- Sosial ulikhet tar liv

Fersk rapport avslører hvordan forskjeller i sosial status påvirker både helse, livskvalitet og død. Og forskjellene er økende.

LAVT UTDANNEDE MED LITE PENGER DØR TIDLIGERE: - Helse, livskvalitet og død følger sosial status som en trapp gjennom hele samfunnet enten vi måler sosial status som inntekt eller utdanning, ifølge ny forskning. Nå skal sosiale ulikheter i helse på den politiske agendaen - igjen. Foto: NTB
LAVT UTDANNEDE MED LITE PENGER DØR TIDLIGERE: - Helse, livskvalitet og død følger sosial status som en trapp gjennom hele samfunnet enten vi måler sosial status som inntekt eller utdanning, ifølge ny forskning. Nå skal sosiale ulikheter i helse på den politiske agendaen - igjen. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Sosial ulikhet tar liv. Problemet er gjennomgripende i vårt samfunn. Helse, livskvalitet og død følger sosial status som en trapp gjennom hele samfunnet enten vi måler sosial status som inntekt eller utdanning, skriver Mina Gerhardsen, generalsekretær i Nasjonalforeningen for folkehelsen.

Hun viser til resultatene i en ny rapport utarbeidet for nasjonalforeningen av forsker Jon Ivar Elstad og professor Espen Dahl, begge ansatte ved OsloMet og med helse, arbeid, levekår og velferdsforskning som spesialfelt.

- Vi vil framheve tre sentrale budskap fra Dahl og Elstad: Problemet er enormt stort. Hele 170 000 leveår kunne vært vunnet bare på ett år dersom vi ikke hadde hatt sosial ulikhet i helse. De viser et potensial for at 40 prosent av tapte leveår i befolkningen kan spares om vi utjevner sosiale helseforskjeller.

- Dypt urettferdig

Som Nasjonalforeningen for folkehelsa nevner:

Rapporten avslører blant annet at man kan spare 40 prosent av tapte leveår i befolkninga med bedre utjevning av sosiale helseforskjeller.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer