Allergi

Stueplantene du bør styre unna

Årets pollensesong er så smått i gang i deler av landet. Men visste du at det kan være potteplantene i vinduskarmen du reagerer på?

ALLERGI?: Grønne planter i huset kan gjøre inneklimaet bedre, men pass opp: Enkelte sorter kan være svært plagsomme for allergikere. Foto: NTB
ALLERGI?: Grønne planter i huset kan gjøre inneklimaet bedre, men pass opp: Enkelte sorter kan være svært plagsomme for allergikere. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Sliter du med konstant tett nese, rennende øyne og hoste selv når det er utenfor pollensesongen?

Da kan det godt hende du sliter med allergi - mot potteplantene dine.

Og det er spesielt én plante du gjør lurt i å styre unna:

- Bjørkefiken, sier Helle Grøttum.

- Det er den absolutte verstingen.

Symptomer på allergi

Helle Grøttum er utdannet sykepleier, og er leder for LHL Astma og allergi. Hun har tidligere fortalt Vi.nos lesere at det ikke er uvanlig å reagere allergisk på en rekke stueplanter, særlig om man også har pollenallergi.

- Løkplanter kan ofte fremkalle allergiske reaksjoner, særlig de med sterk duft. Svibel og amaryllis er blant de verste, men også liljer og tulipaner kan være plagsomme for allergikere, sier hun.

Symptomene er de samme som ved pollenallergi: Nysing, hosting, rennende øyne og nese, og kløe.

- Det er ikke nødvendigvis slik at dersom du reagerer på pollen vil du også reagere på disse plantene, men det er ofte en overlapp, sier Grøttum.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.