Klementin:

Spiser vi mandariner eller klementiner i jula?

Det er enkelte ting som ikke er like lette å lære - uansett hvor mange ganger vi hører det.

KLEMENTIN ELLER MANDARIN: Hva er det egentlig vi spiser i jula, klementiner eller mandariner?  Foto: Shutterstock / nadianb
KLEMENTIN ELLER MANDARIN: Hva er det egentlig vi spiser i jula, klementiner eller mandariner? Foto: Shutterstock / nadianb Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Til tross for en rekke medieoppslag hvert eneste år ser det ut som vi nordmenn fortsatt sliter litt med å skille mellom mandariner og klementiner - det gjør i alle fall jeg, som har kalt den oransje sitrusfrukten for mandarin så lenge jeg kan huske. Hva er det egentlig vi spiser nå rundt juletider - er det mandariner eller er det klementiner?

LES OGSÅ: 5 sitrusfrukter du bør spise nå

Klementiner kom i butikkhyllene i 1963

Gerd Byermoen, som er kommunikasjonssjef hos Opplysningskontoret for frukt og grønt, forteller til KK.no at den oransje frukten vi spiser på denne tiden av året heter klementin, ikke mandarin.

- I dag er det stort sett klementiner, og ikke mandariner som spises. Mandarinene, som var godt kjent på 60-tallet, var syrligere og med mange stener. Klementinen er stort sett stenfri, og den har et tykkere skall som sitter løst.

Klementinen så først dagens lys i 1902, da presten Pierre Clément fra Algerie lyktes med å krysse mandarinen med en sitrusfrukt kalt pomerans. Det er fortsatt usikkert hva grunnen til krysningen var, men det kan være at presten var blitt lei steinene i mandarinen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer