PSYKISK LIDELSE: Personer som lyver til legen og familien om at de er syke, kan lide av Münchhausens syndrom. Foto: Shutterstock / prudkov
PSYKISK LIDELSE: Personer som lyver til legen og familien om at de er syke, kan lide av Münchhausens syndrom. Foto: Shutterstock / prudkovVis mer

Psykisk Helse

Spiller syk for å få omsorg av legen

- Noen barberer håret for å fremstå som kreftsyke, sier ekspert.

Pasienter med Münchhausens syndrom kan hevde å ha kreft, eller påføre seg selv skade for å få oppmerksomhet.

- Noen tar avføringsmidler for å få diaré og vekttap, eller de tilsetter blod i urinen, og oppsøker legen med disse symptomene. Andre inntar giftige stoffer eller barberer håret for å fremstå som kreftsyke. De kan også insistere på at de er deprimerte, sier Anne-Kari Torgalsbøen, som er professor i klinisk psykologi ved Psykologisk institutt, Universitetet i Oslo.

Tilstanden er en sjelden psykisk forstyrrelse, og personene har et enormt behov for sympati, oppmerksomhet og trøst.

- De oppsøker ikke legen for å bli frisk. De ønsker heller å skape flere og flere sykdommer som de trenger behandling for, sier hun.

LES OGSÅ: Derfor er det viktig med mer åpenhet rundt selvmord

Vil bli tatt vare på

Personer med Münchhausens syndrom styres ikke av ønsket om sykmelding eller penger. De styres av behovet for å bli sett og hørt, men har i liten grad kontakt med disse behovene. Derfor forstår de ikke selv hvorfor de vil fremstille seg selv som syke overfor helsepersonell.

- Noen lyver også om sykdomsforhold til familie og nære venner, og forteller for eksempel at de har fått kreft. De kan også melde seg inn i støttegrupper og spille alvorlig syk, sier Torgalsbøen.

Det er stor usikkerhet rundt hvor mange som har denne psykiske forstyrrelsen. Noe av grunnen er at det er svært vanskelig å oppdage at noen påfører seg selv symptomene. Som regel vil de heller ikke innrømme at de gjør det. Tidligere forskning viser at rundt én prosent av pasienter i USA kan ha Münchausens syndrom, men tallet er usikkert. 

LES OGSÅ: 50.000 nordmenn vil utvikle schizofreni i løpet av livet

LYVER TIL LEGEN: Pasienter med lidelsen oppsøker ikke legen for å bli frisk, men for å få oppmerksomhet og sympati. Foto: Shutterstock / Image Point Fr
LYVER TIL LEGEN: Pasienter med lidelsen oppsøker ikke legen for å bli frisk, men for å få oppmerksomhet og sympati. Foto: Shutterstock / Image Point Fr Vis mer

LES OGSÅ: Slik kan økonomien påvirke den psykiske helsen din

Oppsøker ulike leger

Mange med lidelsen har selv jobbet på sykehus eller innen helse, og kjenner derfor symptomene og sykdomsbildet godt. 

- Det er bevisste handlinger, og de går ofte fra sykehus til sykehus eller fra lege til lege for å få hjelp med det problemet som de ikke har. De har en sykelig trang til å presentere en sykdom eller skade seg selv, for å opprettholde en illusjon om kroppslig sykdom, sier Kari Galaaen, som er universitetslektor ved psykologisk institutt, Universitetet i Tromsø.

Galaaen forklarer at mange av dem som har lidelsen, også sliter med personlighetsforstyrrelser, dårlig impulskontroll, svingende humør og selvskading. 

- Noen mangler nærhet og oppmerksomhet, som er grunnleggende menneskelige behov.

- De ønsker å bli sett av andre, og blir så desperate at de forfalsker sin egen helsetilstand for å oppnå det, sier hun.

Å overdrive egen sykdom er ikke uvanlig, men å forfalske og påføre seg selv skader for å fremstå som syk, er mer uvanlig. 

LES OGSÅ: 15 prosent har skadet seg med vilje

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: