Stemmer myten om at rot på pulten betyr orden i hjernen?

– Jeg tror nok at denne myten fungerer som en trøst for de som har et svært rotete kontor.

ROT ELLER ORDEN: Trives du godt selv om pulten din er uorganisert, eller blir du sprø av rot? FOTO: NTB Scanpix
ROT ELLER ORDEN: Trives du godt selv om pulten din er uorganisert, eller blir du sprø av rot? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Kanskje har du hørt påstanden om at de som har «kaos» i hjernen trenger struktur rundt seg, mens de som har «struktur» i hjernen fint kan ha det rotete rundt seg.

Så må man ikke glemme sitatet: «Hvis et rotete skrivebord er et tegn på et rotete sinn, hva er da et tomt skrivebord et tegn på?». Dette blir ofte tilskrevet Albert Einstein, noe som riktignok ikke kan verifiseres, like fullt er det et sitat som spres mye og ofte på internett.

Vi har mange forestillinger om hva som er årsaken til noen takler å ha det rotete rundt seg, mens andre blir komplett sprø av det. Kanskje høres det ut som fine forklaringer, men er det egentlig noe sannhet i dette?

– Jeg tror nok at myten om «rot på pulten betyr orden i hjernen», kanskje kan fungere som en trøst for de som har et svært rotete kontor, noe jeg selv også har, sier Eva Langvik, førsteamanuensis ved Institutt for psykologi ved NTNU, til KK.

Også Roger Hagen, professor i psykologi ved NTNU tror dette er en myte som folk rett og slett bare liker å bruke som forklaring på egen og andres ordensevne – eller mangel på sådan.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer