Rekreasjon og hvile

Store påkjenninger kan påvirke vår biologiske alder

Vi kan bli midlertidig eldre når vi utsettes for store kroppslige og psykiske påkjenninger. Men en ny studie gir håp om hvordan kroppen kan komme seg igjen.

VIKTIG REKREASJON: Vi kan bli midlertidig eldre etter opplevde traumer, men ifølge en ny studie har kroppen evne til å komme seg igjen med rekreasjon og hvile. Foto: NTB Shutterstock
VIKTIG REKREASJON: Vi kan bli midlertidig eldre etter opplevde traumer, men ifølge en ny studie har kroppen evne til å komme seg igjen med rekreasjon og hvile. Foto: NTB Shutterstock Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Ifølge en studie utført ved Harvard Medical School og referert til av Forskning.no, kan store påkjenninger som operasjoner, fødsler og alvorlig covid-19 sykdom, øke vår biologiske alder. Hendelsene kan rett og slett gjøre oss eldre, men ifølge studien, som er publisert i tidsskriftet Cell Metabolism, er denne aldringen midlertidig.

Hvile og rekreasjon etter for eksempel en operasjon skrur klokka tilbake igjen slik at kroppen vår igjen kommer på samme aldersnivå som før vi gjennomgikk påkjenningen.

Ikke alle eldes i samme tempo

Evandro Fei Fang, førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, forsker på aldring. Ifølge Fang handler biologisk alder om din fysiske og mentale kapasitet tilsvarer din faktiske alder, men ikke alle eldes i samme tempo. Han sier til Forskning.no at resultatene fra studien gir mening, men at den også har noen svakheter.

I studien ble det først gjort forsøk med mus. Forskerne studerte blodprøver fra noen titalls eldre pasienter før og etter en operasjon. I akutte tilfeller der pasienten for eksempel ble operert for hoftebrudd så forskerne at den biologiske alderen steg brått. Kvinner som fødte og pasienter med alvorlig covid-19 hadde også en midlertidig økning i biologisk alder.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer