Oppfølging av demenspasienter

Sommeren er høysesong for å oppdage demens

- Vi etterlyser mer kompetanse og kapasitet i demensomsorgen i feriene, sier generalsekretær Mina Gerhardsen i Nasjonalforeningen for folkehelsen. Foreningens Demenslinje har hatt svært stor økning i antall henvendelser i sommer.

BEKYMRET: Å komme hjem på besøk og oppdage at eldre foreldre ikke lenger klarer seg selv, gir mye uro og bekymring for pårørende. Det merkes godt hos Demenslinjen til Nasjonalforeningen for folkehelsen. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB
BEKYMRET: Å komme hjem på besøk og oppdage at eldre foreldre ikke lenger klarer seg selv, gir mye uro og bekymring for pårørende. Det merkes godt hos Demenslinjen til Nasjonalforeningen for folkehelsen. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Mange pårørende føler seg veldig alene nå om sommeren, sier Gro Østmoe Granholt.

Hun jobber for Demenslinjen til Nasjonalforeningen for folkehelsen, som er en interesseorganisasjon for mennesker med demens og deres pårørende.

Hver dag tar hun imot telefoner fra bekymrede sønner, døtre, ektefeller og andre pårørende som uroer seg for en som har eller kanskje er i ferd med å utvikle demens.

- Det er ganske typisk for sommeren at en sønn eller datter kommer hjem på besøk, og oppdager at mor eller far er blitt veldig redusert siden forrige gang. Demens avdekkes veldig ofte i løpet av sommeren, sier Granholt.

Stengte dører

Problemet da er at svært mange møter på en kommunehelsetjeneste med ferieavvikling og en bemanning på minimumsnivå. Demenspasienter som allerede har hjemmehjelp, må forholde seg til ukjente vikarer med varierende kompetanse på demens. Pårørende som trenger noen å snakke med og hjelp til utredning av sine nære, møter feriestengte dører.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.