Stemmer myten om at rot på pulten betyr orden i hjernen?

– Jeg tror nok at denne myten fungerer som en trøst for de som har et svært rotete kontor.

ROT ELLER ORDEN: Trives du godt selv om pulten din er uorganisert, eller blir du sprø av rot? FOTO: NTB Scanpix
ROT ELLER ORDEN: Trives du godt selv om pulten din er uorganisert, eller blir du sprø av rot? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Kanskje har du hørt påstanden om at de som har «kaos» i hjernen trenger struktur rundt seg, mens de som har «struktur» i hjernen fint kan ha det rotete rundt seg.

Så må man ikke glemme sitatet: «Hvis et rotete skrivebord er et tegn på et rotete sinn, hva er da et tomt skrivebord et tegn på?». Dette blir ofte tilskrevet Albert Einstein, noe som riktignok ikke kan verifiseres, like fullt er det et sitat som spres mye og ofte på internett.

Vi har mange forestillinger om hva som er årsaken til noen takler å ha det rotete rundt seg, mens andre blir komplett sprø av det. Kanskje høres det ut som fine forklaringer, men er det egentlig noe sannhet i dette?

– Jeg tror nok at myten om «rot på pulten betyr orden i hjernen», kanskje kan fungere som en trøst for de som har et svært rotete kontor, noe jeg selv også har, sier Eva Langvik, førsteamanuensis ved Institutt for psykologi ved NTNU, til KK.

Også Roger Hagen, professor i psykologi ved NTNU tror dette er en myte som folk rett og slett bare liker å bruke som forklaring på egen og andres ordensevne – eller mangel på sådan.

– Slike myter danner seg ofte ut fra hvordan man ser på ting selv. Og myter blir vedlikeholdt av at vi tror på dem, så de er vanskelig å bli kvitt. Men dette er nok myter som skulle blitt testet ut ordentlig, sier han til KK.

Hvis du liker å ha det ryddig og rent, trenger det hverken bety at du er rotete i hodet, eller at du er «tom» i hodet.

– Noen holder det ryddig fordi det gir dem ro, andre fordi det handler om å ha det presentabelt. Det første man gjør når man får besøk er jo gjerne å rydde. Dette er noe man lærer gjennom sosialisering, og oppvekst, legger han til.

LES OGSÅ: Still deg disse spørsmålene og få en ryddigere garderobe

Er du rotete, eller bare veldig kreativ?

Rot er noe som ofte forbindes med latskap. Kanskje er det noe vi plukker med oss fra barndommen når mødre klager over tenåringenes «bomba horehus». Eller kanskje er det rett og slett fordi det blir rotete når vi ikke gidder å rydde. Men er rot virkelig et tegn på latskap, eller er man kanskje bare veldig kreativ og travel?

Langvik viser til femfaktormodellen, som er den mest utbredte vitenskapelige tilnærmingen innen personlighetspsykologien. Her deles personligheten inn i fem store personlighetstrekk, som hver igjen har seks underordnede fasetter. De fem hovedtrekkene er:

  1. Planmessighet
  2. Omgjengelighet
  3. Nevrotisisme
  4. Åpenhet
  5. Ekstroversjon

– En rotete kontorpult kan jo bety at du både er veldig travel med viktigere ting å gjøre enn å rydde, men kan jo også bety at du er for lat til å rydde. Men ofte er toleranse for denne type rot et tegn på kreativitet og at man håndterer kompleksitet.

– Personlighetstrekket «planmessighet», som har «orden» som en underfasett, er sentralt her. Det samme er «åpenhet for erfaringer», som er et trekk knyttet til abstrakt tenkning og kreativitet, forteller Langvik.

LAT ELLER KREATIV: Folk kan ha ulike oppfatninger av hva som er rotete, men toleranse for rot kan noen ganger ses i sammenheng med kreativitet og fleksibilitet. Foto: Scanpix.
LAT ELLER KREATIV: Folk kan ha ulike oppfatninger av hva som er rotete, men toleranse for rot kan noen ganger ses i sammenheng med kreativitet og fleksibilitet. Foto: Scanpix. Vis mer

Hvor høyt eller lavt du skårer på «åpenhet for erfaringer» sier noe om hvor fleksibel og kreativ du er, mens hvordan du skårer på planmessighet sier noe om hvor strukturert og pliktoppfyllende du er.

– Generelt sett er høye skårer på trekket «planmessighet» knyttet til systematikk og ryddighet, men også ambisjoner. Og for ryddighet er det den delen av trekket som fokuserer på «struktur» som er mest gjeldende. Man kan være både ambisiøs og pliktoppfyllende selv om man har en rotete kontorpult, legger hun til.

En amerikansk studie fra 2013 viste at uorganiserte rom faktisk kan gjøre oss mer kreative og innovative, mens ryddige og organiserte rom oppfordrer oss til å holde oss innenfor komfortsonen. Roger Hagen tror derimot ikke at det er så svart-hvitt.

– Det er veldig ulikt fra person til person hva som tenner oss kreativt. Hvis du liker å ha det ryddig, så er det kanskje et ryddig rom som også gjør deg mest kreativ, sier han.

LES OGSÅ: Margunn holdt tvangstankene skjult i 12 år: - Jeg vasket hendene 100 ganger om dagen

Det er de ekstreme ytterpunktene som skaper problemer

Det er mange grunner til at folk har det rotete, men når det er sagt så finnes det også forskjellige grader av rot. Jo mer ekstremt rot det er snakk om, jo mer rotete kan man nok anta at man er som person.

– Det er veldig vanskelig å definere rot. Hvis du spør hundre stykker hva som er rot, så tror jeg du får svært varierte svar. For noen kan det være at flasken med olivenolje står på feil plass, for andre kan det være når gulvet er fullt av klær, forteller Hagen.

RYDDEMANI: Noen må ha det ryddig og rent for å finne roen, og for noen kan det gå så langt at det blir tvangsmessig. Foto: Scanpix.
RYDDEMANI: Noen må ha det ryddig og rent for å finne roen, og for noen kan det gå så langt at det blir tvangsmessig. Foto: Scanpix. Vis mer

I den ene enden av skalaen har du de som ikke klarer å kaste noe og blir såkalte samlere, mens på den andre siden av skalaen finner du de som alfabetiserer krydderhylla og alltid har det skinnende rent.

– De som har et ekstremt behov for ryddighet og struktur har gjerne personlighetstrekk knyttet til rigiditet – en tvangsmessig personlighet. Er man veldig opptatt av orden og blir urolig hvis ting ikke er på plass, så har man nok også litt mangel på fleksibilitet. Dette vil man også kunne se i andre områder i livet, for eksempel at man ikke er så impulsive eller tar ting på sparket, sier han.

I mer ekstreme tilfeller kan det også være tvangslidelser som ligger til grunn for rydde- og vaskemanien.

– Noen av de som har tvangstanker er også opptatt av symmetri og rekkefølge, fordi det skaper orden og ro i tvangstankene. For dem kan rot oppleves som angstfylt, mens når alt er rent og ryddig føler de ro i sin tilværelse, dermed sorterer de bøkene sine alfabetisk, og organiserer klærne etter farge, forklarer Hagen.

Det er forskjell på å ha rot i personlig økonomi og å ha rot i klesskapet. Har man rot i økonomien så har man problemer, men om du har det rotete hjemme så har det nok ikke like mye å si.

– Hvis man har problemer fordi man er ustrukturert, så går det faktisk an å endre seg – men man må ha lyst til å endre seg. Gå inn deg selv og spør; hva tolerer jeg? Det beste er å finne den gylne middelvei, der man har det bra uten at det går ut over andre, sier Hagen.

LES OGSÅ: «Ane» må gi lommepenger til mannen sin: - Hvis ikke jeg tar full kontroll, setter han familieøkonomien på spill

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer