FOTSOPP: Bare bein og klamme sko kan føre til fotstopp.
FOTSOPP: Bare bein og klamme sko kan føre til fotstopp. Vis mer

Sandaler

Sørg for å ha sokker i skoene dine

Bare bein og klamme sko kan føre til mindre pene sommerføtter...

Publisert

Sokker i sandalene er kanskje ikke det fineste vi vet om. Men det er ikke akkurat i dette tilfellet ekspertene mener du bør bruke sokker. Nå som det endelig ser ut til at sommeren er kommet, velger naturligvis flere av oss å gå for et par lettere sko. Og mange velger også å ikke bruke sokker til disse skoene. Det kan ha et uheldig utfall...

For på føttene våre har vi mange svettekjertler, og det er estimert at vi svetter rundt 200 milliliter herfra hver eneste dag. Noen har også overaktive svettekjertler og er derfor ekstra plaget. Selv om våte sokker og illeluktende sko er ubehagelig og flaut, er det altså svært normalt å svette på beina. Men det betyr ikke at du behøver å gjøre ting verre enn de allerede er. Psst: Dette er det vanligste årsakene til neglsopp!

For dersom du får den geniale ideen om å dra hjemmefra i klamme sko – uten sokker, da ber du om trøbbel. Ikke bare vil du få klamme, svette og illeluktende føtter, men du utsetter deg også for gnagsår, og ikke minst fotsopp!

- Du er mer disponert for fotsopp når det er varmt, og når foten har det varmt og mørkt, er det en grobunn for sopp, sier Solveig Magnussen, daglig leder og fotterapeut hos Basisfot i Kristiansand.

LES OGSÅ: Kalde føtter? Her er det vanligste årsakene

Kan smitte deg selv med egne sko

Det som skjer når du får fotsopp er at dermatofytter (en gruppe sopp) infiserer det øverste laget av huden din. For å beskytte seg mot dette begynner huden å produsere flere celler enn den normalt gjør, og kan da bli tykkere. 

Fotsopp er ikke farlig, men det er svært smittsomt, og dessuten kan det være sjenerende for den som har det. Typiske smittesteder er der mange ferdes uten sko, som ved bassengkanten eller i garderoben på treningssenteret. Men du kan også få det ved å bruke dine egne sko! 

- Fotsopp er mikrober; bakterier som kan ligge igjen i sokker og sko. Derfor bør også sko og sokker sprayes med soppdrepende midler i tillegg til at foten behandles, har Else Olsen, som er fotterapeut ved Kristiansand fotterapisenter, tidligere fortalt KK.no.

- Å bruke sko i syntetisk materiale er også et uheldig valg, legger Magnussen til. 

Opplever du ofte å få fotsopp, noe som blant annet kan være typisk for de som trener mye, er det dessuten viktig å være flink til å skifte sokker og sko. Et godt tips er derfor å skifte sko ofte og lufte dem godt! 

UHELDIG UTFALL: Bare bein og klamme sko kan føre til fotstopp. Foto: Scanpix
UHELDIG UTFALL: Bare bein og klamme sko kan føre til fotstopp. Foto: Scanpix Vis mer

La føttene få lufte seg

Hvis du vil unngå fotsopp er det altså lurt å være nøye med fothygienen. Bytt til rene sokker hver dag, og husk at sokkene bør vaskes på 60 grader. Men luftige forhold er også en viktig faktor for å unngå fotsoppen, og nå på sommerstid har man jo gode muligheter for det.

- Når føttene dine får frisk luft vil du se at de får det bedre enn når de er stengt inne i mørke sko hele dagen lang, sier fotterapeut Tordis Ruud.

Hun tipser derfor om å gå mye i sandaler om sommeren. På denne måten får de sol og masse luft.

- Føttene dine trenger all den luften de kan få.

LES OGSÅ: Derfor er den ene foten din større enn den andre

Norsk Helseinformatikk (NHI) har også satt opp en fin liste over hvordan du kan unngå fotsopp, slik at du kan ha sommerfine føtter hele tiden:

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer