Prevensjon

Spiral kan beskytte mot livmorhalskreft

Den heldige bieffekten kan gjøre dette prevensjonsmiddelet til et godt valg for flere kvinner.

BESKYTTER: Flere studier viser at bruk av spiral som prevensjonsmiddel faktisk kan beskytte mot livmorhalskreft og livmorkreft. Foto: Shutterstock / Image Point Fr
BESKYTTER: Flere studier viser at bruk av spiral som prevensjonsmiddel faktisk kan beskytte mot livmorhalskreft og livmorkreft. Foto: Shutterstock / Image Point Fr Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Livmorhalskreft er den tredje største kreftformen som rammer kvinner på verdensbasis, og ikke bare de godt voksne, men også yngre kvinner – noe vi alle smertelig lærte gjennom Thea Steen, som i sommer døde av kreftsykdommen bare 26 år gammel. 

Forskere verden over jobber derfor stadig med å finne effektive måter å behandle og forebygge livmorhalskreft, og allerede vet vi en del om hvordan man kan minske risikoen betraktelig.

LES OGSÅ: Inngrepet stadig flere kvinner må gjøre

For eksempel vites det at nesten alle tilfellene skyldes smitte med Humant Papilomavirus (HPV). Færre sexpartnere, jevnlige celleprøver og HPV-vaksinen er derfor gode måter å senke risikoen på.

En studie fra 2011 som tok utgangpunkt i data fra over 20.000 kvinner, viste også at bruk av spiral som prevensjonsmiddel faktisk kan beskytte mot livmorhalskreft.

Og en norsk studie fra 2014 utført av Anne Ørbo ved Universitetet i Tromsø, viste at hormonspiral ikke bare kan beskytte mot livmorkreft, men også kan fjerne allerede begynnende livmorkreft.

LES OGSÅ: P-piller kan gi bivirkninger ikke alle kvinner er klar over

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer