Søvnproblemer

Sover du mye på dagtid?

Søvnsykdommen narkolepsi kan være årsaken.

SOVNER: I tillegg til søvnproblemer, får mange mareritt og konsentrasjonsvansker. Foto: Shutterstock / bikeriderlondon
SOVNER: I tillegg til søvnproblemer, får mange mareritt og konsentrasjonsvansker. Foto: Shutterstock / bikeriderlondon Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Narkolepsi er en arvelig nevrologisk lidelse, og de som rammes har ofte problemer med å holde seg våken i hverdagslige situasjoner. Mange sovner på jobb, på kino, mens de leser eller lignende.

- Noen undersøkelser viser at mer enn én av 1000 personer har narkolepsi, men det er mange som ikke er diagnostisert, sier Bjørn Bjorvatn, professor innen global helse og samfunnsmedisin ved Universitetet i Bergen. 

Bjorvatn er søvnspesialist, driver Bergen søvnsenter og har skrevet flere bøker om søvnproblemer. Han forteller at de første symptomene på narkolepsi ofte kommer i ung alder. 

- I tillegg til søvnproblemer, får mange mareritt og konsentrasjonsvansker, sier han.

LES OGSÅ: 3 ting som har bevist effekt mot søvnproblemer

Symptomer

Bjorvatn forteller at lidelsen har fire typiske symptomer:

Søvnighet på dagtidPasienter med narkolepsi er trøtte på dagtid, og kan plutselig sovne uten forvarsel. Det varierer hvor lenge søvnen varer.

AnfallNarkolepsi gir små anfall (kalt katapleksi), med svikt i for eksempel knærne,  som kan føre til at man faller om. Det kan også gi ufrivillig hakeslepp, eller gjøre at hodet faller ned mot brystet. Som regel blir det utløst av brå følelsesmessige forandringer som for eksempel latter, redsel, overraskelse eller sinne.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer