Sosial angst:

Sosial angst eller bare normal sjenanse?

Det er vanlig å være engstelig i visse sosiale situasjoner.

ENGSTELIG: - For noen blir engstelsen for sosiale settinger så kraftig at den blir et hinder i livet, sier psykologspesialist. FOTO: NTB Scanpix
ENGSTELIG: - For noen blir engstelsen for sosiale settinger så kraftig at den blir et hinder i livet, sier psykologspesialist. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Er du ofte nervøs i sosiale settinger? Du er ikke den eneste. Det er vanlig å være nervøs i varierende grad når vi skal møte svigerforeldre for første gang, når vi skal holde en tale, eller når vi skal si noe i et møte med mange til stede. Andre opplever også å være nervøse i mange sosiale situasjoner - store eller små.

Men hvordan kan vi skille hva som er sjenanse eller vanlig nervøsitet, og hva som er sosial angst eller fobi?

Asle Hoffart er forsker ved Modum Bad og professor II ved Institutt for psykologi ved Universitetet i Oslo. Han forklarer at det er bra å ha noe sosial angst, fordi den stopper oss fra å provosere andre unødig.

Mange av oss opplever en form for nervøsitet i sosiale situasjoner. Noen opplever den sterkere enn andre. Hoffart mener at forskjellen på nervøsitet eller sjenanse, og sosial fobi, har mye med korrigerbarhet å gjøre.

- Den sjenerte vil merke når han/hun er blant vennligsinnede og etter hvert «tø opp». Den sosial fobiske går inn i en «boble» der han/hun sjekker egne angstsymptomer og vurderer og planlegger egen framtreden, sier Hoffart til KK.

Dermed vil den med sosial fobi få lite med seg av andres faktiske innstilling, forklarer forskeren.

- Når en er nervøs sammen med andre kan en lett tenke at en er annerledes/har en lidelse fordi andre ser ubesværet ut. Men vi er flinke til å skjule slik nervøsitet, du er kanskje ikke den eneste.

LES OGSÅ: Helene Back (35) var så preget av sosial angst at hun ikke kom seg ut

DE ANDRE: Det er ikke slik at alle andre er på topp i enhver sosial situasjon, selv om det kanskje kan virke slik, understreker ekspertene. FOTO: Scanpix
DE ANDRE: Det er ikke slik at alle andre er på topp i enhver sosial situasjon, selv om det kanskje kan virke slik, understreker ekspertene. FOTO: Scanpix Vis mer

Redsel for å rødme, svette eller skjelve på hendene

Det er altså en forskjell på nervøsitet i sosiale situasjoner og det å ha en sosial angstlidelse. For noen blir usikkerheten i sosiale situasjoner så stor at det hindrer dem fra å delta på mye.

Psykologspesialist Ingrid Sønstebø forklarer til KK at mange angstlidelser handler om redsel for noe som er vanlig å engste seg for. Men, har man en angstlidelse, er redselen sterkere enn normalt:

- Med sosial angst er det nettopp slik. Det er jo vanlig å være usikker. Det å prate med fremmede, gå på jobbintervju, eller kanskje en fest der du ikke kjenner så mange – det vekker engstelse og ubehag hos veldig mange, sier Sønstebø, og fortsetter:

- Men for noen blir engstelsen for sosiale settinger så kraftig at den blir et hinder i livet. Sosial angst skiller seg altså fra sjenanse og vanlig usikkerhet ved at den er mer alvorlig og fører til funksjonstap.

Videre forklarer hun at mennesker med sosial angst bekymrer seg kraftig for å bli bedømt negativt, latterliggjort eller ydmyket.

- Mange er redd for å bli oppfattet som dumme, klønete, eller for at andre skal merke at de er nervøse. Redsel for å rødme, svette, skjelve på hendene eller på stemmen er vanlig. Mange er redd de skal kaste opp, søle eller falle.

LES OGSÅ: 7 gode råd for deg som sliter med telefonskrekk

- Ubarmhjertig selvkritikk

Psykologspesialisten forklarer at mange med sosial angst blir overdrevent opptatt av hva som skjer i kroppen og hvilket inntrykk man gjør på andre. «Rødmer jeg? Skjelver jeg?».

- Man tolker lett andre som kritiske og overser positive reaksjoner. Etterpå husker man gjerne bare det som er negativt, farget av ubarmhjertig selvkritikk.

Men Sønstebø understreker at andre sjelden opplever dem som så negativt som de selv tenker, og at det kan være vanskelig for de med sosial angst å tro på.

- Kanskje har situasjonen gått helt fint i andres øyne.

Det kan være flere årsaker til at noen har en sosial angstlidelse. Det starter gjerne som kraftig sjenanse i barndommen og utvikler seg til et angstproblem i tidlig ungdomsalder, forklarer Sønstebø.

- Både arvelige forhold og belastninger i oppveksten kan gjøre en sårbar for å utvikle lidelsen. Ensomhet og mobbing svekker for eksempel selvtillit og selvfølelse, og kan bidra til sosial angst. Mange med sosial angst unngår situasjoner de er redde for, og går slik glipp av mye. I verste fall fører engstelsen til at man faller ut av skole eller arbeid og isolerer seg.

Det finnes hjelp å få! Om du strever med sosial angst anbefaler Sønstebø at du søker hjelp hos fastlegen. Du kan også prøve selvhjelpsprogrammet til NHI, som du finner HER.

LES OGSÅ: Angst: - Den tunge klumpen i magen forsvant da jeg kom meg ut i naturen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer