Søvn

- Sover du lite blir den mentale kapasiteten svekket

Lær deg ekspert-triksene slik at du får best mulig ut av nattessøvnen!

DÅRLIG SØVN: Undersøkelser viser at rundt hver tredje voksne person har søvnproblemer av og til. Foto: NTB Scanpix
DÅRLIG SØVN: Undersøkelser viser at rundt hver tredje voksne person har søvnproblemer av og til. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ingen tvil om at vi alle er avhengige av søvn. Skjønnhetssøvn er nemlig ikke bare viktig for at vi skal holde oss unge og vakre, men også helsen vår er avhengig av gode søvnrutiner. Men hvor mye du faktisk bør sove hver natt avhenger av ulike faktorer. Selv om man anbefaler 7,5 time hver natt, har også alderen din noe å si på hvor lenge du bør sove. 

Men om vi ser bort fra antallet timer man bør sove, så vet vi at en god natts søvn er viktig for å kunne fungere som normalt. Timene på puta har nemlig innvirkning på alt fra vekt og muskler, til hukommelse og følelsesliv. For lite søvn, eller for dårlig søvn, over lengre tid kan faktisk gjøre deg deprimert.

Men det kan også være følelseslivet ditt som påvirker søvnen din. Våkner du for eksempel mange ganger om natten kan dette være et tegn på at du ikke har det så greit. Men hvorfor er det sånn at enkelte av oss ofte sover dårlig? Ifølge Ståle Pallesen, søvnekspert og professor ved Universitetet i Bergen, er det mange ulike grunner til nettopp dette. 

- Det er ekstremt mange grunner til at folk sover dårlig. Insomni, eller søvnløshet, er den vanligste søvnsykdommen, og utløses ofte av ulike livsbelastninger som stress, konflikter, dødsfall i familien eller samlivsbrudd, sier han til KK.no. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer