Hvordan sove i varmen?

Søvnekspertenes beste hetebølge-tips

Annenhver nordmann sliter mer med å sovne om sommeren enn andre tider på året, ifølge en ny undersøkelse. Men fortvil ikke, det finnes løsninger.

VARMT: Det kan være vanskelig å sove når soverommet er for varmt. Foto: Shutterstock. (Illustrasjonsbilde).
VARMT: Det kan være vanskelig å sove når soverommet er for varmt. Foto: Shutterstock. (Illustrasjonsbilde). Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

(Vi.no): Meteorologer melder om høy temperatur flere steder i landet, og det er ikke gode nyheter for nattesøvnen din.

– Undersøkelsen vår viser at sommeren påvirker mange nordmenns søvn negativt. Varme soverom, sollys til seint på kveld og bråk fra vinduet er noe av forklaringen på dette, sier Ninni Lindertz, nordisk markedssjef for høyttalerselskapet Sonos.

Ståle Pallesen, psykologiprofessor med søvn som spesialfelt, har flere tips for å håndtere varmebølgen.

– For høy temperatur og dårlig luft på soverommet kan gjøre det vanskeligere å sovne på sommeren. Om du ikke vil sove med åpent vindu på grunn av lyder utenfor, bør du lufte ut rommet før du går til sengs. Å sove i en kjeller kan også være bra, fordi temperaturen her ofte er lavere enn i etasjene over, sier professoren.

Videre opplyser søvneksperten om en metaanalyse publisert i fjor i tidsskriftet «International Journal of Nursing Studies». Den viste at musikk kunne hjelpe personer som slet med søvnløshet til bedre søvn.

Les også: Søvnproblemer øker med alderen

Musikk som overdøver bråk

Dette kan også være et godt tips i sommervarmen. Hvis du ønsker å sove med vinduet åpent i sommervarmen, kan du skru på musikk eller liknende for å overdøve eventuelle forstyrrelser utenfra. Ifølge Sonos-undersøkelsen mener hver fjerde nordmann at musikk, podkast, radio eller liknende gjør det lettere å sovne om kvelden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.