HAMBURGER: Du skal være forsiktig med å spise hamburgere som ikke er gjennomstekt, da rå kjøttdeig inneholder E.coli-bakterier.  Foto: Bon Appetit
HAMBURGER: Du skal være forsiktig med å spise hamburgere som ikke er gjennomstekt, da rå kjøttdeig inneholder E.coli-bakterier. Foto: Bon Appetit Vis mer

Spise Rå Kjøttdeig

Spiser du hamburgere som er rosa i midten?

- Du kan bli skikkelig syk, sier eksperten.

Et problem mange opplever når de skal grille hamburgere, og det spesielt hvis de er litt for tykke, er at de ikke blir ordentlig gjennomstekt. Og mens noen rynker på nesa og legger hamburgeren tilbake på grillen, er det andre som tenker «pytt pytt, det kan da ikke være så farlig å spise litt rått kjøtt». Er du en av de sistnevnte? Da bør du lese videre. 

LES OGSÅ: Derfor bør du IKKE kutte ut rødt kjøtt

- Ikke spis rått kjøtt! 

- Du kan bli skikkelig syk dersom du spiser ferdige farseprodukter, som for eksempel kjøttdeig eller karbonadedeig, som ikke er ordentlig gjennomstekt. Det er fordi rått kjøtt som er kvernet kan inneholder E.coli-bakterier, forteller Elin Røssvoll, som er spesialveterinær i mattrygghet hos Animalia. 

Men hva er egentlig E.coli-bakterier? Jo, E.coli-bakterier finnes i tarmen hos alle varmblodige dyr - drøvtyggere kan også sporadisk ha de sykdomsfremkallende E.coli-bakteriene (EHEC – enterohemorrhagiske E.coli) i tarmen. Under slaktingen kan overflaten av kjøttet bli forurenset av tarminnhold og dermed «smittes» av bakteriene.

- Når kjøttstykket kvernes vil E.coli-bakteriene fordele seg jevnt i hele kjøttdeigen. Og dersom kjøttdeigen ikke stekes tilstrekkelig vil bakteriene i midten kunne overleve. Så det er ikke å anbefale å spise rå kjøttdeig

Hva tenker du om at folk smaker på rå kjøttdeigen når de lager mat? 

- Min mor pleide å gjøre dette når hun lagde kjøttkaker for å kjenne om kjøttet var nok krydret. Før visste man nemlig ikke at det kunne være farlig å få i seg rått kjøtt. Denne E.coli-bakterien har dukket opp i nyere tid, så det var ikke en bakterie min mor eller bestemor kunne forholde seg til – de visste ikke om den. 

- Dette med å skulle smake på kjøttet og tro at det er trygt henger fortsatt igjen hos folk, vi har rett og slett ikke lært oss å forholde oss til denne bakterien. Og det er dumt, for man kan som sagt bli skikkelig syk av den. 

LES OGSÅ: Gjør du denne tabben når du tørker deg etter dobesøket?

Skal veldig lite til for å bli syk 

Videre forteller Røssvoll at det som er så skummelt med E.coli-bakterier er at det skal så utrolig lite av dem til for å bli syk. 

- Derfor er den spesielt farlig for barn og personer som ikke har et fullgodt immunforsvar, som for eksempel eldre og mennesker som er syke.

- Det som kan skje er at man bli skikkelig dårlig i magen og får blodig diaré. De verste tilfellene vi har sett er barn som har fått nyresvikt, og det er jo fryktelig skummelt. Når det er sagt, så er jo ikke dette noe som skjer på hver 100 hamburger som spises. Det er en sjelden tilstand, med det er jo alltid en risiko, sier hun. 

LES OGSÅ: Steketabben du bør unngå

Slik kan du spise rosa hamburger uten å bli dårlig 

Foretrekker du hamburgeren din rosa i midten? Det er faktisk fullt mulig å nyte en rosa hamburger uten å risikerer å bli syk. Alt handler om måten du tilbereder kjøttet på, forteller eksperten.

-  Hvis du har lyst på en rosa hamburger eller for eksempel biff tartar, som også er kvernet, er det absolutt å anbefale at du tar et helt stykke kjøtt og steker yttersidene i panna på høy varme slik at du får drept alle overflatebakteriene. 

- Hvis du så skjærer bort det som er stekt og kverner kjøttet som er i midten, så får du en bakteriefri trygg kjøttdeig som du kan nyte som hamburger eller biff tartar, sier Røssvoll. 

Så kort oppsummert: ferdige farseprodukter som fås kjøpt på butikken er ikke trygge å spise rå. Har du derimot lagd dem selv ved hjelp av sviteknikken eksperten anbefaler, kan du nyte dem rå eller rosa. 

- Jeg tror imidlertid ikke det er så veldig mange som tilbereder hamburgerne sine på denne måten, de fleste kjøper dem nok ferdig på butikken. Så min anbefaling er å gå ut ifra at hamburgere som er rå eller rosa i midten er per definisjon ikke trygge å spise, sier hun. 

LES OGSÅ: Disse hamburgerne vil du garantert elske

Har du lyst til å lage hamburgere på grillen, men er usikker på hvordan den skal brukes? Da kan du sjekke ut vår grillskole i videoen nedenfor: 

Til info: Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem til nye lesere. 

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: