Stolpejakt i Norge

«Stolpet» seg til et vennskap

Flere tusen nordmenn er hekta på å lete etter stolper. For Mona (63), Liv (57) og Geir-Arne (39) ble stolpejakten begynnelsen på et aktivt vennskap.

QR-kode: Stolpejaktens mobil-app gjør det enkelt å registrere stolpefunnene. Her er Liv Langberg (57) i ferd med å scanne inn QR-koden. Geir-Arne Eriksen (39) og Mona Ekeheien (63) venter på tur. FOTO: Geir Olsen/NTB scanpix.
QR-kode: Stolpejaktens mobil-app gjør det enkelt å registrere stolpefunnene. Her er Liv Langberg (57) i ferd med å scanne inn QR-koden. Geir-Arne Eriksen (39) og Mona Ekeheien (63) venter på tur. FOTO: Geir Olsen/NTB scanpix. Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

(Vi.no): – Jeg var på en historisk vandring langs Akerselva. Jeg visste at det var stolper langs ruta, så det var en del av motivasjonen. Med en gang det ble pause, løp jeg opp til stolpen – og så var det en til som løp, forteller Liv Langberg (57) fra Hurum.

Og den andre som løp, var Mona Ekeheien (63) fra Asker. Her, ved stolpe 167 langs Akerselva, traff Liv og Mona hverandre tilfeldig for første gang. Det ble begynnelsen på et ekte stolpevennskap.

– Etter det har vi «stolpet» sammen mange ganger, forteller Liv.

Stolpejakten har fått tusenvis av nordmenn opp av sofaen og ut på tur de siste åra. Det hele begynte med noen orienteringsentusiaster i Gjøvik. I 2014 lagde de et konsept etter en idé som hadde slått an i Sverige. Ideen var enkel: å bidra til å få folk ut på tur.

– Det viste seg å bli et svært fengende konsept – særlig nå som kartene er tilgjengelige både i papirform og elektronisk, sier Bernt Bjørnsgaard, styreleder i Foreningen Stolpejakten, som står for den overordnede organiseringen.

Les også: Styrketrening gjør selv 80-åringer yngre

Mange som leter

71.586 stolpeglade folk har registrert seg via appen. Noen bruker også vanlige kart, uten å registrere seg. – Sannsynligvis er det opp mot 90.000 stolpejegere der ute, sier Bjørnsgaard.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer