Turberkulose

- Stadig flere blir smittet

På grunn av antibiotikaresistens er det nå vanskeligere å behandle sykdommen - også i Norge. - Det er en veldig dødelig sykdom som er vanskelig å behandle.

TUBERKULOSE: Spres via dråpesmitte. Ifjor ble over 10 millioner smittet, tjue prosent døde. Foto: NTB Scanpix
TUBERKULOSE: Spres via dråpesmitte. Ifjor ble over 10 millioner smittet, tjue prosent døde. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tuberkulose er en alvorlig sykdom som tar flere millioner liv på verdensbasis hvert år. På grunn av resistens er det nå vanskeligere å behandle sykdommen – også i Norge. (Psst! Fikk du med deg denne, om hvilke vaksiner du bør friske opp?)

Tuberkulose, som er på topp ti blant verdens mest dødelige sykdommer, er et økende problem i Norge. De siste årene har det blitt registrert mellom 300 og 400 nye tilfeller per år, men antallet stiger.

– Det er lav forekomst i Norge sammenlignet med andre land, men stadig flere blir smittet, sier Tone Tønjum, professor ved Universitetet i Oslo, og overlege ved Avdeling for mikrobiologi ved Oslo Universitetssykehus. 

EKSPERT PÅ SMITTE: Tone Tønjum er professor ved UIO, og overlege ved Avdeling for mikrobiologi ved Oslo Universitetssykehus.  Foto: Foto: Johnny Syversen
EKSPERT PÅ SMITTE: Tone Tønjum er professor ved UIO, og overlege ved Avdeling for mikrobiologi ved Oslo Universitetssykehus. Foto: Foto: Johnny Syversen Vis mer

Sykdommen forårsakes av tuberkulosebakterien, og spres via luft- og dråpesmitte. I fjor ble mer enn 10 millioner mennesker smittet på verdensbasis, og 20 prosent av disse døde. 

I Norge beskytter BCG-vaksinen mot tuberkulose, men den inngår kun i barnevaksinasjonsprogrammet for barn som har foreldre fra land med høy forekomst av sykdommen, eller personer som skal oppholde seg over lengre perioder i land der det er høy risiko for smitte. 

Lungetuberkulose er den vanligste formen for tuberkulose, med symptomer som langvarig hoste, nattesvette, vekttap og feber.

LES OGSÅ: Disse kan være ekstra utsatt for meslingsmitte

Vanlig tuberkulose kan utvikle resistens mot antibiotika

Vanlig tuberkulose behandles med førstelinjeantibiotika, men dersom man ikke tar medisinene på riktig måte, kan bakterien bli multiresistent. Da vil ikke to av de fire vanlige typene antibiotika fungere. (Psst: Dette bør du faktisk vite om antibiotika)

Den «resistente utgaven» av tuberkulose behandles med andrelinjemedisiner, en behandlingsform som tar mye lenger tid og er 475 ganger dyrere enn førstelinjemedisiner – i tillegg til at den gir alvorlige bivirkninger. Noen pasienter må behandles i to år med 20 tabletter hver eneste dag.

– Det er en veldig dødelig sykdom som er vanskelig å behandle. Behandlingen er rett og slett giftig med så mange bivirkninger, som fører til at en del pasienter slutter med behandlingen, sier Tønjum.

Dersom andrelinjemedisiner ikke tas på riktig måte, kan også denne varianten bli motstandsdyktig. Da kalles den ekstrem-resistent tuberkulose, som er svært vanskelig å behandle. For å sammenligne: Normal tuberkulose er nummer én blant verdens tolv farligste bakterier, noe som gir en pekepinn på hvor skremmende den multiresistente varianten er.

LES OGSÅ: Så mange bakterier har du på huden din

MEDISINER: Noen pasienter må behandles i to år med 20 tabletter hver eneste dag. Foto: NTB scanpix
MEDISINER: Noen pasienter må behandles i to år med 20 tabletter hver eneste dag. Foto: NTB scanpix Vis mer

Antallet som smittes på reise er økende 

På verdensbasis er hver tredje person smittet av sovende tuberkulosebakterier, og sykdommen vil kunne utvikle seg når immunforsvaret blir svekket, for eksempel ved HIV-infeksjon eller alderdom. Man er kun smittsom når sykdommen har brutt ut. (Psst: Nordmenn er livredde magesykdom i ferien

– Nordmenn som utvikler tuberkulose har ofte fått det i ungdommen, og vært symptomfrie i lang tid, helt til sykdommen får mulighet til å utvikle seg. Men de fleste blir smittet på reiser, eller ved at nye landsmenn tar med seg smitten. Alle som migrerer til Norge må ta røntgen av lunger, samt blodprøver, for å unngå potensiell smitte, forklarer Tønjum.

LES OGSÅ: Irritabel tarm er den vanligste årsaken til mageplager

Ettersom behandlingen for multiresistent og ekstrem-resistent tuberkulose er så langvarig og smertefull, er det svært vanskelig å fullføre behandlingen, noe som øker risikoen for at flere skal smittes av disse variantene.

– Hvem som helst kan bli smittet, så det er lurt å være forsiktig med å la ukjente stå nærme og puste på deg. Dette gjelder spesielt når man er på utenlandsreiser, sier Tønjum.

– Mange av nordmenns populære reisemål har høy forekomst av tuberkulose. Likevel er det stort sett helt trygt fordi det er mindre forekomst i typiske turistområder, sier Magnus Steigedal.

EKSPERT: Magnus Steigedal jobber ved Institutt for kreftforskning og molekylær medisin ved NTNU. Foto: Foto: NTNU
EKSPERT: Magnus Steigedal jobber ved Institutt for kreftforskning og molekylær medisin ved NTNU. Foto: Foto: NTNU Vis mer

Steigedal jobber ved Institutt for kreftforskning og molekylær medisin ved NTNU. Han mener at vi er heldige i Norge, da vi har tilgang på mange alternative antibiotika. 

– Tuberkulose er heldigvis ikke fryktelig smittsomt, og smitter vanligvis kun fra personer med aktiv sykdom i lungene, til personer i nær familie.

LES OGSÅ: Wilma(2) er avhengig av at andre tar vaksine 

Har foreløpig god kontroll i Norge

Tuberkulose er et stort problem på verdensbasis, men i Norge har vi et velutviklet helsevesen, og foreløpig god kontroll på sykdommen – sammenlignet med mange andre land. 

– De aller fleste som har sykdommen blir diagnostisert og får behandling, men pasienten må være samarbeidsvillig. Noen sniker seg unna behandlingen, slik at vi omtrent må sette i gang med tvangsbehandling og følge med på at pasienten tar medisinen, sier Tønjum. 

– Det er viktig å huske på at det er flere i verden som dør av mangel på antibiotika, enn av bakterier med resistens. Men resistens er problematisk, vi må derfor bli enda bedre til å bruke antibiotika riktig, og sette inn nok ressurser på å utvikle nye antibiotika og andre metoder for å bekjempe infeksjonen, sier Steigedal. (Psst: Unødvendig bruk av antibiotika har flere negative konsekvenser)

LES OGSÅ: Slik unngår du feriemage!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer