Vektnedgang:

Står vekten helt stille?

Mangel på motivasjon og en naturlig økning av appetitthormoner kan gjøre vektnedgangen litt mer utfordrende.

SUNNE VANER: Det kan være krevende å få de sunne vanene til å vare. FOTO: NTB
SUNNE VANER: Det kan være krevende å få de sunne vanene til å vare. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Det er mange forskjellige grunner til at noen ønsker å gå ned i vekt. Noen må gå ned mange kilo fordi helsa står i fare, mens andre ønsker kanskje å stramme opp kroppen litt.

Vektnedgang kan dessverre by på noen utfordringer. Det er ikke alltid lett å endre vaner man kanskje har hatt i årevis. I starten vil du kanskje oppleve at kiloene forsvinner lett, men at du så kommer til et punkt der vekten plutselig står stille. Den rikker seg ikke, selv om du føler du gjør alt riktig - du havner på et vektplatå.

Kroppen går i sparebluss

KK har spurt Tine Sundfør, som er klinisk ernæringsfysiolog med doktorgrad i ernæring, om hvorfor vi havner på vektplatå, og hva vi burde gjøre når det skjer. Hun forklarer først hvordan kroppen tilpasser seg når vi går ned i vekt:

- Når vi tilfører færre kalorier enn det kroppen vår trenger, som er en forutsetning for å gå ned i vekt, viser studier at kroppen får en nedgang i kaloriforbruk. Dette omtales ofte som å «innstille seg på et sparebluss». I praksis vil dette si at kroppen klarer seg på litt færre kalorier, sier hun til KK.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer