Fastlegeordningen i krise

- Stor fare for at fastlegeordningen kollapser

175.000 nordmenn mangler fastlege og arbeidsbelastningen på de som jobber i yrket er svært høy. Erfarne leger slutter og de yngre leger vegrer seg for å bli fastlege. Legeforeningen mener situasjonen er kritisk og at det haster.

ORDNINGEN MÅ STYRKES: Leder i allmennlegeforeningen, Nils Kristian Klev, etterlyser handlekraft fra regjeringen som kan styrke fastlegeordningen. Situasjonen er nå kritisk, ikke minst for de mange tusen som står uten fastlege. Foto: Anne-Karine Strøm
ORDNINGEN MÅ STYRKES: Leder i allmennlegeforeningen, Nils Kristian Klev, etterlyser handlekraft fra regjeringen som kan styrke fastlegeordningen. Situasjonen er nå kritisk, ikke minst for de mange tusen som står uten fastlege. Foto: Anne-Karine Strøm Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Over hele landet opplever kronisk syke å miste fastlegen sin, og om lag 1,2 millioner innbyggere står på lister til leger over 60 år. Hovedårsaken til krisen i fastlegeordningen har røtter tilbake til 2011. Da ble det besluttet å overføre mange sykehusoppgaver til kommunene. Følgene var at fastlegene fikk mer å gjøre – uten at det ble satt av midler til flere ansettelser. Den gangen ble det sagt at Norge trengte 2000 nye fastleger. Men ennå har dette ikke skjedd. Rekrutteringen til yrket er laber. 85 prosent av norske kommuner oppgir at de har store problemer med å skaffe nye.

– Fastlegene og pasientene har smurt seg med tålmodighet lenge nok. Tilliten er tynnslitt, og det haster med et betydelig løft for å løse den kritiske situasjonen. Vi etterlyser en offensiv og varig satsing, sier president i Legeforeningen, Anne-Karin Rime.

Alarmerende

En av de mange som har erfart de praktiske konsekvensene av krisen, er spesialist i allmenn medisin, fastlege Mariann R. Mathiesen på Østerås Legekontor i Bærum.

– Fordi stadig flere oppgaver har blitt lagt til fastlegene, er arbeidsmengden totalt sett blitt uakseptabel. Vi trenger flere fastleger inn og kortere pasientlister. Bare på en slik måte kan vi gjøre en skikkelig jobb med de pasientene vi har. Men for at folk skal ville bli fastleger, må de ha tillit til at de kan jobbe innenfor en normal arbeidstid. Slik situasjonen er nå, er det stor fare for at hele ordningen kollapser, sier Mariann R. Mathiesen, som kan se tilbake på over 40 år lang karriere som allmennlege.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer