Sukkerfri brus:

Studie tyder på at kunstig søtet brus øker appetitten hos kvinner

- Nettopp det man har etterlyst av studie, påpeker ernæringsfysiolog. Men én studie er ikke nok til å konkludere med noe, mener ekspertene.

ØKTE CRAVINGS: Ny studie viser at enkelte søtningsmidler kan føre til økt sug etter usunn mat. FOTO: NTB
ØKTE CRAVINGS: Ny studie viser at enkelte søtningsmidler kan føre til økt sug etter usunn mat. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Lettbrus har lenge vært gjenstand for diskusjon og uenighet blant både forskere og oss «vanlige» brusdrikkere - for er det helseskadelig? Kan det skade vektnedgangen? Demper det søtsug, eller øker det søtsug? Er det kreftfremkallende?

For personer som har kuttet ut sukkerbrus, eller som stadig opplever søtsug, kan lettbrusen føles ut som en redder i hverdagen. Ideen om at vi kan helle i oss noe så søtt og godt - uten kaloriene - er nesten litt for godt til å være sant. Og kanskje er det faktisk det?

En ny, amerikansk studie tyder på at enkelte typer lettbrus faktisk kan øke suget på usunn mat. Men er det nok til å konkludere med at lettbrusen kan skade vektnedgangen?

- Den oppsummerte forskningen støtter ikke påstanden om at lettbrus gir økt appetitt

Karoline Steenbuch Lied, som er fagansvarlig for kosthold og ernæring i Roede, forklarer at det er gjort flere studier på om inntak av brus som er kunstig søtet, øker appetitten.

- Mens noen studier viser at lettbrus kan øke appetitten, finner andre studier det motsatte. Den oppsummerte forskningen som finnes støtter imidlertid ikke påstanden om at lettbrus gjør at man inntar mer mat og får økt appetitt, sier hun på et generelt grunnlag.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer