Underliv

Sopp eller bakteriell vaginose - kan du forskjellen?

Er ikke alt helt bra der nede? Sopp og bakteriell vaginose er veldig vanlig, men det kan være vrient å skille dem fra hverandre.

UNDERLIV: Det er ikke alltid bakteriefloraen i underlivet er helt fornøyd, og da kan man blant annet få bakteriell vaginose eller en soppinfeksjon. Foto: NTB Scanpix
UNDERLIV: Det er ikke alltid bakteriefloraen i underlivet er helt fornøyd, og da kan man blant annet få bakteriell vaginose eller en soppinfeksjon. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Mange opplever å få sopp og bakteriell vaginose i løpet av livet, men det kan være vanskelig å skille dem fra hverandre.

- Både sopp og bakteriell vaginose er veldig vanlig, og noe man mest sannsynlig vil oppleve i løpet av livet dersom man har en vagina, sier Simon Ertzeid, lege ved Sex og samfunn, og programleder i podcasten Alfakrøll.

- Verken sopp eller bakteriell vaginose er seksuelt overførbare infeksjoner som smitter, men begge tilstander kan sees på som en ubalanse i den normale floraen som finnes i skjeden, forklarer han.

Ertzeid understreker at ingen av tilstandene er «farlige», men at de kan bli svært plagsomme for personen det gjelder.

- Bakteriell vaginose er den vanligste årsaken til unormal utflod, men det kan også være sopp. I et tilfeldig utvalg vil om lag 10 prosent av kvinner som oppsøker fastlegen kunne diagnostiseres med bakteriell vaginose. Cirka tre av fire kvinner vil oppleve soppinfeksjon minst én gang i livet.

LEGE: Simon Ertzeid. Foto: Privat
LEGE: Simon Ertzeid. Foto: Privat Vis mer

Dette er forskjellene

Sopp:

  • Utflod som ofte er hvit, tykk og klumpete (kan ligne på cottage cheese)
  • Røde, irriterte slimhinner
  • Kløe og svie i underlivet
  • Hevelse i huden kan også oppstå
  • Utfloden kan være uten lukt, men noen opplever at lukten er litt sur og stram, men uten den karakteristiske «fiskeaktige» lukten som ved bakteriell vaginose

Noen får også plager som svie ved vannlatning eller smerter ved samleie.

Mulige årsaker: Overdreven vasking, antibiotikabehandling, nedsatt immunforsvar, diabetes og graviditet.

Bakteriell vaginose:

  • Utflod som er tyntflytende og grå-aktig i fargen (kan også være skummende)
  • Stram, ubehagelig lukt (fiskelukt)

Det er ikke alltid man får symptomer ved bakteriell vaginose.

Mulige årsaker: Ofte er det ingen klar årsak, men sex med ny, mannlig partner kan være en risikofaktor, da bakteriene i skjeden kan påvirkes av sæd. Overdreven vasking og å spyle skjeden kan også gi ubalanse i bakteriefloraen.

Kan få begge tilstandene samtidig

- Kan man ha begge tilstandene samtidig?

- Sopp og bakteriell vaginose kan sees på som to sider av samme sak: Når man har en soppinfeksjon vil sopp i skjeden vokse frem og ta over for de normale bakteriene, mens ved bakteriell vaginose vil en type bakterier ta over for en annen, sier Ertzeid.

Som regel forekommer disse for seg selv, men det er også mulig å ha begge tilstandene samtidig.

- Da kan man ha symptomer fra begge tilstandene, som kløe, lukt og endring av utflod, sier Ertzeid.

Behandling

Heldigvis finnes det hjelp å få, enten du har sopp eller bakteriell vaginose. Det finnes en rekke behandlingsalternativer, forklarer Ertzeid.

- Ved sopp vil kombinasjonsbehandling med vagitorier og krem (canesten, pevaryl) være førstevalget. Dersom dette ikke fungerer, kan man få en tablett som skal svelges, enten som engangsdose eller over en lengre periode. Dersom dette heller ikke fungerer, er det mulig å stå på langtidsbehandling mot sopp i ett år.

Bakteriell vaginose går som regel over av seg selv uten medikamentell behandling.

- Jeg pleier å si til pasientene at man kan forsøke å vente en ukes tid før man oppsøker helsehjelp. Etter en uke vil mye av plagene kunne ha gått over av seg selv uten behandling. Dersom symptomene er svært plagsomme, går det fint an å oppsøke lege før en uke har passert.

Dersom tilstanden må behandles, finnes det flere metoder som har cirka like god effekt:

- Disse innebærer lokalbehandling i skjeden, eller antibiotika man svelger. Cirka 30 prosent får tilbakefall av symptomer i løpet av tre måneder. Da kan man forsøke å gjenta behandlingen, eller forsøke et annet alternativ, sier Ertzeid.

Forebygge sopp

- Hva kan man gjøre om man får hyppige soppinfeksjoner?

- Om man ikke har en tilstand som bidrar til hyppige soppinfeksjoner, slik som bruk av antibiotika eller om man er gravid, finnes det en rekke forebyggende tiltak. Det første, og kanskje viktigste, er å unngå bruk av såpe i underlivet. Dersom man vasker seg med såpe i underlivet, eller vasker seg inne i skjeden, vil man vaske ut mange av de snille bakteriene og gi grobunn for sopp. Vask bare én gang daglig, med lunket vann, og kun på utsiden, råder Ertzeid.

Tettsittende bukser eller g-streng på klamme sommerdager kan også føre til endringer i skjedefloraen.

- Bind påvirker floraen mindre enn tamponger, og langvarig tampongbruk kan gi økt risiko for utflodsforstyrrelser. Dersom man har sex med noen som har penis, kommer det ofte inn nye bakteriearter og sæd (som har annen pH enn utfloden). Dersom man ofte får sopp eller bakteriell vaginose kan kondombruk hjelpe i forebyggingen av dette – selv med fast partner.

Forebygge bakteriell vaginose

- Hva kan man gjøre om man får bakteriell vaginose ofte?

- Mange vil oppleve utflod med vond lukt rundt menstruasjon eller etter samleie. Dette er helt normalt og ufarlig, og går som regel over av seg selv.

Dersom man har tyntflytende utflod med vond lukt over lengre perioder, som kommer tilbake etter behandling, eller ikke lar seg behandle i det hele tatt, gjelder de samme rådene som for å forebygge sopp.

- Ikke bruk såpe i underlivet, bruk luftige klær, bind fremfor tamponger, og bruk kondom. På varme sommernetter kan det være lurt å sove uten undertøy, eller med bomulltruse. Da har du størst sannsynlighet for å unngå det varme og fuktige miljøet bakteriene trives i, sier Ertzeid.

Kan man smitte partneren med sopp?

Soppinfeksjon i underlivet er mest vanlig hos kvinner, men også menn kan få det. Menn kan få balanitt, som er en infeksjon på penishodet. Menn kan også få lyskesopp.

Selv om sopp ikke regnes som en seksuelt overførbar infeksjon, kan det overføres gjennom sex, men det er sjelden. Undersøkelser viser at kvinner og menn har de samme soppstammene som partneren, men ettersom alle har sopp naturlig i kroppen, er det vanligst at en infeksjon skyldes overvekst av egne soppstammer, ifølge Lommelegen.

Må være obs på andre tilstander

Et stort antall kvinner har vulvodyni eller vaginisme (smertetilstander i underlivet). En del av disse pasientene fortviler over at de har blitt behandlet for soppinfeksjon gjentatte ganger, når det i ettertid har vist seg å være for eksempel vaginisme eller vulvodyni. Hvorfor skjer dette?

Ertzeid forklarer:

- Vulvodyni og vaginisme kan være vanskelig å diagnostisere, da det ofte tar lang tid, og mange ender opp med å dra til spesialist for utredning og behandling. Sopp kan gi sterke smerter i vulva og vagina, og kan gjøre samleie, bruk av tampong eller sexleketøy svært smertefull over lengre tid. Det er derfor viktig å undersøke om sopp, eller andre tilstander, kan være årsak til pasientens plager.

Dersom man ikke undersøker for sopp, vil enkelte pasienter gå i langvarig behandling for vulvodyni eller vaginisme, selv om plagene kunne ha forsvunnet med soppbehandling.

- I og med at sopp er svært vanlig, og symptombildet kan variere fra person til person, vil mange få påvist sopp uten at det nødvendigvis er opphavet til pasientens plager. Da vil dette kunne forårsake en forsinkelse i diagnostikk og behandling for vulvodyni og vaginisme. For en fastlege med begrensninger i tid og diagnostiske verktøy vil dette være en vanskelig balansegang, sier Ertzeid.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer