Stemmer det at fet mat er bra for huden?

Det er ingen tvil om at kostholdet påvirker huden vår.

FET OLJE: Det er godt og sunt å bruke litt olje på salaten, men er det bra for huden? FOTO: NTB Scanpix
FET OLJE: Det er godt og sunt å bruke litt olje på salaten, men er det bra for huden? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er et kjent kostholdsråd at avokado, nøtter og oljer, altså matvarer med mye sunt fett, er bra for huden. Det sies at det «smører huden fra innsiden» og dermed bidrar til frisk og ungdommelig hud. Men er dette bare en myte, eller stemmer det faktisk?

De fleste har vel opplevd at det vi spiser og drikker påvirker huden, som at mye sukker kan føre til kviser eller at alkohol kan føre til tørr og uren hud. Men kan sunt fett bidra til at huden blir finere?

LES OGSÅ: Maten som bremser rynkene

Omega-3 og omega-6

- Mange med fet hud prøver å kutte ned på det aller meste av fettet i kosten, men resultatet er gjerne enda fetere eller mer betent hud enn før. Har du fet hud, er det spesielt viktig at du får tilstrekkelig med de essensielle fettsyrene omega-3 og omega-6.

Det sier Gunn Helene Arsky, som er selvstendig ernæringsfysiolog cand. scient, skribent og yogalærer.

Disse fettsyrene inngår som viktige byggesteiner i huden, da hver eneste hudcelle er avhengig av å få tilført omega-3 og omega-6.

- Det essensielle fettet er også med på å holde skadelige stoffer ute, på samme måte som det holder fuktigheten på plass i huden. Huden er avhengig av god fukt for å se frisk ut, forklarer hun.

Fordi det essensielle fettet også er med på å dempe betennelsesreaksjoner, vil huden din se bedre ut med omega-3 og omega-6 i kosten.

- Gode kilder til det sunne fettet er fet fisk, tran, planteoljer, nøtter, frø, fullkorn og myke plantemargariner, sier hun.

LES OGSÅ: Ja, du kan spise deg til bedre hud!

SUNT FETT: Avokado er et eksempel på en matvare som inneholder mye sunt fett. FOTO: NTB Scanpix
SUNT FETT: Avokado er et eksempel på en matvare som inneholder mye sunt fett. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

«Foryngelsesvitaminet»

Vitamin E går også under navnet «foryngelsesvitaminet», fordi det har en svært beskyttende effekt på alle kroppens celler, også på hudcellene.

- Vitamin E beskytter cellene mot for tidlig død og holder deg dermed yngre lenger. Vitamin E finnes i celleoverflaten, og forhindrer at cellen harskner ved selv å la seg utsette for harskning, forklarer Asky.

Harskning kan oppstå som følge av naturlige prosesser i kroppen, men også om du utsettes for forurensning eller sigarettrøyk, din egen eller andres.

- Vitamin E sparer fettet i cellen, og cellen holder seg frisk og lever lenger. Fordi vitamin E brukes opp i denne prosessen, må du få i deg vitamin E gjennom kosten hver dag. Gode kilder er hvetekim, hvetekimolje, nøtter, mandler og frø, sier hun.

LES OGSÅ: Maten som kan gi deg kviser

Alle næringsstoffene er viktige

Vitamin A (gulrot, søtpotet, leverpostei) er viktig for celledelingen i huden, sink for å dempe betennelser og irritasjon og protein for å danne nye hudceller.

- Alle næringsstoffene fett, protein, vitaminer, mineraler og sporstoffer inngår på en eller flere måter i denne prosessen. Sunn, variert kost, rikelig med drikke, lite alkohol, lite sol og lite røyk er viktig for en fin og sunn hud, forklarer Arsky.

LES OGSÅ: Får du kviser av maten du spiser?

PÅVIRKER HUDEN: Det er ingen tvil om at maten vi spiser påvirker hvordan huden vår ser ut.
PÅVIRKER HUDEN: Det er ingen tvil om at maten vi spiser påvirker hvordan huden vår ser ut. Vis mer

Magert kosthold påvirker huden

- Du visste kanskje ikke at magert, sukkerfritt og lett kan gå på bekostning av hudens vedlikehold og motstandskraft, sier lege og kostholdsekspert Berit Nordstrand til KK.

Hun anbefaler mat som medisin mot tørr og irritert hud, mot eksem, uren hud og mot ulike hudsykdommer koplet til inflammasjon.

Det siste året har hun studert forskning på en skadelig type inflammasjon i kroppen, som kan koples til både hudproblemer, overvekt, irritabel tarm, migrene, lite overskudd, svekket konsentrasjon, søvnplager og sykdom.

Inflammasjon er vanligvis en prosess kroppen bruker til reparasjon og forsvar mot fremmede inntrengere.

- Ved dårlig kosthold, stress, lite søvn, lite aktivitet eller hard fysisk trening, etter infeksjoner, antibiotika og annen legemiddelbruk, kan tarmslimhinnen bli lekk slik at det stadig siver fremmedstoffer inn i kroppen, sier Nordstrand.

Inflammasjon som kan gi plager i form av irritert hud og eksem, uren hud, akne, psoriasis og andre hudlidelser koplet til inflammasjon. Nordstrand har fulgt pasienter med kostholdsbehandling i klinikk gjennom mange år, og har erfart at mat som anti-inflammatorisk medisin kan gi en renere, sterkere og friskere hud.

- Mer godt fett, færre raffinerte karbohydrater (sukker, hvetemel, ris og pasta) og betydelig mer grønnsaker med fiber som kan styrke tarm-og hudfloraen er viktige ingredienser i metoden, forklarer hun.

Samtidig elimineres kjente triggere for inflammasjon i kroppen slik som kunstig søtt, diverse kunstige tilsetningsstoffer og omega-6-rike planteoljer.

Nordstrand påpeker at det også er lurt å velge hudpleieprodukter med hudvennlig pH, fri for allergener og kjente toksiner. Se etter merker uten fargestoffer og parfyme, og som er merket astma og allergivennlige.

LES OGSÅ: Derfor får du allergier i voksen alder

Usikker forskning

De fleste har nok opplevd å få kviser av maten de spiser, enten det er mye sukker og sjokolade eller mye alkohol eller fett. Eller de tror det. Det er imidlertid ikke bevist i forskning at det har noen sammenheng.

- Opprinnelig stod det i medisinske lærebøker at et fett- og kjøttrikt kosthold kunne gi akne. Da snakke jeg om lærebøker som er 50-100 år gamle. Så er det studier fra 1960-tallet som ikke fant noen klar sammenheng mellom sjokolade og annen «usunn» mat og akne.

Det sier Jon Anders Halvorsen, som er ph.d, spesialist i hud- og veneriske sykdommer, overlege og førsteamanuensis ved Oslo universitetssykehus.

De siste tiårene er det utført noen mindre studier, som kan peke på at et kosthold med mye grønnsaker er gunstig og mye kumelk kan være ugunstig.

- Disse forskningsresultatene er imidlertid kontroversielle, og ikke så gode at leger kan gi gode kostholdsråd ved akne. Heldigvis er det mange gode behandlinger tilgjengelig ved akne, sier Halvorsen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer