Myomer:

- Store mensblødninger og smerter er ikke normalt

Vet du hvor mye det er normalt å blø? Sterke smerter eller store blødninger kan ofte ha helt andre årsaker.

MYOMER: Det bør tas på alvor, mener forsker. FOTO: NTB Scanpix
MYOMER: Det bør tas på alvor, mener forsker. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det er helt vanlig å få litt menssmerter, og mange av oss føler oss lite på topp akkurat de dagene i måneden. Kroppen fylles opp av vann, du føler deg oppblåst og kanskje litt uvel, men det er viktig å være klar over at sterke smerter og store blødninger kan handle om noe annet enn vanlig mensen.

Det mener Helena Kopp Kallner, forsker ved enheten for obstetrik og gynekologi ved Karolinska Institutet. Hun er opptatt at kvinner skal ha nok informasjon til å vite når det på tide å dra til en lege med sterke mensplager.

- Det som er problemet er at mange kvinner ikke forstår hva som er normalt. Det er et stort problem, mener hun.

LES OGSÅ: Får du blødninger utenom mensen?

Du blør mindre enn en deciliter

Hun mener nemlig at mange kvinner venter for lenge med å dra til legen med symptomer som store mensblødninger og smerter.

- Det som er normalt er at du har mensen i mellom tre og fem dager, og at du da bytter bind hver tredje til fjerde time. Da bytter du ikke fordi det er gjennomblødd, men for komforten, påpeker hun.

- I løpet av en menstruasjon så blør du mindre enn en halv deciliter, men mange tror det for eksempel er normalt å måtte bruke nattbind på dagen, påpeker hun.

Det skal det med andre ord ikke være, og blør du så mye er det altså sannsynlig at det er en helt annen grunn til det. Det samme gjelder om du har voldsomme menssmerter.

- Du kan godt ha litt smerter, slik at du må ta en eller to tabletter den første dagen, men du skal ikke trenge sterke smertestillende, og du skal ikke trenge å være hjemme fra jobb eller skole på grunn av mensen.

LES OGSÅ: Mange har endometriose uten å vær klar over det

Muskelknuter kan gi blødninger og smerter

Kraftige menssmerter kan blant annet være tegn på endometriose. Blødninger og smerter kan også være tegn på at du har et eller flere myomer – muskelknuter i livmoren. ​

- Myomer er kjempevanlig. Ikke alle får symptomer, men mellom seks og ti prosent av de som har sterke mensplager har myomer, sier Kallner.

Et myom er en muskelknute - en godartet svulst som utgår fra livmorens muskelvelvegg.

LES OGSÅ: Så mye koster mensen

Økte østrogennivåer gjør at myomene vokser

- Myomet begynner som en liten rundet knute som vokser i størrelse med tiden, forteller gynekolog Stina Karlsson ved Oslo Jordmor og Kvinnesenter og Metro Legesenter.

Hva som er årsaken til at noen får myomer, eller hvor stor forekomsten er er ikke helt sikkert. Det antas at over 70 prosent av alle kvinner i fertil alder har myomer, men Norsk Helseinformatikk skriver samtidig på sine nettsider at forekomsten i angis å være alt fra fem prosent til 77 prosent avhengig av hvilke kvinner som studeres og hvilken diagnostisk metode som brukes.

En ting som er sikkert er at forekomsten øker med alderen frem til overgangsalder. Etter overgangsalderen minker de ofte i størrelse igjen.

- Hormonelle faktorer har sannsynligvis betydning for myomutvikling. Faktorer som øker østrogennivåene, som overvekt, gir økt risiko for myomer og faktorer som gir lavere østrogennivåer, som fysisk aktivitet og røyking minsker risikoen for myomer. Graviditet minsker risikoen for myomer og jo høyre alder ved siste graviditeten desto lavere risiko for myomer. Dette kan også komme av at myomcellene krymper og kan bli borte sammen med at livmoren krymper til normal størrelse igjen etter fødsel, forklarer Karsson.

P-piller ser derimot ikke ut å øke risikoen for myomer. Karlsson forteller også at risikoen for å få myomer er genetisk betinget.

LES OGSÅ: Marte fikk beskjeden ingen 23-åringer forventer: - Du er nesten ferdig i overgangsalderen

IKKE MYE: Vi blør ikke mer enn under en halv deciliter under hele menstruasjonen. FOTO: NTB Scanpix
IKKE MYE: Vi blør ikke mer enn under en halv deciliter under hele menstruasjonen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Kan trenge behandling

Symptomene avhenger blant annet av størrelse og hvor i livmoren myomet eller myomene har begynt å vokse. Mange som har myomer vet ikke at de har dem og plages ikke av symptomer. De som plages har symptomer som sterke blødninger, smerter og trykkfornemmelser i nedre del av magen. Ved utredning for ufrivillig barnløshet undersøkes det som regel for myomer.

- Har du myomer og symptomer med eksempelvis store blødninger, smerter eller trykksymptomer som vurderes å komme fra myomene kan det være aktuelt med behandling, sier Karlsson.

- I visse tilfeller kan p-piller eller hormonspiral være tilstrekkelig behandling. For kun store blødninger finnes det også annen ikke-hormonell medisinsk behandling. I andre tilfeller trengs kirurgisk behandling.

For noen blir det aktuelt å fjerne hele livmoren, men dette er sjeldent. Det finnes også flere behandlingsformer, som det å stoppe blodforsyningen til myomene - såkalt embolisering.

- Hvis du er plaget av menssmerter eller kraftige blødninger synes jeg du skal søke om en gynekologisk undersøkelse. Hvis smertene eller blødningene påvirker det daglige livet og gjør det vanskelig å delta på skole, jobb eller andre aktiviteter, og kanskje gir trøtthet eller til og med blodmangel synes jeg man helt klart skal søke hjelp, sier Karlsson.

Plages du ikke av myomene er det heller ikke nødvendig å gjøre noe med dem, for myomer er ikke farlige. Har du svært sterke blødninger, smerter, mellomblødninger eller blødninger ved samleie, mener Karlsson det uansett er lurt med en tur til legen, for å avdekke årsaken.

- Oftest finnes det god hjelp å få, uansett om symptomene da kommer av myomer eller noe annet, sier hun.

LES OGSÅ: Sykdommen som rammer én av ti kvinner blir ofte ikke oppdaget før det har gått flere år

LES OGSÅ: Slik lindrer gynekologene egne menssmerter

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer