Myggstikk:

Spiser og drikker du dette? Da er myggen ekstra glad i deg

Derfor blir noen spist opp av mygg mens andre går fri.

MYGGSTIKK: Sommerferie, bading, is, utepils, grilling og myggstikk. Den lille blodsugeren tiltrekkes av oss av flere ulike grunner, men heldigvis er det noen grep vi kan gjøre for å skjerme oss til en viss grad. FOTO: NTB
MYGGSTIKK: Sommerferie, bading, is, utepils, grilling og myggstikk. Den lille blodsugeren tiltrekkes av oss av flere ulike grunner, men heldigvis er det noen grep vi kan gjøre for å skjerme oss til en viss grad. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Trettiåtte - det er antall myggarter vi har bare her i Norge. Og selv er jeg glad for at jeg ikke visste det da jeg vokste opp. Fra en familie som er rimelig glad i å gå fjellturer om sommeren, var mygg, klegg og blinding en naturlig del av barndommens sommerferier.

Man kan si mye negativt om myggen, men en ting skal de ha: De små djevlene er konsekvente. Fulle av pågangsmot, eller skal vi kalle det instinkt, følger de etter oss i svermer- lik paparazzier etter prinsesse Diana. Og det er til å bli gal av. Men noen mennesker, er likevel mindre utsatt for stikk, skal vi tro forskerne. Og det kan være greit å vite, for når temperaturene er høye, slik som nå. klekkes mygggen i rekordfart.

Unngå denne frukten

Ifølge Norsk helseinformatikk (NHI) foretrekker faktisk myggen menn framfor kvinner, og voksne framfor barn. Det som i utgangspunktet gjør oss tiltrekkende for de små, er kroppsvarme, lukt og karbondioksidet vi puster ut. Men samtidig har det litt å si hva vi har spist og drukket. En amerikansk studie har sett på hva frukt har å si i denne sammenhengen.

Det viser seg at mygg er mer interessert i lukten til personer som akkurat har spist banan. De undersøkte også om insektene ble mer tiltrukket av mennesker som hadde spist druer, men det ble de altså ikke. Så banan bør unngås hvis du ikke vil bli plaget av mygg på stranda eller fotturen.

Mørke eller lyse klær

Det har også litt og si hva vi kler oss i. Ifølge Vitus apotek bruker myggen synet aktivt i jakten på bytte. Og mørke klær er for dem mer innbydende enn lyse.

Dessuten er også melkesyre noe myggen lukter og går etter, derfor liker de oss ekstra godt når vi blir varme og svette.

Og apropos det. Det er forsket på om bruk av enkelte såper kan ha noe å si for antall myggstikk. Kun på amerikanske såper da, men forskerne fant ut at noen såper virket mindre tiltrekkende enn andre. Dersom noen i turfølget derfor ikke plages av mygg, mens du pådrar deg senebetennelse av all viftingen, kan du jo høre om hvilken såpe den heldige bruker.

MYGGSTIKK: Hvor store og irriterte myggstikkene blir, varierer fra person til person. For barn kan fristelsen til å klø på dem, og dermed gjøre stikkene verre, bli stor. FOTO: NTB
MYGGSTIKK: Hvor store og irriterte myggstikkene blir, varierer fra person til person. For barn kan fristelsen til å klø på dem, og dermed gjøre stikkene verre, bli stor. FOTO: NTB Vis mer

Liker alkohol

Du har kanskje fått spørsmålet om hvilket dyr som dreper flest mennesker, og blitt overrasket når svaret er mygg? Derfor blir det forsket masse på myggens interesse for mennesker og hva ved oss som tiltrekker den. Det er først og fremst på grunn av at det årlig dør over 600 000 mennesker av malaria.

Heldigvis er ikke malaria et problem her i landet, men forskingen kan likevel komme oss til nytte. For i en undersøkelse fra 2010 som involverte 25 personer og 2500 mygg (grøss) var målet å utforske sammenhengen mellom den økende utbredelsen av malaria og utbredelsen av alkohol i utviklingsland. Det skriver TV2.

Det viste seg at myggen liker oss svært godt og ble mer aktiv etter at vi har drukket øl, mens den ikke er like gira når vi har drukket vann.

Hemmer luktesansen

Den beste beskyttelsen er uansett myggmiddel. Dietyltoluamid (DEET) , som er den vanligste ingrediensen i myggmiddel er effektivt og gir best beskyttelse sammenlignet med andre midler.

Store norske leksikon skriver at det er restriksjoner for bruk av DEET hos gravide, barn og ammende, men at risikoen må vurderes mot risikoen for myggbårne sykdommer som for eksempel malaria og dengufeber. Dessuten brukes også DEET til å forebygge flåttbitt og sykdommer som følge av det- blant annet borreliose og skogflåttencefalitt.

Hvorfor DEET virker er ikke forskerne helt sikre på. Men det er et kjemisk stoff som ble oppfunnet under andre verdenskrig av av den amerikanske hæren. I 1957 ble middelet tilgjengelig for vanlige folk og vi har brukt det siden. Forskerne tror at lukten fra middelet forstyrrer luktesansen hos leddyr, slik at de ikke oppdager og finner oss.

Men lukten kan virke skjemmende for oss mennesker også, dessuten kan middelet være oljeaktig og ubehagelig på følsom hud. Så da er det bare å veie de opp mot hverandre. Men prøv en ny såpe, ha på lyse klær og unngå øl og banan når du skal til myggland.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer