Sulten

Studie viser at vi tar dårlige avgjørelser når vi er sultne

Påvirker både diett, økonomi og forhold.

SULTEN? Å være sulten kan påvirke flere valg enn du kanskje tror. FOTO: NTB
SULTEN? Å være sulten kan påvirke flere valg enn du kanskje tror. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Alle mennesker tar innimellom avgjørelser som kanskje ikke var så gjennomtenkte. Det kan være alt fra å spise to sjokolader i bilen på vei hjem fra jobb, starte en unødvendig krangel med kjæresten eller farge håret i en veldig lite flatterende farge. Men hva er det som gjør at vi tar disse dårlige valgene?

En studie fra University of Dundee viser at sult faktisk kan påvirke flere valg enn vi kanskje tror. De fleste av oss tåler litt mindre av omgivelsene, kollegaer eller kjæresten når vi er sultne. Energinivået er på bunn og det er fort gjort å gjøre eller si noe man ellers ikke ville gjort.

Forskningen viser at sult gjør at vi søker snarlige løsninger, som for eksempel en sjokolade i bilen på vei hjem, i stedet for å vente på den sunne middagen som venter hjemme. Studien viser også at det kan påvirke større og viktigere valg, som for eksempel avgjørelser knyttet til økonomi.

«Si at du skal snakke med en rådgiver om pensjon eller lån. Hvis du gjør det mens du er sulten, kan det hende at du bryr deg litt mer om umiddelbar tilfredsstillelse på bekostning av en potensielt mer rosenrød fremtid», forklarte hovedforfatteren for studien, Dr. Benjamin Vincent, ifølge womenshealth.com.

Valgene vi tar når vi er sultne er med andre ord mindre langsiktige og gjennomtenkte enn de valgene vi tar ellers.

En overlevelsesmekanisme

- Hvorfor påvirker sult de valgene vi tar?

- Dette er antakelig en urtids overlevelsesmekanisme, der vi under stress og sult ikke har råd til å se langt frem, men bare må fokusere på det mest nærliggende målet, forklarer Gunn Helene Arsky Selvstendig ernæringsfysiolog cand. scient, skribent og yogalærer.

Hun forteller videre at tarmen står i kontakt med hjernen.

- Så det vil ikke forbause meg om vi i fremtiden kan se hvilke bakterier som påvirker ulike valg vi tar, sier hun.

KAN FØRE TIL KRANGLING: De fleste av oss tåler litt mindre av omgivelsene, kollegaer eller kjæresten når vi er sultne. FOTO: NTB
KAN FØRE TIL KRANGLING: De fleste av oss tåler litt mindre av omgivelsene, kollegaer eller kjæresten når vi er sultne. FOTO: NTB Vis mer

Er du «hangry»?

At sult kan påvirke humør og temperament er ikke et nytt fenomen, og er nok noe mange kan kjenne seg igjen i. Det er faktisk så vanlig at det til og med har fått et eget navn; hangry (en blanding av angry og hungry, altså sint og sulten).

- Vi har i alle år sagt at sult i stor grad påvirker de valgene vi tar. Derfor anbefaler vi å ha en måltidsklokke som sikrer et regelmessig matinntak gjennom dagen, råder Karoline Steenbuch Lied, som er fagansvarlig for kosthold og ernæring i Roede.

På den måten vil de fleste for eksempel unngå både uksehunger og søtsug på kvelden, som kan resultere i at man overspiser.

- I tillegg fraråder vi for eksempel å handle når man er sulten. Da er terskelen lavere for å ta mindre kloke valg i butikken, sier hun.

Slik unngår du sult

Uansett om du prøver å gå ned noen kilo, eller bare ønsker nok energi og mat i hverdagen, er det lurt å prøve å unngå for mye sultfølelse. Det kan du gjøre ved å legge inn mellommåltider og spise nok til hovedmåltidene.

- Man trenger ikke kjenne på sult for å gå ned i vekt. Det kommer selvsagt an på hvilken metode man velger, men velger man gradvis vektreduksjon med et moderat energiunderskudd er det mange som ikke kjenner seg spesielt sulten, forsikrer Steenbuch Lied.

For å unngå sultfølelse er det også viktig med nok søvn, mindre stress og mer mettende måltider. Og neste gang du skal snakke med en rådgiver i banken eller diskutere med kjæresten, kan det være greit å gjøre det med full magesekk.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer