Sosial angst:

Sosial angst eller bare normal sjenanse?

Det er vanlig å være engstelig i visse sosiale situasjoner.

ENGSTELIG: - For noen blir engstelsen for sosiale settinger så kraftig at den blir et hinder i livet, sier psykologspesialist. FOTO: NTB Scanpix
ENGSTELIG: - For noen blir engstelsen for sosiale settinger så kraftig at den blir et hinder i livet, sier psykologspesialist. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Er du ofte nervøs i sosiale settinger? Du er ikke den eneste. Det er vanlig å være nervøs i varierende grad når vi skal møte svigerforeldre for første gang, når vi skal holde en tale, eller når vi skal si noe i et møte med mange til stede. Andre opplever også å være nervøse i mange sosiale situasjoner - store eller små.

Men hvordan kan vi skille hva som er sjenanse eller vanlig nervøsitet, og hva som er sosial angst eller fobi?

Asle Hoffart er forsker ved Modum Bad og professor II ved Institutt for psykologi ved Universitetet i Oslo. Han forklarer at det er bra å ha noe sosial angst, fordi den stopper oss fra å provosere andre unødig.

Mange av oss opplever en form for nervøsitet i sosiale situasjoner. Noen opplever den sterkere enn andre. Hoffart mener at forskjellen på nervøsitet eller sjenanse, og sosial fobi, har mye med korrigerbarhet å gjøre.

- Den sjenerte vil merke når han/hun er blant vennligsinnede og etter hvert «tø opp». Den sosial fobiske går inn i en «boble» der han/hun sjekker egne angstsymptomer og vurderer og planlegger egen framtreden, sier Hoffart til KK.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer