Søvnproblemer

Sover du mye på dagtid?

Søvnsykdommen narkolepsi kan være årsaken.

SOVNER: I tillegg til søvnproblemer, får mange mareritt og konsentrasjonsvansker. Foto: Shutterstock / bikeriderlondon
SOVNER: I tillegg til søvnproblemer, får mange mareritt og konsentrasjonsvansker. Foto: Shutterstock / bikeriderlondon Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Narkolepsi er en arvelig nevrologisk lidelse, og de som rammes har ofte problemer med å holde seg våken i hverdagslige situasjoner. Mange sovner på jobb, på kino, mens de leser eller lignende.

- Noen undersøkelser viser at mer enn én av 1000 personer har narkolepsi, men det er mange som ikke er diagnostisert, sier Bjørn Bjorvatn, professor innen global helse og samfunnsmedisin ved Universitetet i Bergen. 

Bjorvatn er søvnspesialist, driver Bergen søvnsenter og har skrevet flere bøker om søvnproblemer. Han forteller at de første symptomene på narkolepsi ofte kommer i ung alder. 

- I tillegg til søvnproblemer, får mange mareritt og konsentrasjonsvansker, sier han.

LES OGSÅ: 3 ting som har bevist effekt mot søvnproblemer

Symptomer

Bjorvatn forteller at lidelsen har fire typiske symptomer:

Søvnighet på dagtid
Pasienter med narkolepsi er trøtte på dagtid, og kan plutselig sovne uten forvarsel. Det varierer hvor lenge søvnen varer.

Anfall
Narkolepsi gir små anfall (kalt katapleksi), med svikt i for eksempel knærne,  som kan føre til at man faller om. Det kan også gi ufrivillig hakeslepp, eller gjøre at hodet faller ned mot brystet. Som regel blir det utløst av brå følelsesmessige forandringer som for eksempel latter, redsel, overraskelse eller sinne.

Livlige drømmer
Lidelsen kan gi livlige og skremmende drømmer (Hypnagoge hallusinasjoner), spesielt under innsovning og oppvåkning.

Søvnparalyse
Søvnparalyse betyr at man våkner og føler seg lam i alle musklene. Mange opplever dette som skremmende, selv om anfallet ikke varer lenge.

- Du behøver ikke å ha alle symptomene for å ha narkolepsi, men et stort søvnbehov og tretthet på dagtid er ofte det første tegnet, sier han.

LES OGSÅ: Slik påvirker søvn kroppen

SOVNER: Narkolepsi gjør at man sovner under forelesning, når man leser, på kino og lignende. Foto: Shutterstock / Marcos Mesa Sam Wordley
SOVNER: Narkolepsi gjør at man sovner under forelesning, når man leser, på kino og lignende. Foto: Shutterstock / Marcos Mesa Sam Wordley Vis mer

Mistenker du at du har narkolepsi? Ved hjelp av spørreskjema Epworth søvnighetsskala kan du finne ut om det er sannsynlig at du har lidelsen eller ikke.

LES OGSÅ: Slik sover du bedre

Kan skje når som helst

Lisbeth R. Bratland er daglig leder av Søvnsenteret i Rogaland, og har mye erfaring med ulike søvnproblemer. Hun forteller at man kan falle ufrivillig i søvn uavhengig av søvnkvaliteten natten før.

- Det kan skje når som helst og hvor som helst, sier hun.

Hun forteller at typiske tegn er at man «dupper av» eller sovner noen sekunder i situasjoner hvor man ser tv, er passasjer i bil, stopper på rødt lys, under forelesning, når man deltar lyttende i en samtale, etter lunsj eller når man er inaktiv på offentlig sted (teater, kino).

- Man kan ha sykdommen selv om man ikke faller i søvn hvor som helst. Dersom du selv opplever hyppige trøtthetsanfall kan det være lurt å ta en vurdering sammen med fastlegen, sier hun.

LES OGSÅ: Ellen (42) sovner hvor som helst og når som helst

Kaffe kan hjelpe

Søvnspesialist Bjørn Bjorvatn forteller at det uansett er viktig å få nok nattesøvn.

- Søvnigheten på dagtid forverres av mangel på søvn, og nattarbeid bør unngås. Det kan være smart å legge inn søvnperioder på dagtid, sier han. 

Han forteller at både kaffe, te og cola inneholder koffein, og kan derfor være nyttig for dem som sliter med søvnighet. De fleste pasienter med narkolepsi trenger medisiner, og det er en sykdom som varer livet ut. Riktig behandling kan likevel dempe plagene.

TRØTT: Mennesker med narkolepsi kan sovne når som helst, hvor som helst. Foto: Shutterstock / Tinatin
TRØTT: Mennesker med narkolepsi kan sovne når som helst, hvor som helst. Foto: Shutterstock / Tinatin Vis mer

LES OGSÅ: Tidspunktet du sover best

Hvem kan få narkolepsi?

Narkolepsi kan slå ut i alle aldre, men er mest vanlig i sen pubertetsalder rundt 15-20 år. Dette er gjerne en alder som er blitt forbundet med mye søvn i utgangspunktet, men symptomene skiller seg ut ved f.eks. tap av muskelkontroll. 

- For enkelte kan det føre til kronisk fryktfølelse, sosial angst og/eller isolasjon. Da kan det være nyttig med kognitiv terapi parallelt med en eventuell medisinsk behandling, sier Bratland.

Før 2010 antok man at det var 3–5 narkoleptikere per 10.000 nordmenn. I 2010 og 2011 ble det en tidobling av antall diagnoser.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer