Søvn

- Sover du lite blir den mentale kapasiteten svekket

Lær deg ekspert-triksene slik at du får best mulig ut av nattessøvnen!

DÅRLIG SØVN: Undersøkelser viser at rundt hver tredje voksne person har søvnproblemer av og til. Foto: NTB Scanpix
DÅRLIG SØVN: Undersøkelser viser at rundt hver tredje voksne person har søvnproblemer av og til. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ingen tvil om at vi alle er avhengige av søvn. Skjønnhetssøvn er nemlig ikke bare viktig for at vi skal holde oss unge og vakre, men også helsen vår er avhengig av gode søvnrutiner. Men hvor mye du faktisk bør sove hver natt avhenger av ulike faktorer. Selv om man anbefaler 7,5 time hver natt, har også alderen din noe å si på hvor lenge du bør sove

Men om vi ser bort fra antallet timer man bør sove, så vet vi at en god natts søvn er viktig for å kunne fungere som normalt. Timene på puta har nemlig innvirkning på alt fra vekt og muskler, til hukommelse og følelsesliv. For lite søvn, eller for dårlig søvn, over lengre tid kan faktisk gjøre deg deprimert.

Men det kan også være følelseslivet ditt som påvirker søvnen din. Våkner du for eksempel mange ganger om natten kan dette være et tegn på at du ikke har det så greit. Men hvorfor er det sånn at enkelte av oss ofte sover dårlig? Ifølge Ståle Pallesen, søvnekspert og professor ved Universitetet i Bergen, er det mange ulike grunner til nettopp dette. 

- Det er ekstremt mange grunner til at folk sover dårlig. Insomni, eller søvnløshet, er den vanligste søvnsykdommen, og utløses ofte av ulike livsbelastninger som stress, konflikter, dødsfall i familien eller samlivsbrudd, sier han til KK.no. 

LES OGSÅ: Fem ting du ikke bør gjøre i senga

- En del lider av angst og grubling 

Han forklarer videre at for noen kan det å sove lite og dårlig bli kronisk, fordi man gjør kompenserende handlinger som på sikt ofte forverrer problemene. Det vil si at man for eksempel tilbringer mye tid i sengen i håp om få mer søvn. Dette kan igjen føre til at mange gradvis vil assosiere sengen med frustrasjon og uro - slik at sengen ikke utløser søvn og avslapning. 

- En del av dem som får insomni har også gjerne en viss sårbarhet i bunn, som tendens til angst og grubling. Andre vanlig årsaker til dårlig søvn finner vi døgnrytmeforstyrrelser, hvor det er et misforhold mellom den indre biologiske døgnrytmen til personen, og tidspunktene for når personen bør/må være våken og sove, sier han og legger til: 

- Obstruktiv søvnapné, som gjør at du opplever pustestopp når du sover, vil forringe søvnen fordi pustestoppene er assosiert med små oppvåkninger i hjernen. Dette skjer ofte uten at personen selv merker det, men søvnkvaliteten og restitusjonen lider av dette.

Pallesen forteller også at en annen vanlig lidelse er urolige bein, der personen kan oppleve stikkende, krypende «murringer» i bena når han eller hun er i ro. Dette er ifølge han typisk om kvelden når man sitter eller ligger i sengen.

LES OGSÅ: - Det er viktig å ha et godt sovemiljø på soverommet

IKKE TA EN MIDDAGSLUR: Ifølge søvneksperten bør du unngå å sove midt på dagen. Er det absolutt er nødvendig, sov maks i 20 minutter. Foto: Shutterstock / Vasiliy Koval
IKKE TA EN MIDDAGSLUR: Ifølge søvneksperten bør du unngå å sove midt på dagen. Er det absolutt er nødvendig, sov maks i 20 minutter. Foto: Shutterstock / Vasiliy Koval Vis mer

Vekten kan øke fortere ved lite søvn 

- Hvordan kan dårlig og lite søvn påvirke hverdagen?

- Å sove lite gjør at man normalt er i dårlig humør. I tillegg svekker hukommelsen og reaksjonsevnen - kort og godt blir den mentale kapasiteten svekket, sier Pallesen og tilføyer:

- En legger gjerne på seg fortere, og kan få metabolske forstyrrelser, samt økt risiko for depresjon.

Så hvordan skal man oppnå den perfekte søvn? Vi vet alle at vi bør droppe slumringen (ja, det gjør faktisk bare vont verre!), men hvilke andre råd bør vi ta med oss? Én ting som er helt sikkerr: Få nok søvn HVER natt. 

- Sørg for å få nok søvn hver natt, men stå også opp til et fast tidspunkt hver dag. Om man står opp til et fast tidspunkt hver dag vil døgnrytmesystemet normalt innstille seg på dette, slik at man lettere våkner til denne tiden hver eneste morgen uten vekkerklokke, forklarer han.

Videre råder Pallen om å kutte kaffe senest klokken 15, unngå å ta en middagslur (maks 20 min om det absolutt er nødvendig) og ha det stille, mørkt og temperert på soverommet.

- Ikke gå sulten til sengs og bruk tid på en nedroingsfase de siste 2-3 timene før du legger deg. Unngå bruk av nikotin seint om kvelden. Dersom du trener bør du gjøre dette om ettermiddagen, og ikke før du skal legge deg, råder han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer