Styrkeøvelser:

Styrkeøvelsene som kan føre til skader

Det er ikke bare nybegynnere som kan pådra seg skader på treningssenteret. Ekspertene forteller hvilke øvelser du bør være forsiktig med.

STYRKEØVELSER: Det er fort gjort å skade seg dersom man ikke utfører styrkeøvelser riktig. FOTO: NTB Scanpix
STYRKEØVELSER: Det er fort gjort å skade seg dersom man ikke utfører styrkeøvelser riktig. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

De fleste klarer å utføre ulike styrkeøvelser med riktig teknikk, men det er alltid mulig å gjøre noe feil. Riktig teknikk er viktig, uansett øvelse, for å unngå skader.

– Knebøy og benpress for eksempel, som er to av de viktigste styrkeøvelsene vi har, er ganske greie å utføre teknisk – så lenge du husker å ha rett rygg ved knebøy, for å unngå skader i ryggen, og knær over tær på benpress, for å slippe skjevstillinger på knær, sier Jan Hoff.

Han er idrettsfysiolog og professor i medisin ved NTNU. Han forklarer at det er en direkte sammenheng mellom muskelstyrke og risiko for å utvikle en rekke sykdommer.

– Det er mye farligere å la være å trene styrke, enn å trene uten optimal teknikk. Det lønner seg å være sterk – det beskytter mot sykdommer og forlenger levetiden. Men det er smart å lære seg å gjøre det riktig, så du slipper skader.

LES OGSÅ: Så mye kan du øke forbrenningen med styrketrening

Markløft og knebøy gir flest skader

Ifølge Henrik Wietfeldt, som er fysioterapeut og personlig trener ved Stadionpark Klinikken i Stavanger, er knebøy og markløft to av øvelsene folk flest gjør feil. Han mener at det er to av de mest teknisk krevende øvelsene vi har.

– Det er to veldig effektive øvelser, som kan gi bra styrkeeffekt og påvirke helsa positivt, men det er også de to øvelsene vi ser flest rygg- og kneskader fra. Jeg vil absolutt anbefale å ta kontakt med en personlig trener, fysioterapeut eller styrke-coach, som kan veilede spesifikt på disse øvelsene.

God holdning er veldig viktig, og dersom man trener styrke jevnlig, vil holdningen automatisk forbedres.

– Generelt kommer du veldig langt med å tenke riktig holdning – opp med brystet, plassere skuldrene bak og stramme magen. Det er ikke alltid så veldig vanskelig, forklarer han.

LES OGSÅ: Derfor bør du ikke trene hele kroppen under styrketrening

STYRKEØVELSER: Ifølge eksperten må du være ekstra forsiktig med markløft og knebøy. FOTO: NTB Scanpix
STYRKEØVELSER: Ifølge eksperten må du være ekstra forsiktig med markløft og knebøy. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Tung belastning og dårlig teknikk kan gi akutte skader

I de fleste tilfeller av feiltrening, vil man se slitasje på ulike strukturer, som har oppstått over tid. Dette gjelder oftest skulder- og kneplager (slitasje på slimposer, sener og menisk).

– Akutte skader skjer vanligvis ved for tung belastning, med for dårlig teknikk. Disse oppstår oftest nederst i ryggen ved knebøy og markløft, eller som meniskskader i knær, sier Wietfeldt.

Ved styrketrening av overkroppen er det spesielt skuldrene som er mest utsatt. Ledd, ligamenter, slimpose og senestruktur kan bli satt i klem.

– Man bør være forsiktig med øvelser som dips, tricepsøvelser over hodet og brede hangups. Av øvelser for bryst bør man være forsiktig med flyes med håndmanualer.

Wietfeldt mener at det er viktig å se på styrketrening i en større sammenheng: Én spesifikk øvelse kan gi plager hos én person, men ikke hos en annen.

LES OGSÅ: Så tungt må du løfte for å bli sterkere

Advarer mot å kopiere øvelser

Mange henter motivasjon fra treningsvideoer på YouTube og Instagram. Øvelsene kan se enkle ut, men det er ikke alltid tilfellet.

– Du bør, uansett, få hjelp fra noen som kan det. Dersom man prøver å kopiere øvelser andre gjør, kan man bomme på de enkleste tingene. Det skal så lite til for å få på plass riktig teknikk, sier Hoff.

Hoff forklarer at den vanligste misforståelsen knyttet til styrketrening, er at man trener med altfor lette vekter. Det påvirker ikke styrken i det hele tatt.

– Gjør du en styrkeøvelse med 15 repetisjoner, er det ikke styrketrening. Det må være så tungt at du kun klarer noen få repetisjoner – helst fire-fem. Færre, tyngre repetisjoner er faktisk mer effektivt enn mange repetisjoner med lettere vekter.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer