Diabetes og kosthold

Spis deg frisk fra diabetes

Jo eldre du blir, desto større er risikoen for å utvikle diabetes type 2, spesielt dersom du har foreldre eller søsken som har sykdommen. Heldigvis kan du gjøre mye selv for å holde deg frisk.

RIKTIG KOSTHOLD: Riktig kosthold kan være til stor hjelp spesielt ved diabetes type 2. For mange kan det å kutte raske karbohydrater fungere godt, men velger du et lavkarbo-kosthold bør du være forsiktig med å få i deg for mye mettet fett. Foto: NTB
RIKTIG KOSTHOLD: Riktig kosthold kan være til stor hjelp spesielt ved diabetes type 2. For mange kan det å kutte raske karbohydrater fungere godt, men velger du et lavkarbo-kosthold bør du være forsiktig med å få i deg for mye mettet fett. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Ved alle typer diabetes er det viktig å passe på hva du spiser.

– Rent biologisk sett er vi mennesker skapt til å håndtere varierende tilgang på mat. Når vi spiser mer enn det vi trenger, vil kroppen forsøke å håndtere kalorioverskuddet på ulike måter, blant annet ved å lagre overskuddet som fett, forklarer Per Medbøe Thorsby, overlege og spesialist i endokrinologi og indremedisin ved Oslo universitetssykehus.

Har du foreldre eller søsken med diabetes, øker din egen risiko for å få sykdommen med så mye som 40 prosent. Dersom begge dine foreldre har diabetes type 2, er risikoen opp mot det doble. Diabetesforbundet har laget en risikokalkulator som kan være et nyttig verktøy dersom du tror du er i faresonen.

– Den genetiske risikoen er knyttet til hvordan de insulinproduserende betacellene fungerer. Men vi arver ikke bare gener, vi arver også i stor grad en livsstil. Er det flere i familien med diabetes, og du i tillegg er overvektig, bør du derfor overveie å gå ned noen kilo – spesielt dersom du er drøy over magen. Det tyder nemlig på at du har en uheldig fettfordeling i kroppen, noe vi vet er forbundet med insulinresistens, understreker Thorsby.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer