De fleste av oss trenger mellom 7 og 9 timer søvn hver natt, men for mange er det vanskelig - enten du føler døgnet ikke strekker til, eller du rett og slett ikke får sove tidlig nok. For mange er korte soveøkter i ukedagene regelen heller enn unntaket, mens helgene gir muligheten til å ta igjen det tapte. Noen snur også så mye på døgnet sitt at de utvikler forsinket søvnfasesyndrom.
- DSPD (delayed sleep phase syndrom) er en søvnlidelse som kommer av en kronisk dysregulering av den biologiske klokken hos en person, sammenliknet med andres biologiske klokke og normene i samfunnet, forteller Eli Sørensen, Overlege og spesialist i barne- og ungdomspsykiatri ved Nasjonal kompetansetjeneste for søvnsykdommer.
- For eksempel er det vanskelig å sovne før klokken to eller senere, og personen våkner tilsvarende sent neste dag, forteller hun.
Forsinket søvnfasesyndrom kan ligne på jetlag, forteller hun. Søvnen er normal, og personen som er rammet føler seg uthvilt dersom han eller hun får sove tilsvarende en hel natts søvn. Det er det imidlertid ikke ofte en får om en skal opp på jobb eller skole.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger