SUNNERE TACO: Du kan spare deg for en god del fett og kalorier dersom du bytter ut et par ingredienser i fredagstacoen.  Foto: Shutterstock / Timolina
SUNNERE TACO: Du kan spare deg for en god del fett og kalorier dersom du bytter ut et par ingredienser i fredagstacoen. Foto: Shutterstock / Timolina Vis mer

Taco

Sunnere taco? Ja, takk!

Disse byttene gjør at du kan spise favoritten med ekstra god samvittighet.

Publisert

Taco er den soleklare helgefavoritten her til lands - nam, som vi gleder oss til helgen! Den mexicanske retten er enkel, god og populær blant de små, i tillegg kan den også være riktig så sunn og næringsrik – så fremt du velger de riktige råvarene.

For la oss være ærlige med hverandre, en tacolefse proppfull av kjøttdeig, rømme og masse ost er ikke spesielt sunt. Bytter du derimot ut én eller flere ingredienser, kan helgetacoen bli til rene helsekosten! 

LES OGSÅ: 7 matbytter du gjør lurt i

Kan spare deg for en god del fett og kalorier 

Jeanette Roede, som er konseptsjef i Grete Roede AS, har tidligere fortalt at du kan spare deg for en god del kalorier og fett dersom du gjør noen smarte matbytter.  

- Jeg anbefaler deg å velge de fiberrike grove tacolefsene fremfor de andre variantene, og hvert fall fremfor tacoskjell. De grove tacolefsene er litt mer energirike enn de andre typene, men til gjengjeld gir de mye kostfiber og metthet som varer.

- Skal du ha kjøtt til tacoen – velg karbonadedeig fremfor kjøttdeig, eller bruk strimler av svinekjøtt eller annet rent kjøtt. Kylling er supert på, og her er det mange morsomme marinader man kan erstatte det opprinnelige tacokrydderet med. Fisk er også veldig godt på tacolefsen, enten grillet, bakt i ovnen eller rå. Både hvit fisk eller rød fisk passer bra.

En annen ting mange av oss er avhengige av å ha til middagsfavoritten er lettrømme. Dette mener Roede at du fint kan bytte ut med mager kesam, gresk yoghurt eller ekstra lettrømme.

- Når man har så mye forskjellig på tacoen smaker de fleste ikke noen stor forskjell, men det er mye sunnhet å hente på å bytte ut.  Du kan godt droppe rømmen og heller bruke avocado som bidrar med den kremete konsistensen, har hun uttalt. 

Nedenfor ser du en oversikt over kalori- og fettinnholdet til hovedingrediensene i vanlig taco, og i en litt sunnere taco: 

Vanlig taco

  • 100 g kjøttdeig: 288 kcal og 20 g fett. 
  • 2 ss lettrømme: 72 kcal og 7,1 g fett. 
  • 2 skiver Norvegia: 70 kcal og 5,4 g fett. 
  • 1 stor hvetetortilla: 200 kcal. 


Total: 630 kcal og 32,5 g fett. 

Litt sunnere taco 

  • 100 g karbonadedeig: 193 kcal og 7,8 g fett. 
  • 2 ss mager kesam: 27 kcal og 0,4 g fett. 
  • 2 skiver lettere Norvegia: 54 kcal og 3,2 g fett.
  • 1 liten fullkornstortilla: 125 kcal. 


Total: 399 kcal og 11,4 g fett. 

NB! Husk at valg av tacoskjell, salsa, guacamole og grønnsaker kommer i tillegg i kaloriregnskapet! 

HJEMMELAGET GUACAMOLE OG SALSA: Ingenting smaker bedre enn hjemmelaget guacamole og salsa.  Foto: Shutterstock / alexpro9500
HJEMMELAGET GUACAMOLE OG SALSA: Ingenting smaker bedre enn hjemmelaget guacamole og salsa. Foto: Shutterstock / alexpro9500 Vis mer

LES OGSÅ: Triksene som redder taco-kvelden

Lag salsa og guacamole selv

I stedet for å kjøpe dyre glass med salsa og guacamole i butikken, kan du heller lage dine egne smaksbomber hjemme på kjøkkenet. Det er lekende lett, samtidig som du sparer deg for en god del kalorier og salt

Her har du oppskriften på en god hjemmelaget salsa:

Dette trenger du: 

  • 4 tomater
  • 1 rødløk
  • 1 båt hvitløk
  • 1 ss hakket frisk timian
  • ¼ dl olivenolje
  • saften av ½ stk sitron
  • salt og pepper etter smak


Slik gjør du: Del tomatene i små biter og finhakk rødløk og hvitløk. Legg dette i en skål med hakket frisk timian over. Bland godt sammen olje, sitronsaft, salt og pepper og hell dette over resten i bollen. Rør om. La salsaen stå kjølig før servering. Da smaker den ekstra godt!

Her er oppskriften på en god hjemmelaget guacamole

Dette trenger du: 

  • 1 fedd hvitløk
  • 3 modne avokadoer
  • 2 ss finhakket rødløk
  • ¼ dl limesaft
  • 1 ts finhakket grønn chili
  • Salt


Slik gjør du: Skjær avokadoene i to, fjern steinen og skrap ut kjøttet med en skje. Mos avokadokjøttet med en gaffel, og rør det sammen med hvitløk, rødløk, limesaft, chili og salt.

Til info: Aller Media AS er deleier i Grete Roede AS. 

Denne saken er tidligere publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til interesse for nye lesere!

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer