Eldres alkoholforbruk

Studie: Eldre drikker mer - øker risikoen for overdose

Psykologspesialist er bekymret for utviklingen, og ber fastleger involvere seg mer.

DRIKKER MER: En svensk studie viser at eldre drikker mer enn før. Foto: Shutterstock
DRIKKER MER: En svensk studie viser at eldre drikker mer enn før. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

(Vi.no): En svensk studie viser at de i aldersgruppen 65 år og oppover nå drikker 3,3 liter ren alkohol i året. Det har steget med rundt 0,5 liter siden 2004.

Psykologspesialist og forsker ved Avdeling for rusmedisin ved Haukeland universitetssykehus , Linn-Heidi Lunde, sier tallene er relevante for Norge, da hun mener tendensen er veldig lik i landet vårt.

Les også: Fem ting du bør vite om alkohol

Lunde har forsket på eldre og rus, og tror eldre drikker mer alkohol nå hovedsaklig på grunn av et generasjonsskifte.

- Dette er folk som er vant til å drikke fra tidligere i livet, og drar med seg vanene inn i alderdommen. Samtidig har folk bedre råd, og alkohol er ikke lenger forbeholdt festdager. Middelaldrene og eldre i dag drikker kanskje oftere enn tidligere generasjoner, men de drikker seg i mindre grad beruset sammenlignet med yngre.

Hun er likevel bekymret over utviklingen.

- Det er forskningsmiljøer som mener at ingen burde drikke mer enn 100 gram alkohol i uka. Noe som tilsvarer 7-8 norske alkoholenheter uavhengig av alder, og eldre er jo ekstra sårbare, sier hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.