Fiber

Spiser du for grov mat?

Det skal godt gjøres, men kan faktisk føre til plager.

KAN DET BLI FOR MYE? Stadig flere bytter ut landebrøder med fiberbrød og vanlig pasta med fullkornspasta. Ifølge eksperten klarer likevel ikke så mange å nå opp til det daglige anbefalte inntaket av fiber. Men det er ikke dermed sagt at det ikke kan bli for mye også.  Foto: hacohob - Fotolia
KAN DET BLI FOR MYE? Stadig flere bytter ut landebrøder med fiberbrød og vanlig pasta med fullkornspasta. Ifølge eksperten klarer likevel ikke så mange å nå opp til det daglige anbefalte inntaket av fiber. Men det er ikke dermed sagt at det ikke kan bli for mye også. Foto: hacohob - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er det noe ekspertene er enige om, så er det at du skal velge grovt - som ikke er så rart.

Tidligere studier har vist at personer med et kosthold som inneholder mye fiber er mindre utsatt for blant annet hjertesykdom og luftveisinfeksjoner.

Og det er ikke bare i brødhyllene du bør velge grovt - også grove grønnsaker er supersunt.

Men blant fiber- og annet grovbrød, grove frokostblandinger, fullkornpasta, fullkornris og fullkorn hvetemel - kan det blir for grovt?

LES OGSÅ: Baksten du kan spise hver dag

Mange får ikke i seg nok fiber

- Jeg vil alltid anbefale å velge det groveste alternativet når det kommer til kornprodukter, forteller Anita Maria Myrvang, ernæringsfysiolog i Somebody.no.

Helsedirektoratet anbefaler at den daglige kosten din inneholder mellom 25-35 gram fiber - noe studier viser at nordmenn ikke når opp til.

Gjennomsnittsnordmannen får bare i seg rundt 18 gram i løpet av dagen.

Undersøkelsen, som ble utført av InFact i 2006, viste at 50 prosent av dette kommer fra brød og andre kornvarer, rundt 20 prosent kommer fra frukt og bær, 15 prosent fra grønnsaker og rundt 10 prosent fra poteter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer