er med for å konkurrere med meg selv og forbedre mine egne tider, understreker Ingunn.

- Hvis du har litt lyst, bare hopp i det! Det er kjempemoro både før, under og etter et løp!

NB! Har du husket å melde deg på KK-mila? Det vil garantert gi deg motivasjonen du trenger for å komme i gang med løpingen, og samtidig får du med deg årets happening og tidenes beste jenteløp!

15 tips til hvordan du forbereder deg!

 • Meld deg på sammen med venner, familie, eller kolleger. Da kan dere trene og oppmuntre hverandre på veien, og ikke minst, feire sammen etterpå!
 • Ønsker du å gli inn i en mengde, så velger du et større løp. Men husk at lokale løp gjerne er mer uhøytidelige og har mindre trengsel.
 • Sett deg et tidsmål som er realistisk! Tenk over: Hvor mye du kan og vil du trene mot løpet? Det fins nyttige kalkulatorer på nett for å få et anslag på dette.
 • Hvis det er startpuljer i løpet ditt, velg en pulje du er sikker på at du vil klare å holde tritt med.
 • I tiden før løpet er det lurt å beregne gjennomsnittsfarten du må holde for å nå målet ditt, og trene på å holde denne farten over tid.
 • Om mulig, ta noen treningsturer i løypa på forhånd.
 • Sjekk løypeprofilen på arrangørens nettsider, slik at du vet når det er bakker og nedoverbakker, vannstasjoner og eventuelt noe å spise om du løper en lang distanse.
 • Er du nervøs for å fremstå som en sinke, så sjekk resultatlistene fra året før, og se hvor mange forskjellige prestasjoner som fins i et og samme løp. Du vil garantert ikke skille deg ut, uansett hvilket tempo du løper i!
 • Hent startnummeret ditt før selve løpsdagen, fest det på overdelen og legg frem alt av klær og sko kvelden før
 • Velg klær og sko du vet at du er bekvem i når du løper, og for all del: Ikke ta på deg noe splitter nytt!
 • Ikke ha på deg for mye! Altfor mange nybegynnere løper i for mye klær, og blir mer varme og slitne enn nødvendig. Husk at du skal være i konstant bevegelse og produserer masse varme!
 • Velg sko du føler deg rask i!
 • Vær ute i god tid. Husk at det nesten alltid er kø på doene siden alle vil innom der siste halvtimen før start!
 • For å unngå dytting og albuer i siden velger du deg en plass bak i puljefeltet ditt.
 • Nyt stemningen og fellesskapet! Husk å smil til de som står langs løypa!
 • Sist, men ikke minst: Ha en plan for feiringen etterpå!
   

LES OGSÅ: 3 løpeprogram som får deg i form til KK-mila og andre større løp

- Kjør ditt eget løp og blås i alle andre

Johan Kaggestad råder deg til å kjøre ditt eget løp fra starten av, og blås i hvordan andre gjør det. TV-kommentator Johan Kaggestad har vært trener for både Grete Waitz og Ingrid Kristiansen, og har også trent vanlige mosjonister og pasienter på Modum Bad. (Psst: Bygg muskler, øk fettforbrenningen og bli raskere!)

- Folk som aldri har hatt på seg et startnummer før, ser det ofte som en stor utfordring. Mange opplever et prestasjonspress som gjør at man engster seg litt, sier Kaggestad.

Hans erfaring er at det er mye mer fokus på tid og rekorder i løp i Norge, enn i de fleste andre land.

- Et inntrykk av at det er det som teller, kan skremme vekk mange, sier han.

- Men i New York Marathon, for eksempel, er det veldig lite fokus på tid. Det er selve opplevelsen og å fullføre som står i fokus, sier Kaggestad, og følgende klare råd:

- Jeg vil anbefale å blåse en lang mars i hva andre løp på. Kjør ditt eget løp fra begynnelsen av. Sett deg et realistisk mål, slapp av, kos deg, og tenk på hvordan du skal gjennomføre det for å få mest mulig ut av hele opplevelsen, oppfordrer han, og tilføyer:

- Det er alltid litt spenning og ekstra adrenalin i et løp, som selvsagt kan være motiverende. Det kan også ligge mye god mestringstrening å oppsøke en uvant situasjon.

LES OGSÅ: Bør løpere trene styrke? 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer