Fullmåne

Sover du dårlig når det er fullmåne?

Sveitsiske forskere mener det skyldes at vi har større ladning av elektromagnetisk strøm i kroppen når det er fullmåne.

SOVER DÅRLIG NÅR DET ER FULLMÅNE: Stemmer det at fullmånen påvirker søvnkvaliteten vår?  Foto: Shutterstock / Stokkete
SOVER DÅRLIG NÅR DET ER FULLMÅNE: Stemmer det at fullmånen påvirker søvnkvaliteten vår? Foto: Shutterstock / Stokkete Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi mennesker har i alle år vært fascinerte av fullmånen som fra tid til annen pryder himmelen over oss. Før i tiden trodde mange at det var ikke lurt å være utendørs om natten når månen lyste frem fordi den vekket aggressive varulver, blodtørstige vampyrer og skremmende gjenferd til liv. (Psst, våkner du flere ganger om natten? I denne saken får du svaret på hva det kan skyldes!)

Vel, i disse dager vet vi bedre. Likevel er det fortsatt slik at mange av oss sover ganske dårlig om nettene når månen er på sitt fulleste - noe den faktisk er i kveld! Ikke siden 1948 har månen vært så nærme jorda. 

Fenomenet, som blir kalt «supermåne», opptrer når fullmåne faller sammen med det punktet der den er tettest på oss i den elliptiske banen den følger, det såkalte perigeum. I år er det fullmåne bare 2,5 timer etter perigeum, noe som får månen til å se opptil 14 prosent større på himmelen, og 30 prosent lysere. For å oppnå betegnelsen «supermåne» må månen komme innenfor 90 prosent av minimumsavstanden til oss, skriver Illustert Vitenskap på sine nettsider.   

Så hvis du vil oppleve et av stjernehimmelens mest unike fenomener er det en god idé å se opp i kveld. Vi vil ikke se noe lignende igjen før 25. november 2034.

Men tilbake til fullmånen og søvnkvaliteten vår: Er det slik at månen har en innvirkning på søvnkvaliteten vår, eller er det kun noe vi innbiller oss?

LES OGSÅ: Det er én ting svært mange av oss drømmer om i voksen alder...

Både nymåne og fullmåne har innvirkning på søvn

«Sleepless night, the moon is bright» er tittelen på en studie om månen og søvn utført av tre sveitsiske forskere ved Universitetene i Bern og Basel. Studien, som er fra 2006, sto opprinneig på trykk i Journal of Sleep Research

Resultatet av studien viser at både nymåne og fullmåne kan ha en innvirkning på søvnkvaliteten vår. Ved ny- eller fullmåne er det nemlig større ladning av elektromagnetisk strøm i kroppen og mer drømmeaktivitet i løpet av søvnen. Mange mennesker, og spesielt kvinner, mener de er søvnløse eller sover dårlig ved fullmåne, og dette kan altså være noe av forklaringen på problemet. 

I studien ble 31 forsøkspersoner fulgt gjennom seks uker med to fullmåner. Egentlig skulle forskerne se på basestasjonene til mobiltelefoner og søvnen, men de sjekket også månefasene og resultatet var overraskende. 

Søvntiden til forsøkspersonene varierte med månefasene. Fra 6 timer og 41 minutter ved fullmåne og 7 timer ved nymåne. Deltakerne sov altså i gjennomsnitt 20 minutter mindre om natten ved fullmåne enn ved nymåne. 

De kunne også bekrefte at de sov mindre, følte seg trøttere og mer uopplagte etter fullmånenetter. 

SUPERMÅNE: Ikke siden 1948 har månen vært så nærme jorda som den var i november 2016.  Foto: Afp
SUPERMÅNE: Ikke siden 1948 har månen vært så nærme jorda som den var i november 2016. Foto: Afp Vis mer

LES OGSÅ: Dette skjer når du ikke sover en hel natt

Trengs flere undersøkelser

Ifølge professor og søvnforsker Ståle Pallesen kan en av årsakene til at fullmånen har en slik effekt rett og slett være at vi innbiller oss at den påvirker søvnen i negativ grad og dermed blir stresset. 

– En forklaring kan være at mennesker som tror at månen innvirker på søvnen deres blir mer stresset under fullmåne - og således opplever dårlig søvn på grunn av selvoppfyllende profetier. Det har videre vært spekulert på om månefasene kan virke inn på visse hormoner hos menn og kvinner, og at disse dermed viser en såkalt circalunar rytme og at hormone kan innvirke på søvnen, har han tidligere fortalt til KK.no.

Pallesen forteller videre at det kun er et par undersøkelser som har sett på sammenhengen mellom månefaser og søvn. 

– Det trengs flere undersøkelser for å kunne fastslå at det er noen sammenheng og hva mekanismene eventuelt kan være. 

LES OGSÅ: - Søvnen påvirkes ofte dersom man ikke har det helt greit i livet

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer