Nær døden-opplevelser

Stor studie på nær døden-opplevelser: Så seg selv ovenfra

Noen husker et skarpt lys, andre følelsen av frykt. Det viser den største studien som er gjort på nær døden-opplevelser.

LYS I TUNNELEN: Noen pasienter husket et skarpt lys, lik solskinn, da de hadde en nær-døden-opplevelse. Foto: Scanpix.
LYS I TUNNELEN: Noen pasienter husket et skarpt lys, lik solskinn, da de hadde en nær-døden-opplevelse. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Vi skal alle dø en gang, enkelte vil unngå å snakke om det, mens andre har innfunnet seg med at de er inne i sine siste leveår. Det de fleste av oss har til felles, er at vi på ett eller annet tidspunkt begynner å lure på hva som egentlig skjer når vi omsider trer over på “den andre siden”.

Er det virkelig slik at vi ser et slags lys i enden av en tunnel?

Ja, det viser seg at mange som dør, for så å våkne til live igjen, blant annet føler at de trekkes mot et skarpt lys. I alle fall ifølge resultatene fra AWARE, den største studien som noensinne er gjort på nær døden-opplevelser.

​Bevisst i tre minutter

Studien handler om hva som skjer i minuttene før en gjenopplivning. Den engelske forskeren Sam Parnia ved Southampton University, startet opp studien sammen med flere andre forskere ved State University of New York i 2009.

​I tre år undersøkte leger ved 25 britiske og amerikanske sykehus mer enn 2000 pasienter som ble forsøkt gjenopplivet etter hjertestans. Hensikten var å finne ut om folk som mente at de forlot kroppen, faktisk hadde vært på flytur.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.