Fett

- Søtt, salt og fett trigger lysten vår fremfor å gi metthet

Kombinasjonen av sukker og fett gjør oss slappere, trøttere og kan resultere i at tallet på badevekten stiger.

USLÅELIG KOMBO: Selvfølgelig skal man kose seg litt i blant, men kjeks og donuts bør ikke være et fast innslag i hverdagen. Kombinasjonen fett og søtt er både den mest fetende, og den mest uimotståelige.  Foto: Scanpix
USLÅELIG KOMBO: Selvfølgelig skal man kose seg litt i blant, men kjeks og donuts bør ikke være et fast innslag i hverdagen. Kombinasjonen fett og søtt er både den mest fetende, og den mest uimotståelige. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fett og sukker er en kombinasjon som for de fleste av oss kan være svært vanskelig å motstå når vi først har fått smaken på det.

Men visste du at du aller helst bør velge enten sukker eller fett? Kombinasjonen av de to er nemlig enda verre for oss, enn om du bare går for en av delene. 

LES OGSÅ: KK.no-redaksjonen har testet høstens popcorn-nyheter

Fremmer fettlagring og hemmer forbrenningen

Dr. Fedon Lindberg, lege og kostholdsekspert, forteller at kombinasjonen sukker eller stivelse, og fett er «maksimalt fetende» i forhold til andre kombinasjoner. 

- Karbohydrat i form av sukker eller stivelse fører til blodsukkerstigning og insulinstigning. Insulin er det viktigste hormonet som regulerer fettdannelse fra karbohydrat i leveren, og som øker fettlagring både fra omdannet karbohydrat og fra fett fra kosten, forklarer han til KK.no. 

Dette skjer fordi insulin fremmer fettlagringsenzymet «lipoprotein lipase», og samtidig hemmer det enzymet «hormonsensitiv lipase», som øker fettforbrenningen.

- Dermed er kombinasjon av raske karbohydrater fra sukker og/eller stivelse, og fett maksimalt fetende for kroppen, forteller han. 

Dette betyr selvfølgelig ikke at du legger på deg om du spiser et sjokoladekakestykke til kvelds i dag. Du skal være i energioverskudd, og det synes ikke på vekta med en gang, men over tid kan det gi utslag. 

- Dette forutsetter selvsagt at man ikke er i energibalanse, påpeker Lindberg. 

LES OGSÅ: Derfor er det sukker i nesten alt

Kombinasjonen som gjør det vanskeligere å stoppe

Men ikke bare er fett og sukker det mest fetende vi kan spise, det er jo også veldig godt, og det kan fort bli vanskelig å stoppe når du først har satt skålen med godsaker foran deg.

SØTT, SALT OG FETT: Smash er eksempel på et godteri/snacks som trigger suget - og det er vanskelig å spise kun én, nettopp på grunn av at det inneholder sukker, salt og fett.  Foto: VG
SØTT, SALT OG FETT: Smash er eksempel på et godteri/snacks som trigger suget - og det er vanskelig å spise kun én, nettopp på grunn av at det inneholder sukker, salt og fett. Foto: VG Vis mer

Karoline Steenbuch Lied, som er kursleder og fagansvarlig for kosthold og ernæring i Grete Roede AS, forteller at kombinasjonen fett og sukker kan være en «for god» kombinasjon.  

- Når salt i tillegg kombineres i samme matvare blir det nesten umulig å stoppe. Søtt, salt og fett blir rett og slett en uslåelig kombinasjon. Det er fordi de trigger lysten fremfor å gi metthet, sier Lied og fortsetter:  

- Når mange forskjellige smaksløker trigges samtidig vil hjernens belønningssenter respondere sterkere. Kombinasjonen av søtt, salt og fett gjør det enklere å spise mer enn om vi spiser noe som er bare søtt eller bare salt. I tillegg vet man at kombinasjonen av ulike konsistenser også bidrar til å gjøre maten mer velsmakende og fristende. I sum bidrar det til at vi ønsker enda en bit – og så enda en.

Hun kan dessuten fortelle at kombinasjonen fett og sukker slik vi kan finne den i flere matvarer i dag, ikke finnes naturlig i naturen i det hele tatt.

- I naturen finner man faktisk ingen matvare som har en fifty-fifty blanding av fett og sukker, slik som vi stadig finner i flere og flere matvarer, som muffins, donuts og ferdigkaker i dag.

LES OGSÅ: Kan fet mat og sukker gi deg kviser? 

GJØR DEG SLITEN OG SLAPP: Litt sukker og litt fett er ikke farlig, men mye av det, og spesielt i kombinasjon gjør deg sliten og slapp og kan forstyrre søvnen.  Foto: Scanpix
GJØR DEG SLITEN OG SLAPP: Litt sukker og litt fett er ikke farlig, men mye av det, og spesielt i kombinasjon gjør deg sliten og slapp og kan forstyrre søvnen. Foto: Scanpix Vis mer

Gjør deg slapp og gir dårligere søvn

Malén Gudbrandsgard er ernæringskonsulent med bachelor i ernæringsfysiologi, og jobber blant annet som kostholdsveileder i eget firma. Hun forteller i likhet med Lied at kombinasjonen fett og sukker er vanskelig å legge fra seg, og at det gjør lite godt for kroppen vår. 

- Et kosthold med denne sammensetningen vil gjøre oss slappere, trøttere, føre til lavere aktivitetsnivå, gi oss dårligere søvn og kan resultere i at tallet på badevekten stiger, sier hun. 

Likevel skal du ikke være redd for å få i deg litt sukker og litt fett. Det er i seg selv ikke farlig å spise litt av det, men kombinasjonen er ugunstig, og man skal heller ikke ha i seg for mye av hverken fett eller sukker. 

- Matvarer med innhold av både fett og sukker gir liten eller kortvarig metthetsfølelse, og kan føre til mer og hyppigere småspising. Dette er svært ugunstig. Mekanismene for selvregulering av belønningssystemet i hjernen blir forstyrret og kroppen settes i ubalanse, sier Gudbrandsgaard. 

- Mat som inneholder en blanding av sukker og fett har vist seg å føre til at man prioriterer å spise dette fremover annen tilgjengelig mat, nettopp fordi det smaker godt. 

LES OGSÅ: Er billigsjokolade et dårligere valg? 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer