Lykke:

Studie avslører når i livet vi er lykkeligst

Det er særlig to faser i livet vi opplever lykkefølelsen.

ALDER PÅVIRKER LYKKEFØLELSEN: En studie viser at det er to faser i livet vi mest lykkelige. FOTO: NTB
ALDER PÅVIRKER LYKKEFØLELSEN: En studie viser at det er to faser i livet vi mest lykkelige. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Det er mange som tenker at starten av 20-årene er den lykkeligste og mest spennende tiden i livet. Man er voksen men fremdeles ung, er gjerne student, reiser mye og har mye tid til venner og hobbyer. Det er fort gjort å glemme at denne tiden også er full av bekymringer, hardt arbeid, ulykkelig dating og dårlig økonomi. (Psst: Gjør penger oss lykkelige?)

For å finne ut når i livet vi faktisk er lykkeligst, har britiske forskere undersøkt over en million mennesker og spurt når i livet de opplever størst og minst lykkefølelse. Deltakerne fikk også spørsmål om bekymringer, selvfølelse og angst, skriver forskning.no.

Studien viser at lykkefølelsen er dalene allerede etter vi passerer 16 år, men at vi opplever en skarp stigning etter vi fyller 50 år. Toppen nås når vi er 70 år.

Studien konkluderer altså med at vi er lykkeligst når vi er 16 og 70 år.

- Ungdomstiden er en evig lykkepille. Selvfølgelig er det mye som kan være negativt og forstyrre ungdomstiden, men det er også da vi blir oftest forelsket, har flest kjærester og vi har ikke de samme forpliktelsene som senere i livet, forklarer Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret.

Som tenåring har man som regel ikke så mye penger, men man har heller ikke så mange utgifter. De fleste bor hjemme hos foreldrene, går på skole og har ingen store forpliktelser.

Har hele livet foran seg

Lykkefølelsen til tenåringer skyldes en blandingen mellom erfarenhet og uskyldighet.

- De har et stort potensiale som ligger fremfor dem. Mange føler at de har et hav av tid og muligheter, og at livet og fremtiden kan fylles med akkurat det de ønsker. Mange 16-åringer kjenner seg «voksne» og erfarne. De har fått en frihet som de ikke hadde som barn, samtidig som de fortsatt har en uskyldighet, sier Ingrid Blessom, som er psykolog og sexolog ved Institutt for klinisk sexologi og terapi.

Mange 16-åringen opplever en ny frihet, samtidig som de ikke enda har fått store forpliktelser i livet i form av jobb og familieliv.

70-åringer har god tid

Ifølge den britiske studien øker lykkefølelsen igjen når vi passerer 50 år, og når en topp når vi er 70 år. Det overrasker ikke ekspertene.

- Det er ikke alle 70-åringer som har veldig god råd, men mange føler ikke at de trenger den nyeste bilen og det flotteste av alt. De har levd et godt liv og nyter det de har, forklarer Winther.

De fleste 70-åringer har vært pensjonister en stund, har blitt vant til å ha mye fritid og opplever ikke samme jag og mas som tidligere i livet.

HAR GOD TID: Mange 70-åringer har god tid til å pleie parforhold og fritidsinteresser, og opplever stor livsglede og lykkefølelse. FOTO: NTB Scanpix
HAR GOD TID: Mange 70-åringer har god tid til å pleie parforhold og fritidsinteresser, og opplever stor livsglede og lykkefølelse. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- I den alderen har mange mye tid til barnebarn, fritidsinteresser og parforhold. Barnebarna er ofte en stor glede, sier han.

Tenåringer og eldre kan sammenlignes

Eldre menneskers lykke ligger forankret i at de ikke lenger trenger å tenke på krav og ansvar på jobb, stress over bolig som skal nedbetales og familieforpliktelser. I stedet kan de fokusere på det de allerede har fått til i livet og en takknemlighet over livet de har opparbeidet seg.

- På mange måter kan 16-åringen og 70-åringens liv sammenlignes. Sammenlignet med andre aldersgrupper er de på et sted i livet som kjennetegnes av høy grad av frihet, samtidig som de har få forpliktelser, sier Blessom.

I tillegg har begge disse aldersgruppene tid og mulighet til å leve ut sitt potensiale.

Slik blir du mer lykkelig

Selv om du lever et travelt liv og er i 20-, 30-, 40- eller 50-årene, er det mye du selv kan gjøre for å bli mer lykkelig. Winther gir følgende tips:

  1. Omgi deg med mennesker som gir deg plusser i livet. De som drar deg opp og ikke trykker deg ned.
  2. Gjør det du liker å gjøre. Fyll livet ditt med plusser og aktiviteter som gir deg energi.
  3. Finn en jobb du trives med, for jobb tar såpass mye tid. Trivsel er mye viktigere enn veldig høy lønn.

- Ikke overraskende har mennesker en tendens til å være lykkeligere dersom de har få bekymringer. Dersom de opplever at økonomien er god, helsen er god og at de i tillegg har et trygt og godt sted å bo vil dette også påvirke lykkefølelsen, sier Blessom.

Dermed er ikke hemmeligheten bak lykkefølelsen at man må være 16 eller 70 år.

- Hemmeligheten er at mennesker blomstrer og trives når de har både trygghet, sikkerhet og en mulighet til å leve ut sitt potensiale. Det kjennetegner både 16-åringen og 70-åringen, men kan også oppnås i andre perioder av livet, forsikrer hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer