Stillesitting truer helsa di - men du trenger ikke trene for å motvirke det

En gjennomsnittsnordmann sitter helsefarlig mye i ro - nesten 10 timer av vår våkne tid er vi helt inaktive. Men ny forskning viser at det skal mindre til enn du tror for å veie opp for det.

HELSEFARLIG: Vi sitter helsefarlig mye i ro, i gjennomsnitt nærmere ti timer om dagen. Det øker risikoen for blant annet kreft, hjertesykdom, diabetes og demens. Men ny forskning har funnet en enkel metode som kan motvirke de helseskadelige effektene av stillesitting. Foto: NTB
HELSEFARLIG: Vi sitter helsefarlig mye i ro, i gjennomsnitt nærmere ti timer om dagen. Det øker risikoen for blant annet kreft, hjertesykdom, diabetes og demens. Men ny forskning har funnet en enkel metode som kan motvirke de helseskadelige effektene av stillesitting. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Sitter du mye i ro i løpet av dagen, enten på jobb eller hjemme i sofaen? Stadig flere av oss har en hverdag preget av mye stillesitting, og problemet har bare økt de siste tiårene. Kontorjobbing, bilkjøring, tv-titting, internettbruk og mobilscrolling er aktiviteter som fyller stadig mer av tiden vår. Selv ikke for å handle trenger vi lenger å røre på oss, ettersom absolutt alt vi trenger kan leveres på døra med et tastetrykk.

Resultatet er at de fleste av oss sitter mye mer i ro enn vi tror. Målinger viser at voksne nordmenn bruker omtrent 60 prosent av tiden vi er våkne til å sitte stille eller være i ro, enten på jobb, på vei til og fra steder med kollektivtransport eller bil, eller hjemme, ofte foran en eller annen skjerm. Om vi er våkne i 16 timer av døgnet, betyr det at nesten 10 av de timene tilbringes fullstendig i ro.

Økt risiko for kreft, hjertesykdom, demens

Stillesitting er kanskje behagelig - og til en viss grad uunngåelig - men om du gjør det mye har det en svært negativ effekt på helsa di. Inaktivitet gjør at vi blir svakere i muskler og skjelett, får dårligere balanse og dårlig kondisjon. Og verre: Ifølge Helse Norge har personer som sitter mye i ro, høyere risiko for tidlig død uansett årsak enn folk som er mer aktive. Mye stillesitting gir deg også langt høyere risiko for hjerte- og karsykdom, diabetes type 2 og kreft. I tillegg øker inaktivitet risikoen for demens, samt påvirker humør og psykisk helse negativt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer