Søvnproblemer

- Søvnen påvirkes ofte dersom man ikke har det helt greit i livet

At du ofte våkner mange ganger om natten kan være tegn på at noe galt.

VÅKNER OM NATTEN: Pleier du å våkne på et bestemt tidspunkt om natten? Da kan det være du stresser eller bekymrer deg over noe.  Foto: Shutterstock / Stock-Asso
VÅKNER OM NATTEN: Pleier du å våkne på et bestemt tidspunkt om natten? Da kan det være du stresser eller bekymrer deg over noe. Foto: Shutterstock / Stock-Asso Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nok en gang våkner du opp opp midt på natten. Vekkerklokken på nattbordet viser 04:00 og det er under tre timer til du må stå opp og dra på jobb.

Du blir liggende å telle timer og stressnivået ditt øker litt for hvert minutt som går – for uansett hva du gjør så får du ikke sove. Kjenner du deg igjen?

Hvorfor er det egentlig slik at man i perioder våkner opp midt på natten til cirka samme tid og ikke får sove igjen?

LES OGSÅ: Sprø ting som skjer når du sover

Et tegn på at man ikke har det helt greit

Børge Sivertsen, som er psykolog og søvnforsker ved Folkehelseinstituttet i Bergen, har forklart at oppvåkninger om natten kan være et tegn på at man ikke har det helt greit.

- Det er vanskelig å gi et fasitsvar på hva dette skyldes, da søvnen ofte er det første som påvirkes dersom man ikke har det helt greit i livet. Både stress, bekymringer, vonde hendelser og dårlig helse kan resultere i at vi sover lettere, noe som øker sannsynligheten for oppvåkninger i løpet av natten, har han uttalt til KK.no: 

- Det som skjer når man ikke har det helt greit er at kroppen ikke klarer å slappe av, og holder seg derfor ikke sovende gjennom hele natten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.