Popcorn

- Spiser du et stort beger med popcorn på kino får du i deg opp mot 1000 kalorier

... altså rundt halve dagsbehovet for en voksen kvinne.

SPISE POPCORN PÅ KINO: Dersom du kaster i deg et stort beger popcorn som fås kjøpt på kino får du i deg cirka 1000 kalorier.  Foto: Shutterstock / Nestor Rizhniak
SPISE POPCORN PÅ KINO: Dersom du kaster i deg et stort beger popcorn som fås kjøpt på kino får du i deg cirka 1000 kalorier. Foto: Shutterstock / Nestor Rizhniak Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jeg vet ikke med deg, men når jeg skal på kino er et stort beger med ferdigpoppet popcorn et must for å komme i riktig stemning - nam! (her er forresten vår anmeldelse av Bridget Jones' Baby). Og når jeg først har startet klarer jeg som regel ikke å stoppe, noe som ofte (ok, alltid) resulterer i at det ikke er et eneste korn igjen i bunnen av begeret når filmen er ferdig. Men hva gjør vel det, popcorn er jo den «sunneste» snacksen man kan spise - eller? 

Pssst! Har du fått med deg at KK.no-redaksjonen har testet høstens popcornnyheter? Hvilke som kom best ut i testen kan du lese mer om her!  

LES OGSÅ: Popcorn-trikset du må prøve

Et stort beger inneholder cirka 1000 kalorier 

Karoline Steenbuch Lied, som er fagansvarlig for kosthold og ernæring i Grete Roede AS, forteller at popcorn kan i utgangspunktet være en ganske «snill» type snacks, i alle fall sammenlignet med potetgull. Likevel bør du ikke overdrive inntaket ditt. 

- Et stort beger ferdigpoppet popcorn som fås kjøpt på kino inneholder opp mot 1000 kalorier, altså rundt halve dagsbehovet for en voksen kvinne. 

- Det kan ofte være vanskelig å begrense hvor mye popcorn man spiser, og det spesielt når man er på kino – da er oppmerksomheten rettet mot noe annet og hånden går på autopilot til og fra popcorn-begeret. 

LES OGSÅ: Derfor blir du hekta på kombinasjonen av søtt og salt

Vær forsiktig med popcorn som smaker både søtt og salt 

Dersom du er en av dem som liker å kjøpe kinopopcorn med smak, anbefaler Steenbuch Lied deg å styre unna det som både smaker salt og søtt. 

- Du bør være oppmerksom på popcorn som består av både salt og søt smak, da denne kombinasjonen av smaker stimulerer hjernen vår og får oss til å spise mer. Det er fordi disse stoffene trigger belønningssenteret i hjernen vår, noe som kan føre til at vi overstyrer viljen vår.

- Hvordan er det med de andre smaksatte variantene, som for eksempel popcorn med smørsmak eller karamellsmak, er de mer usunne enn den salte varianten? 

- Det er ikke mer usunt å spise popcorn med smak framfor annen type popcorn. Uansett hvilken type det er, så er dette snakk om snacks-mat, som man bør begrense inntaket av - selv om det kan være noen ernæringsmessige forskjeller, sier hun. 

UHELDIG KOMBINASJON: Eksperten forteller at popcorn som både smaker søtt og salt ikke er et lurt valg, da denne kombinasjonen av smaker får oss til å spise mer enn vi ellers ville gjort.  Foto: KK.no
UHELDIG KOMBINASJON: Eksperten forteller at popcorn som både smaker søtt og salt ikke er et lurt valg, da denne kombinasjonen av smaker får oss til å spise mer enn vi ellers ville gjort. Foto: KK.no Vis mer

LES OGSÅ: Er popcorn en antioksidantbombe?

Ta med deg en liten pose popcorn hjemmefra heller 

Dersom du ønsker å unngå å spise for mye popcorn på kino anbefaler eksperten deg å gjøre følgende: 

- Et godt tips er å heller ta med deg en liten popcorn-pose hjemmefra eller dele det store begeret med hele familien, sier hun. 

- Cirka hvor mye popcorn er det greit å spise? 

- Det er vanskelig å si noe om hvor mye popcorn det er greit å spise, da det kommer blant annet an på hvor ofte du spiser det, og hva du har spist og gjort tidligere på dagen – eller hva du skal spise og gjøre resten av dagen. 

- Men når det er sagt: spiser du 50 gram popcorn gir det cirka 200 kalorier, som er 10 prosent av dagsbehovet for kvinner. Jeg mener at det å bruke 10 prosent av dagsbehovet på snacks er noe man fint kan unne seg en gang i blant, sier hun. 

Til info: Aller Media er deleier i Grete Roede AS.

LES OGSÅ: Kosematen du kan spise så MYE du vil av

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer