Syreskader

Sportsdrikker er noe av det verste du kan drikke

Kan i verste fall gi infeksjoner og knekte tenner.

SYRESKADER: Sportsdrikker er noe av det verste du kan drikke med tanke på syreskader.  Foto: Shutterstock / MJTH
SYRESKADER: Sportsdrikker er noe av det verste du kan drikke med tanke på syreskader. Foto: Shutterstock / MJTH Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Syreskader på tennene er et økende problem, og kan gi varige plager. At appelsinjuice er skadelig for tennene er ikke noe nytt, men det er ikke bare de oransje dråpene du skal passe deg for. 

- I mitt doktorgradsarbeid fant vi ut at typisk de som drikker mye sportsdrikker vil ha en høy risiko for å få syreskader, noe mange ikke var klar over, sier Jenny Bogstad Søvik. 

Hun er tannlege ved Tannlegene på Sinsen, og har nylig skrevet doktorgrad om syreskader ved Universitetet i Oslo. 

LES OGSÅ: Lyst til å bleke tennene?

Kan gi infeksjoner og knekte tenner  

For vi får stadig i oss mer syrlig mat og drikke, og tilfellene av syreskader øker. Endringer i livsstilen vår, økt tilgjengelighet på alt fra godteri til sportsdrikker, og også fokus på en sunn livsstil med et høyt inntak av frukt er noen av grunnene. 

Søvig mener vanene våre bør endres. Syreskader kan nemlig ha større konsekvenser enn du kanskje er klar over. 

- Syreskader er en slitasje på tannen hvor tannoverflaten «etses» bort. Det kan etter hvert gi sterke plager. Første tegn kan ofte være ising i tennene som for mange kan være ganske plagsomt, forklarer Søvik. 

- Man kan også se at tennene blir mer gjennomskinnelige og knekker lettere. På jeksler ser man ofte groper. I mer alvorlige tilfeller kan man få korte, nedslitte tenner og infeksjon i nerven i tannen. 

- Typiske drikkevarer som gir syreskader er juice, brus, saft, sportsdrikker og vin. Også lettprodukter som lettbrus og vann med smak gir syreskader. 

KK.no har tidligere skrevet om at noe så uskyldig som smaksatt vann kan ha en PH helt ned mot tretallet. Den naturlige PH-verdien i munnen din er 7. 

LES OGSÅ: Dette gjør snus med munn og tenner

Det totale inntaket avgjør

Ifølge Søvik er det imidlertid det samlede inntaket av sur mat og drikke som er avgjørende. Hennes studie viser dessuten at mye tyder på at gener er med på å avgjøre hvor mottakelig du er for syreskader. Altså er det mulig venninnen din kan drikke en cola hver dag, mens du får mye større skader av det samme. 

- Har tannlegen din fortalt deg at du har syreskader kan det være lurt å pusse tenner før måltidet og heller skylle munnen med fluor etterpå, råder Søvik. 

Tannpuss rett etter et surt måltid kan nemlig gjøre vondt verre. 

Daniel Mikalsen er tannlege ved Tannpaleet tannlegeklinikk, og forteller i likhet med Søvik at syreskader er et økende problem. 

- Drikke man kanskje ikke tenker over at er skadelig for tennene er for eksempel lettbrus. De inneholder ikke sukker, og kan derfor ikke gi hull i tenner slik som sukkerholdig brus. Lettbrus har derimot lav pH som gir syreskader. Andre eksempler på drikker man kanskje ikke tenker over at kan gi syreskader er kullsyreholdig vann med smak, samt sportsdrikker.

LES OGSÅ: Gnisser du tenner om natta? 

Spis ost og bruk sugerør

Det er imidlertid ikke nødvendigvis slik at du må droppe favorittdrikken, selv om det selvsagt er det beste. Ifølge tannlegene er det flere ting du kan gjøre som minsker risikoen. Å sørge for at drikken ikke får ligge lenge på tennene og virke er et godt tips.

- Bruk av sugerør er gunstig da man reduserer kontakten med tennene, forteller Mikalsen.

- Det er også lurt å unngå smådrikking over lengre tid, og heller drikke opp med en gang. 

Å drikke vann eller melk ved siden av eller etter at du har drukket eller spist noe surt kan også være med på å få skylt ut og nøytralisere syren. Dessuten er det lurt å drikke sur drikke sammen med mat. 

- Når man tygger og spiser annen mat har vi mer spytt i munnen. Spytt er veldig viktig for å rense tennene. Den maten vi også spiser vil være med på å nøytralisere syren, forklarer Søvik. 

Dermed kan det være lurt å avslutte måltider med noe basisk eller noe som inneholder kalsium. Søvik foreslår ost, melk eller yoghurt. 

Begge tannlegene råder også til å være nøye, men forsiktig med tannpussen. Om du har syreskader bør du ikke pusse tennene rett etter at du har drukket noe surt, men heller før. Ifølge Mikalsen bør du i hvert fall vente en time med tannpussen, bruke en myk tannbørste og ikke pusse for hardt. 

- Ved syreskader vil emaljen på tannen bli myk og om man børster tennene rett etter kan skadene bli større ved at mer emalje slites bort, forklarer Søvik. 

Har du ikke syreskader anbefales det imidlertid å pusse tennene etter et måltid for å unngå hull i tennene. 

Kha Doung ved Tannpaleet tannklinikk har imidlertid tidligere uttalt overfor KK.no at de fleste pasienter med syreskader ikke vet om det. 

LES OGSÅ: Derfor bør du begrense inntaket av sukkerfri saft

Til info: Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er republisert til nytte for nye lesere. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer