- Store kunnskapshull om kvinnehelse

Det er fremdeles mye man ikke vet om effekt av behandling av typiske kvinnesykdommer - og det er mye man ikke vet om sykdommer som rammer kvinner og menn ulikt. Dette skyldes blant annet mangel på forskning på kvinnehelse.

KAN RAMME ULIKT: Sykdommer og behandling kan ramme kvinner ulikt fra menn - men for mange vanlige sykdommer er det mangel på forskning som belyser akkurat det. Det er også store hull når det kommer til forskning på typiske kvinnesykdommer. Foto: NTB
KAN RAMME ULIKT: Sykdommer og behandling kan ramme kvinner ulikt fra menn - men for mange vanlige sykdommer er det mangel på forskning som belyser akkurat det. Det er også store hull når det kommer til forskning på typiske kvinnesykdommer. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Fremdeles er det store kunnskapshull om effekt av behandling på typiske kvinnesykdommer. Spesielt gjelder dette yngre og eldre kvinner, ifølge en ny rapport fra Folkehelseinstituttet (FHI).

FHI har på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet sett på og systematisert hva som er gjort av forskning på kvinnehelse. Rapporten fra FHI er tenkt brukt i arbeidet med en ny Norsk offentlig utredning (NOU) om kvinners helse og helse i et kjønnsperspektiv.

De fant over 3000 forskningsrapporter: 1739 om behandling av sykdommer som bare rammer kvinner, 777 om behandling av sykdommer som kan ramme alle og som har egne analyser på kvinner og 587 systematiske oversikter om behandling av brystkreft.

– Vi fant store kunnskapshull i forskinga på effekt av behandling av kvinner for sykdommer som rammer de yngre og de eldre aldersgruppene, sier prosjektleder og forsker Gunn E. Vist fra FHI.

På bakgrunn av prosjektet har de laget noe de kaler et forskningskart - som gir en oversikt over funn fra tidligere forskning. Du kan se forskningskartet på nett, hos FHI.no

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.