Havregrøtnyheter

Stor test av de nye ferdiggrøtene: - Her ble vi positivt overrasket

Vi har testet de kalde og varme havregrøtnyhetene.

TEST AV HAVREGRØT: Vi har testet to typer grøt, ferdige med søtt fyll, som kan spises kalde, og kalde grøter som varmes i mikrobølgeovn.  Foto: Per Ervland
TEST AV HAVREGRØT: Vi har testet to typer grøt, ferdige med søtt fyll, som kan spises kalde, og kalde grøter som varmes i mikrobølgeovn. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nå har sånn mer eller mindre alle de 1700 nye matvarene kommet på plass i matbutikkene, og i den anledning har vi i samarbeid med Dagbladet testet alle yoghurt- og havregrøtnyhetene. 

Mens vi forrige uke tok for oss de nye poseyoghurtene med skrukork fra Q-meieriene og de fire nye naturelle variantene fra TINE, Yoplait, Skyr og Alpro, har vi denne uken sett nærmere på de fem nye havregrøtvariantene: Fjordland Havrelunsj Eple & Kanel (kald), Fjordland Havrelunsj Hagebær (kald), Tine 14 Havregrøt Jordbær og Granateple (kald), Toro Supergrøt Bygg, havre, rug og hvete (varm) og Toro supergrøt Bygg, havre og quinoa (varm). 

Slik testet vi: Det er med to typer grøt i testen, ferdige med søtt fyll, som spises kalde, og kalde som varmes i mikrobølgeovn. De første er greie å plukke med seg, og kan spises hvor som helst, og virkelig på farten, mens de siste er du avhengig av mikro for å varme opp. I tillegg til at vi har vurdert smak og konsistens, har vi fått Mari Eskerud, som er klinisk ernæringsfysiolog, til å ta en titt på næringsinnholdet til de fem nyhetene. Nedenfor ser du resultatet! 

LES OGSÅ: Frokosten alle ekspertene anbefaler

Smak: - Her er det mye godt! 

Fjordland Havrelunsj Eple & Kanel: Denne har fin konsistens og god tyggemotstand, men er likevel den mest grøtete av de tre variantene som skal spises kaldt. Smaken er nesten mer som dessert enn frokost, og denne er absolutt favoritt blant de kjølige grøtene. Det er jo nesten som å spise eplekake!

Fjordland Havrelunsj Hagebær: God havregrøt, litt fastere i fisken enn tilsvarende variant med eple og kanel. Den er også noe friskere, og selv om den absolutt er søt, gir den ikke like mye dessertfølelse. Det er god tyggemotstand, og fin konsistens på havrekornene. Pluss for en litt friskere bærblanding enn den klassiske skogsbærvarianten, som blir litt kjedelig. 

Tine 14 Havregrøt Jordbær og Granateple: God tyggemotstand og frisk bærkombinasjon. Smakspanelet var litt todelt om smaken, for noen ble bærblandingen litt for kunstig på smak, men ikke så mye at det var nevneverdig plagsomt. Den er ikke vond, men av nyhetene er det denne det er minst sjanse for at vi kjøper igjen. En peker også på at den har ørsmå tendenser til «limsmak», som noen havregrøttyper kan få, men da må du virkelig smake etter det. 

Toro Supergrøt Bygg, havre, rug og hvete: Denne er noe flytende i konsistensen, og minner mest om vanlig risengrynsgrøt. Den søte toppingen med eple og kanel er god, og gir litt oss litt mer å tygge på, og retten litt mer spennende konsistens. Denne er like god som Fjordlands grøt med eple og kanel, men føles likevel mer som måltid enn dessert. 

Toro supergrøt Bygg, havre og quinoa: Denne grøten var blant de fasteste i fisken, og også her gir gresskarfrøene til å strø på toppen ekstra god tekstur til retten. Tranebær og frysetørkete bringebær gir litt sødme, men dette er den grøten som smakte mest «frokost». Det er nok også den grøten man vil bli mest mett av. Denne ville vi nok spist om vi skulle på trening, for den smaker godt, samtidig som det føles som om vi har spist noe sunt. 

LES OGSÅ: Slik blir havregrøten enda sunnere

Næringsinnhold: - Alle er ganske sunne 

- Disse grøtene er så like at det nesten er håpløst å rangere dem. Alle er fine mellommåltider, og det er veldig små forskjeller mellom dem. Du kan derfor trygt velge den du synes smaker best og har passe stor porsjon, sier Ekskerud og legger til:  

- Grøtene fra Fjordland og TINE har litt tilsatt sukker i selve grøten eller toppingen, mens grøtene fra Toro kun inneholder sukker fra frukten i toppingen og dermed litt mindre totalt. Toro-grøtene har derimot litt mer salt enn de andre, men forskjellen er veldig liten.

- På bakgrunn av næringsinnhold per 100 gram vil jeg si at Toro supergrøt Bygg, havre og quinoa er sunnest, 14-grøten fra TINE og Toro 4-korn er ganske like og havner i midten, mens grøtene fra Fjordland inneholder litt mer fett og sukker og litt mindre protein og dermed havner sist. 

Den største forskjellen på disse grøtene mener Eskerud er størrelsen. 

- Grøtene fra Toro gir en større porsjon enn de andre. Hvis du tenker på kalorier og ikke er så veldig sulten vil de minste variantene fra Fjordland og Tine være et bedre valg. Hvis du derimot er litt mer sulten vil Toros grøter være et godt valg. Men som sagt, her er det små forskjeller, sier Eskerud. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer