Søvnproblemer

Søvntrikset som tar verden med storm

Metoden vil overraske deg.

SØVNPROBLEMER?: Kanskje denne utradisjonelle metoden kan hjelpe deg? FOTO: NTB
SØVNPROBLEMER?: Kanskje denne utradisjonelle metoden kan hjelpe deg? FOTO: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sliter du med nattesøvnen er du ikke alene. Ifølge Folkehelseinstituttet sover en av tre nordmenn dårlig, og søvnvansker er et av landets mest undervurderte folkehelseproblem. Inntil 15 prosent av befolkningen har mer langvarig insomni, skriver Helsedirektoratet, og disse har oftere redusert livskvalitet og dårligere mestring.

Selv hadde jeg i 20- og 30-årene et over middels godt sovehjerte og kunne sovne på de merkeligste steder - og tider. Helt til jeg ikke kunne det lenger. I dag våkner jeg klokken 0400 stort sett hver natt og blir liggende og lydløst strømme ukontroversielle serier med laveste lysstyrke på telefonen.

Når morgenen kommer hender det jeg har forsovet meg, og telefonens batteri har sloknet midtveis i siste episode, uten at jeg har fått med meg særlig av handlingen.

«Er du også våken klokka 0400, tante Hege», spurte niesen mi. Hun ammet sin nyfødte, og Facebook hadde fersket meg. «Hege er aktiv», sto det, med grønn prikk bak. Sjelden har jeg vel vært mindre aktiv enn under dyna klokka 0400. Den funksjonen skrudde jeg fort av.

Jeg har prøvd kamillete, som sjelden varer frem til klokka fire. En stund spilte jeg Wordfeud med folk i andre tidssoner – det er alltid noen rundt i verden som er våkne – men siden hjernen leser mobilskjermen som dagslys, gjorde det meg bare mer våken – og væpnet til tennene med konkurranseinstinkt.

SØVNLØS: Nei, ikke journalisten, men en annen med nattsminke på som heller ikke får sover klokka fire om morgenen. FOTO: NTB
SØVNLØS: Nei, ikke journalisten, men en annen med nattsminke på som heller ikke får sover klokka fire om morgenen. FOTO: NTB Vis mer

Ondt varsel?

Derfor var det med stor interesse jeg leste i New York Times om BBCs radiotilbud. I de 28 episodene i «The Sleeping forecast» finner man nemlig noe så kuriøst som beroligende musikk, satt sammen med, hold deg fast: The shipping forecast, altså det som på norsk best oversettes til Værvarsel for fiskebankene.

I timelange episoder kan du høre myke bårer slå mot stranda og blande seg med avslappende musikk, mens opplesere på britisk engelsk forteller om de avtakende vindene i områdene Vikings, Hebrides og Orkney archipelago.

Med nær mikrofon får du høre at det på Mull of Kintyre blåser opp til gale, og at det på Isle of man kommer rain at times, som vil bli good, occasional moderate later. Eller hva med denne beskrivelsen av forholdene i Biscayabukta som i disse sparetider fester seg spesielt godt: Good, occasionally poor, becoming very poor at times in Plymouth.

450 døde

Værvarsel for sjøfolk ble innført etter en storm i Irskesjøen i 1859, der hundre skip forliste og 450 sjøfolk døde. Nå startet man et telegramsystem for å varsle om sjøfolk om været. I 1918 gikk første sending på lufta på BBC, og i dag leses The Shippping forecast opp fire ganger i døgnet på kanal 4, nærmere bestemt klokken 0520, 1201, 1754 og 0048, og innledes med ordene: «And now the Shipping Forecast, issued by the Met Office».

Også på norsk

The shipping forecast har sin norske ekvivalent, Værmeldig for fiskebankene. Selv husker jeg den søvndyssende 70-talls monotonien til oppleseren: Haltenbanken, Doggerbanken og Rockall. Snart ble de dagligdagse begreper, sammen med Jyske rev, Kysten-Lindesnes-Skagerak, Shetlandsbanken, Åna-Sira og Sør for Stadt.

GREIT Å VITE: ... om de blåser opp til storm før man legger utpå. FOTO: Splashdown/Caroline Weir/REX/NTB
GREIT Å VITE: ... om de blåser opp til storm før man legger utpå. FOTO: Splashdown/Caroline Weir/REX/NTB Vis mer

Når Værmelding for fiskebankene kom, lyttet de voksne og barna var stille. For sendingen var hånden som vugget voggen, stemmen som varslet at noen passet på – i dette Europas utpost som best kan beskrives som et værland for spesielt interesserte.

Du merker det allerede om du kjører fra Göteborg mot Oslo. Snart begynner annerledeslandet, der våren kommer minst to måneder senere – for ikke å si for sent – og vinteren er svart, og stormene river hytter på havet – med folk inni. Er det rart man sover dårlig?

Hyllest til havet

Da New York Times i februar 2023 skrev om søvntjenesten fra den britiske statskanalen, mente artikkelforfatter Grace Linden at den timelange versjonen av The Sleeping forecast har en «poetisk, nærmest hypnotisk stemning», og er et slags epos til havet, et hyllestdikt.

Selv skal jeg høre på i kveld. Eller i natt, da, for min del. Og kanskje ligger trøsten for alle søvnløse lyttere verden over i at værvarselet for havet, for stormene, plassere hver og en av oss i det store bildet, i den store sammenhengen. Og at våre egne kamper – for eksempel den mot søvnløsheten – med ett synes mindre.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer