Underliv

Sopp eller bakteriell vaginose - kan du forskjellen?

Er ikke alt helt bra der nede? Sopp og bakteriell vaginose er veldig vanlig, men det kan være vrient å skille dem fra hverandre.

UNDERLIV: Det er ikke alltid bakteriefloraen i underlivet er helt fornøyd, og da kan man blant annet få bakteriell vaginose eller en soppinfeksjon. Foto: NTB Scanpix
UNDERLIV: Det er ikke alltid bakteriefloraen i underlivet er helt fornøyd, og da kan man blant annet få bakteriell vaginose eller en soppinfeksjon. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Mange opplever å få sopp og bakteriell vaginose i løpet av livet, men det kan være vanskelig å skille dem fra hverandre.

- Både sopp og bakteriell vaginose er veldig vanlig, og noe man mest sannsynlig vil oppleve i løpet av livet dersom man har en vagina, sier Simon Ertzeid, lege ved Sex og samfunn, og programleder i podcasten Alfakrøll.

- Verken sopp eller bakteriell vaginose er seksuelt overførbare infeksjoner som smitter, men begge tilstander kan sees på som en ubalanse i den normale floraen som finnes i skjeden, forklarer han.

Ertzeid understreker at ingen av tilstandene er «farlige», men at de kan bli svært plagsomme for personen det gjelder.

- Bakteriell vaginose er den vanligste årsaken til unormal utflod, men det kan også være sopp. I et tilfeldig utvalg vil om lag 10 prosent av kvinner som oppsøker fastlegen kunne diagnostiseres med bakteriell vaginose. Cirka tre av fire kvinner vil oppleve soppinfeksjon minst én gang i livet.

Dette er forskjellene

Sopp:

  • Utflod som ofte er hvit, tykk og klumpete (kan ligne på cottage cheese)
  • Røde, irriterte slimhinner
  • Kløe og svie i underlivet
  • Hevelse i huden kan også oppstå
  • Utfloden kan være uten lukt, men noen opplever at lukten er litt sur og stram, men uten den karakteristiske «fiskeaktige» lukten som ved bakteriell vaginose

Noen får også plager som svie ved vannlatning eller smerter ved samleie.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer