Studie: Hjernen din viser deg minner fra livet ditt når du dør

En ren tilfeldighet gjorde at en eldre mann døde mens han var koblet til et EEG-apparat som målte hjerneaktiviteten hans både før, under og rett etter dødsøyeblikket. Det har gitt forskerne noe å gruble på.

HJERNEN FORTSETTER: En studie har vist at hjernen fortsetter å være i aktivitet i mange sekunder etter at du dør. Særlig de delene av hjernen som er knyttet til hukommelse og minner. Foto: NTB
HJERNEN FORTSETTER: En studie har vist at hjernen fortsetter å være i aktivitet i mange sekunder etter at du dør. Særlig de delene av hjernen som er knyttet til hukommelse og minner. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Beretningene fra folk som har hatt nær-døden-opplevelser, er mange: Man ser et hvitt lys, svever over kroppen sin, føler en altomfattende ro, eller ser minner fra hele livet passere foran øynene.

Men hva er egentlig sant? Og hvordan kan vi vite det?

Målte hjerneaktiviteten i dødsøyeblikket

En studie publisert tidligere i år kan kanskje gi noen svar:

En eldre mann ble i 2016 lagt inn på sykehus i Canada med hodeskader etter et fall. Mannen ble behandlet for hjerneblødning, og fordi han viste tegn til epileptiske anfall ble han koblet til et EEG-apparat som overvåket hjerneaktiviteten hans.

Etter noen dager døde mannen av et hjerteinfarkt mens han fortsatt var koblet til EEG-måleren. Da ga forskerne muligheten til å analysere mannens hjerneaktivitet både rett før og rett etter at han døde - samt i selve dødsøyeblikket.

Passerte livet revy?

Det de fant, var ganske oppsiktsvekkende:

Målingene viste en oppblussing av den typen hjerneaktivitet som er knyttet til hukommelse og minner, meditasjon og drømmer både rett før og i 15 sekunder etter at hjertet hans sluttet å slå.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer