Så viktig er søvn:

Sov godt, unngå forkjølelse

Én eneste natt med dårlig søvn gjør deg mer utsatt for infeksjoner. Men det finnes gode nyheter også for deg som sliter med søvnen.

SØVNLØS: Få ting er så frustrerende som å ligge søvnløs. Søvnforsker Christian Benedict (bildet) har heldigvis noen trøstende ord. FOTO: STEFAN TELL
SØVNLØS: Få ting er så frustrerende som å ligge søvnløs. Søvnforsker Christian Benedict (bildet) har heldigvis noen trøstende ord. FOTO: STEFAN TELL Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Vi.no er både en nettavis og en Facebookgruppe for alle som er 50+ Er du en av oss? Følg oss her, og tips oss gjerne!

(Vi.no): Når vi sover utskiller vi hormoner som hjelper immunforsvaret vårt med å bekjempe fiender som ufarlige, men irriterende forkjølelsesvirus, men sannsynligvis også kreftceller.

Søvnforsker Christian Benedict ved Uppsala universitet sammenlikner søvn med en innebygd skytsengel. I sin nye bok Sömn, sömn, sömn, forteller han hvordan en god natts søvn hjelper oss å føle oss bedre og holde oss friske. Søvn hjelper immunforsvaret med å gjøre jobben sin og rydde bort sånt som truer helsen, som bakterier og virus. Studier viser at de som sover minst seks timer hver natt rammes av færre infeksjoner. Det viser seg også at vaksiner har bedre effekt på personer som sover godt natta etter vaksinasjonen. De som sover dårlig får helt enkelt dårligere beskyttelse av vaksinen.

Den gode nyheten om søvn

Den dårlige nyheten er at vi blir mer infeksjonsfølsomme allerede etter én natt med dårlig søvn. Den gode nyheten er at det er helheten som teller.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer