Fyllesyke:

Studie bekrefter at fyllesyken blir verre med alderen

- Fortsetter å bli verre resten av livet, sier forsker.

IKKE TID TIL FYLLESYKE: - Med forpliktelser som jobb og barn er ikke muligheten lenger til stede for å være like fyllesyk som man kunne tidligere, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix
IKKE TID TIL FYLLESYKE: - Med forpliktelser som jobb og barn er ikke muligheten lenger til stede for å være like fyllesyk som man kunne tidligere, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Når man er ung og har energi til å dra på fest og fyll flere dager i uken (og gjerne flere dager etter hverandre), blir man som regel ikke skremt bort av tanken på dagen derpå. Mange lever i nuet i større grad, drikker mye på kort tid og blir gjerne fullere på fest enn de fleste 30-, 40- og 50-åringer velger å bli.

Så hva er da grunnen til at dagen derpå oppleves verre i 30- og 40-årene enn i 20-årene?

- Det handler først og fremst om en generell aldring i kroppen. Alt blir tyngre når vi blir eldre, og mange merker det allerede i starten av 30-årene.

Det forklarer Jørgen G. Bramness, som er seniorforsker ved Folkehelseinstituttet og Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rus og psykisk lidelse.

En australsk studie bekrefter også at fyllesyken blir verre med alderen. Studien oppdaget også at nesten en fjerdedel av alle australiere opplever bakrus regelmessig, skriver womenshealth.com.au.

Studien avdekket også at 35 prosent av dem mellom 18 og 29 år var fyllesyke månedlig, mens hele 44 prosent av 30-åringene var fyllesyke minst en gang i måneden. Blant 40-åringene var tallet 20 prosent, som nok kan forklares med endret livsstil og mer ansvar.

Noen påstår imidlertid at fyllesyken var verre når de var var unge, men det mener Bramness skyldes at mange drikker mer og oppfører seg annerledes som ung.

- Fyllesyken blir verre fra midten av 20-årene og fortsetter å bli verre resten av livet. Det tar gjerne litt tid før man oppdager det, men alt er greiere og lettere når man er yngre, sier han.

LES OGSÅ: Maten som kan hjelpe mot fyllesyke

Blir dårligere og dårligere hele livet

Det finnes mange undersøkelser som bekrefter at man fortsetter å bli dårligere og dårligere dagen derpå hele livet.

- Alle prosesser i kroppen er på topp i ungdomstiden, og så går det bare nedover. Grunnen til at noen føler fyllesyken var verre i ungdommen, er gjerne at de eldre drikker mindre eller annerledes, eller drikker mens de spiser, sier han.

- Så hva kan man gjøre for å unngå fyllesyke?

- Jeg har et veldig godt råd, og det er å drikke litt mindre. Så kjedelig er det, men da får du en mye bedre dag dagen etter. Det vet gjerne de eldre, for klokskapen øker med alderen. Drikk mindre, drikk saktere og ikke legg deg med stigende promille, oppfordrer han.

LES OGSÅ: De beste matvarene til dagen derpå

FLERE FORPLIKTELSER: De fleste i 30-, 40- og 50-årene opplever i større grad at det kommer en dag i morgen, og har ikke mulighet til å ligge i sengen hele dagen derpå.
FLERE FORPLIKTELSER: De fleste i 30-, 40- og 50-årene opplever i større grad at det kommer en dag i morgen, og har ikke mulighet til å ligge i sengen hele dagen derpå. Vis mer

Livet endrer seg

For de fleste i 30 og 40-årene er betingelsen for fylla annerledes enn den er i 20-årene.

- Med forpliktelser som jobb og barn er ikke muligheten lenger til stede for å være like fyllesyk som man kunne tidligere. Det nytter ikke å ligge på sofaen, se på tv og spise junk. Du må kanskje tidlig opp og være i aktivitet enten du vil eller ikke, og følgelig får du i større grad svi for alle de ekstra drinkene du drakk dagen i forveien.

Det sier Ragnhild Bø, som er postdoktor ved Psykologisk institutt på Universitetet i Oslo, og som har forsket på alkohol og fylla.

Sånn sett føler du deg kanskje mer fyllesyk enn om du ikke måtte være aktiv. I tillegg drikker man kanskje ikke like ofte som før og kan med det ha fått lavere toleranse for alkohol.

- Det kan i sin tur føre til at man blir mer fyllesyk av de få drinken man drikker, sier hun.

Det kan også være at man har glemt hvor ille fyllesyken faktisk var da man var yngre, og at man derfor bedømmer den som verre nå.

- Det er også støtte i forskning for at unge voksne som ofte drikker seg fulle ser det som en del av «gamet», og derfor ikke betrakter det som en like ille konsekvens, sier hun.

LES OGSÅ: Derfor blir du fyllesyk over to dager

STØRRE KONSEKVENSER: Du må kanskje tidlig opp og være i aktivitet enten du vil eller ikke, og følgelig får du i større grad svi for alle de ekstra drinkene du drakk dagen i forveien, sier eksperten.
STØRRE KONSEKVENSER: Du må kanskje tidlig opp og være i aktivitet enten du vil eller ikke, og følgelig får du i større grad svi for alle de ekstra drinkene du drakk dagen i forveien, sier eksperten. Vis mer

Promillen synker saktere

Noe av grunnen til at fyllesyken blir verre med alderen har altså en helt fysisk forklaring: Prosessene i kroppen endrer seg når vi blir eldre.

- Nedbrytningen av alkohol går litt langsommere, og kroppen får et mindre væskevolum å fordele alkoholen på når vi har drukket. Det gjør at promillen både stiger raskere og synker saktere dess eldre vi blir. Dermed kan man oppleve at man tåler litt dårligere et alkoholforbruk som man noen år før ikke merket negative effekter av.

Det forklarer Randi Hagen Eriksrud, som er generalsekretær i Av og til, en organisasjon som jobber for godt alkovett.

Hvis du i 20-årene var vant til å drikke relativt mye og ofte, så vil du bli mer fyllesyk i 30-årene på samme mengde alkohol – rett og slett fordi du nå er i en periode av livet der mange drikker mye sjeldnere.

- Når du drikker sjeldnere, tåler du ikke alkoholen like godt, slik at det skal mindre til før du føler deg beruset, og mindre til før du blir fyllesyk. I tillegg risikerer du gjerne å bli vekket klokka seks om morgenen av morgenfriske småbarn som vil ha deg med på lekeplass, sier hun.

De fysiske endringene blir mer uttalte jo eldre du blir, slik at tendensen du merker når du blir 30, blir enda tydeligere når du bikker 60.

- Fra den alderen vil en del av oss også begynne på medisiner som kan bidra til at vi tåler mindre. På den positive siden ser vi at mange legger seg til et mer kontinentalt drikkemønster med alderen. De drikker oftere, men mindre om gangen. En slik måte å drikke på vil nok føre til at man føler seg langt mindre bakfull enn hvis man drikker mange glass på en gang, forklarer hun.

LES OGSÅ: Kan man få kviser av for mye alkohol?

Ikke bare alder som påvirker

- I denne sammenheng synes jeg det er viktig å fremheve at hvorvidt man blir fyllesyk eller ikke, og hvor fyllesyk man blir, trolig er mer avhengig av individuelle faktorer enn alder, sier Bø.

Hun forteller at én studie viser at høyere alkoholkonsum hos yngre ga mer fyllesyke, mens at mønstret hos eldre var motsatt. Altså jo mer de eldre drakk, jo mindre fyllesyke ble de.

- Men ikke en gang forholdet mellom mengden man drikker og hvor fyllesyk man blir har en enkel sammenheng. I en annen studie viste det seg at folk som drakk små til moderate mengder alkohol ble akkurat like fyllesyke som stordrikkere, sier hun.

De fleste studiene på dette feltet undersøker på folk i ulike aldre på samme tid. De følger med andre ord ikke folk etter hvert som de blir eldre.

- Vi har derfor ingen gode studier som viser at man blir mer fyllesyk med alderen, men kun studier som den du viser til; at folk i en aldersgruppe blir mer fyllesyke enn folk i en annen aldersgruppe. Og forskjellen mellom disse gruppene kan forklares av en hel rekke faktorer, påpeker Bø.

Unngå fyllesyke

- Hva kan man gjøre for å unngå å bli fyllesyk?

- Hehe, det korte og litt kjedelige svaret er å ikke drikke for mye. Et konkret råd er å bestemme på forhånd hvor mye man skal drikke. Det er mye vanskeligere å stoppe i tide hvis man bare skal «se an formen» underveis, råder Hagen Eriksrud.

Man kan også bestemme seg for å gå over til alkoholfritt på et gitt tidspunkt på kvelden, eller bytte ut annenhver alkoholenhet med noe alkoholfritt.

- Tilbudet i alkoholfritt-hylla, både på polet og på utesteder, har blitt fantastisk mye bedre de siste årene. Jeg tror mange vil bli positivt overrasket både over utvalget og smaken, sier hun.

Andre gode råd er:

  • Ikke drikk på tom mage
  • Drikk også alkoholfritt
  • Dropp lange, fuktige vorspiel
  • Ta vare på hverandre
  • Sjekk hva som er i flaska di, og velg drikke med lav alkoholprosent
  • Unngå shots og bånnski
  • Gå hjem mens kvelden er på topp

LES OGSÅ: Maten som har bevist positiv effekt mot fyllesyke

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer