Eggløsning

Stemmer det at du blir mer tiltrekkende når du har eggløsning?

Her er 3 fantastiske ting som skjer med deg.

SJARMERENDE: Du skal ikke utelukke at du kanskje har litt ekstra tiltrekningskraft under eggløsning. Men hva er det egentlig som skjer i kroppen? Foto: Shutterstock / Nina Buday
SJARMERENDE: Du skal ikke utelukke at du kanskje har litt ekstra tiltrekningskraft under eggløsning. Men hva er det egentlig som skjer i kroppen? Foto: Shutterstock / Nina Buday Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det sies at en kvinne blir ekstra sexy når hun har eggløsning. At leppene blir litt fyldigere og røde, at hun svaier mer med hoftene og at menn liksom bare kan lukte at hun er fruktbar. Nåja, det hadde kanskje vært fint, men dessverre er det ikke bevist at det er akkurat dette som skjer. Men, at vi har litt ekstra tiltrekningskraft, er likevel ikke noe vi skal utelukke...

– Den fruktbare perioden er i seks dager som avsluttes med eggløsningsdagen som igjen er cirka 14 dager før neste menstruasjon starter, forteller gynekolog Mette Haase Moen til KK.no.  Gjennom vår menstruasjonssyklus går kroppen gjennom hormonelle endringer som påvirker oss på ulike måter, og i tiden før eggløsning er det østrogenet som påvirker oss.

– I disse seks dager er det en sterk øking i østrogennivået. Det er det «utvalgte egget» som produserer østrogen som et signal om at det er ved å modnes. Rett før eggløsning er østrogen på høyeste nivå i syklus. Det gir signal til et hypofysehormon, LH, som setter i gang eggløsningen, forklarer hun. 

LES OGSÅ: Vet du hvor lenge du kan vente med å få barn?

TENT: Østrogen kan gi mer blodtilstrømning til skjeden slik at den lettere blir våt og mer følsom, og det blir naturligvis lettere å komme i stemning. Foto: Shutterstock / Piotr Marcinski
TENT: Østrogen kan gi mer blodtilstrømning til skjeden slik at den lettere blir våt og mer følsom, og det blir naturligvis lettere å komme i stemning. Foto: Shutterstock / Piotr Marcinski Vis mer

Du produserer mer naturlig «glidemiddel»

Det er ikke slik at man kan se på en kvinne og vite hvor hun er i syklusen, men når det er sagt så hinter kroppen likevel til omverdenen om at du nå er fruktbar.

– I dyreriket er det helt opplagt signaler om den fruktbare periode. Østrogen er avledet av østrus som betyr brunst, sier Moen og legger til: 

– For eksempel produserer kyr et tykt og langt sekret fra livmorhalsen som kan henge ut av kuens vagina. Tilsvarende forekommer hos kvinnen, men det henger som regel ikke ut av vagina.

Denne utfloden fungerer som et naturlig glidemiddel, og gjør det også mulig for at graviditet kan inntre selv om sæden bare avsettes rett ved skjedeinngangen. 

Vanligvis er utfloden blank og har en frisk og litt syrlig lukt, men den kan bli hvit eller lysegul når den kommer i kontakt med oksygen – altså når den havner i trusa. Rundt eggløsningen kan utfloden derimot få en litt seigere konsistens enn vanlig.

LES OGSÅ: Dette visste du ikke om hormonene dine

Økt blodtilførsel til skjede og ansikt

Vi vet alle at en penis fylles med blod når mannen er opphisset, og det samme skjer faktisk med skjeden og klitoris når kvinnen er seksuelt opphisset, men også under eggløsning.

– Hos noen typer aper blir rumpen opphovnet og rød som et signal om fruktbarhet. Noe tilsvarende ses ikke hos kvinnen, men østrogen kan gi mer blodtilstrømning til skjeden, sier gynekologen. 

RØDMER: En britisk studie viser at fargen i en kvinnes ansikt faktisk kan si noe om hvor i syklusen hun er, og den blir gjerne litt ekstra rød når hun er fruktbar. Foto: Shutterstock / Subbotina Anna
RØDMER: En britisk studie viser at fargen i en kvinnes ansikt faktisk kan si noe om hvor i syklusen hun er, og den blir gjerne litt ekstra rød når hun er fruktbar. Foto: Shutterstock / Subbotina Anna Vis mer

Når dette området er mer blodfylt vil vi også lettere bli våt og mer følsom. Og kanskje er det derfor naturen har gjort det slik at blodtilførselen øker i disse områdene under eggløsning, slik at vi raskere skal komme i stemning.

Men dette er ikke det eneste stedet som får økt blodtilførsel. En studie fra 2015 utført ved Universitetet i Glasgow viste nemlig at huden i en kvinnes ansikt er rødere når kjønnshormonet østradiol er på sitt høyeste nivå i kroppen.

Hormonet får nemlig blodårene i huden til å utvide seg og gir kvinnen en frisk glød slik at hun oppfattes som mer attraktiv for potensielle partnere. Og kanskje er det nettopp derfor rouge er en viktig del av sminkerutinen vår?

Forskerne skriver i studien at deres data tyder på at kvinners ansiktsrødhet inneholder informasjon om deres nåværende hormonelle tilstand, og at ansiktsrødhet også kan inneholde informasjon om kvinners fruktbarhet.

LES OGSÅ: Har du lite energi og mangler sexlyst?

Du føler deg glad og feminin

At hormoner påvirker vårt humør kommer nok kanskje ikke som en overraskelse. Men her er østrogenet et av de vi bør juble over, det kan nemlig gjøre deg glad og lett til sinns.

– Kvinner vil nok føle at uken før eggløsning er den beste i syklusen; da er menstruasjonen overstått og PMS-symptomene har ikke startet ennå. Så hun føler seg ganske så feminin, forteller Moen.

SELVFØLELSE: Hvordan vi føler oss har nok en del å si for hvordan vi oppfattes av andre, og i dagene før eggløsning vil de fleste kvinner føle seg fine og feminine. Foto: Shutterstock / Diana Indiana
SELVFØLELSE: Hvordan vi føler oss har nok en del å si for hvordan vi oppfattes av andre, og i dagene før eggløsning vil de fleste kvinner føle seg fine og feminine. Foto: Shutterstock / Diana Indiana Vis mer

Mange kan oppleve å ha økt sexlyst i denne perioden av syklusen, og dette kommer nok ikke bare av det som skjer i kroppen, men henger nok også sammen med hvordan man føler seg. For å føle seg fin og feminin er en flott boost for selvtilliten, som igjen er godt for sexlysten.

– I forbindelse med kvinnens seksualitet er det imidlertid mange andre forhold som er nokså vesentlige; for forelskelse er for eksempel ikke avhengig av hormoner, sier hun.

– Etter eggløsningen er det ikke mulighet for graviditet, det produseres nå progesteron som er ansvarlig for de ulike symptomer ved PMS, legger hun til.

Det betyr at den beste tiden av måneden over for denne gang, og du kan hilse velkommen til ømme bryster og generell irritabilitet.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer