Måle søvn med treningsklokke

Søvnmåling med aktivitetsklokke kan føre til dårligere søvn

– Tilbakemeldinger fra klokken kan ha en paradoksal effekt slik at søvnen blir enda dårligere, sier søvnforsker.

MÅLE SØVN: Flere aktivitetsklokker skal i tillegg til å puls og skritt, kunne måle søvnkvaliteten gjennom natten. Søvnforskere er derimot skeptisk til dette. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix.
MÅLE SØVN: Flere aktivitetsklokker skal i tillegg til å puls og skritt, kunne måle søvnkvaliteten gjennom natten. Søvnforskere er derimot skeptisk til dette. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

(Vi.no): I løpet av de siste årene er det stadig flere av oss som har begynt å bruke aktivitetsklokker som skal kunne måle både puls og hvor mange skritt man går hver dag. Flere slike klokker skal også kunne fange opp søvnkvaliteten gjennom natten.

Professor og søvnforsker Ståle Pallesen er derimot skeptisk til sistnevnte.

– Det kan føre til at du sover dårligere, mener han.

– Ikke særlig spesifikt

Pallesen mener at aktivitetsklokker ikke kan si særlig mye om søvnkvaliteten.

– Disse klokkene baserer seg på enkle algoritmer som typisk ser på bevegelser, eventuelt puls. Klokkene kan fange opp søvn, men er dårlig på å fange opp våkenhet som det en objektiv, klinisk måling på sykehus gjør. Dermed kan ikke disse klokkene si så mye om selve søvnkvaliteten, sier han.

Søvnlengden kan du subjektivt lett estimere, fordi du vet selv når du legger deg og når du står opp, mener Pallesen.

– Hvis du sover ekstremt urolig, kan kanskje klokkene si noe om søvnkvalitet til en viss grad, men jeg vil ikke si at man kan stole ukritisk på dette.

Han tviler dermed på at slike målinger av søvnen kan være med på å bedre søvnkvaliteten på nattestid.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.