Myomer:

- Store mensblødninger og smerter er ikke normalt

Vet du hvor mye det er normalt å blø? Sterke smerter eller store blødninger kan ofte ha helt andre årsaker.

MYOMER: Det bør tas på alvor, mener forsker. FOTO: NTB Scanpix
MYOMER: Det bør tas på alvor, mener forsker. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det er helt vanlig å få litt menssmerter, og mange av oss føler oss lite på topp akkurat de dagene i måneden. Kroppen fylles opp av vann, du føler deg oppblåst og kanskje litt uvel, men det er viktig å være klar over at sterke smerter og store blødninger kan handle om noe annet enn vanlig mensen.

Det mener Helena Kopp Kallner, forsker ved enheten for obstetrik og gynekologi ved Karolinska Institutet. Hun er opptatt at kvinner skal ha nok informasjon til å vite når det på tide å dra til en lege med sterke mensplager.

- Det som er problemet er at mange kvinner ikke forstår hva som er normalt. Det er et stort problem, mener hun.

LES OGSÅ: Får du blødninger utenom mensen?

Du blør mindre enn en deciliter

Hun mener nemlig at mange kvinner venter for lenge med å dra til legen med symptomer som store mensblødninger og smerter.

- Det som er normalt er at du har mensen i mellom tre og fem dager, og at du da bytter bind hver tredje til fjerde time. Da bytter du ikke fordi det er gjennomblødd, men for komforten, påpeker hun.

- I løpet av en menstruasjon så blør du mindre enn en halv deciliter, men mange tror det for eksempel er normalt å måtte bruke nattbind på dagen, påpeker hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer