Klementin:

Spiser vi mandariner eller klementiner i jula?

Det er enkelte ting som ikke er like lette å lære - uansett hvor mange ganger vi hører det.

KLEMENTIN ELLER MANDARIN: Hva er det egentlig vi spiser i jula, klementiner eller mandariner?  Foto: Shutterstock / nadianb
KLEMENTIN ELLER MANDARIN: Hva er det egentlig vi spiser i jula, klementiner eller mandariner? Foto: Shutterstock / nadianb Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Til tross for en rekke medieoppslag hvert eneste år ser det ut som vi nordmenn fortsatt sliter litt med å skille mellom mandariner og klementiner - det gjør i alle fall jeg, som har kalt den oransje sitrusfrukten for mandarin så lenge jeg kan huske. Hva er det egentlig vi spiser nå rundt juletider - er det mandariner eller er det klementiner?

LES OGSÅ: 5 sitrusfrukter du bør spise nå

Klementiner kom i butikkhyllene i 1963

Gerd Byermoen, som er kommunikasjonssjef hos Opplysningskontoret for frukt og grønt, forteller til KK.no at den oransje frukten vi spiser på denne tiden av året heter klementin, ikke mandarin.

- I dag er det stort sett klementiner, og ikke mandariner som spises. Mandarinene, som var godt kjent på 60-tallet, var syrligere og med mange stener. Klementinen er stort sett stenfri, og den har et tykkere skall som sitter løst.

Klementinen så først dagens lys i 1902, da presten Pierre Clément fra Algerie lyktes med å krysse mandarinen med en sitrusfrukt kalt pomerans. Det er fortsatt usikkert hva grunnen til krysningen var, men det kan være at presten var blitt lei steinene i mandarinen.

- Det kan forekomme stener også i klementiner, men da skyldes det at treet har stått i nærheten av et annet sitrustre og har blitt feilpollinert av biene, sier Byermoen og tilføyer:

- Vi begynte å importere klementiner til Norge i 1963, og siden den gang har det ikke væt like mange mandariner i butikkhyllene - men de er fortsatt å finne utenfor sesongen.

- Hva tror du det kommer av at så mange tror det heter mandariner?

- Kjært barn har mange navn. Mandariner er «morfrukten» til de klementinsortene som selges i Norge i dag. Mange har nok ikke så god greie på hvilke sorter vi spiser og betegnelsen mandarin har blitt overført med til nye genrasjoner gjennom foreldre.

KLEMENTINER: Eksperten forteller at vi knapt har sett en mandarin i butikkhyllene siden 1963.  Foto: Shutterstock / images72
KLEMENTINER: Eksperten forteller at vi knapt har sett en mandarin i butikkhyllene siden 1963. Foto: Shutterstock / images72 Vis mer

LES OGSÅ: Tenk på dette før du skreller neste klementin

Høysesong for klementiner rundt jul

Men hvorfor spiser vi kun klementiner rundt juletider? Byermoen forteller at høysesongen for frukten er nå på høsten/tidlig vinteren etter at den har solmodnet i Spania.

- Det er derfor det er så mange som forbinder klementiner med den koselig førjulstiden fra barndommen.

- Uansett hva vi velger å kaller frukten, så smaker den i nydelig og den kan nytes i store mengder nå i førjulstiden når den smaker aller best. Det er deilig julegodt!

LES OGSÅ: Så mye sukker er det i tørket frukt

Vi spiser 5,6 kilo klementiner hver i året

Og du kan nyte den søte frukten med god samvittighet - for klementinene er ikke bare søte og friske, de også sunne.

- Klementinen har et høyt innhold av C-vitamin, som styrker immunsystemet – det kommer jo også godt med på denne årstiden når høstforkjølelsene florerer. Ikke rart det er en av våre favorittfrukter nå om høsten.

- Klementiner er faktisk den femte mest populære frukten i Norge. Totalt sett spiste vi i snitt 5,6 kilo klementiner per person i Norge i 2015 (altså nesten 28 000 tonn).

Til info: Denne saken har tidligere vært publisert på KK, men er hentet frem igjen til nye lesere.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer