Sunn Og Billig Mat

Supermaten du får tak i på Kiwi (eller andre matbutikker)

Og den blakker deg heller ikke!

SUPERMAT DU FÅR I MATBUTIKKEN: Du trenger ikke svi av mange hundrelapper i helsekostbutikker for å få tak i supermat. Bønner, linser, nøtter, spinat og brokkoli er eksempler på vanlig supermat som ikke koster skjorta, og som du får i vanlige matbutikker.  Foto: FoodCollection
SUPERMAT DU FÅR I MATBUTIKKEN: Du trenger ikke svi av mange hundrelapper i helsekostbutikker for å få tak i supermat. Bønner, linser, nøtter, spinat og brokkoli er eksempler på vanlig supermat som ikke koster skjorta, og som du får i vanlige matbutikker. Foto: FoodCollection Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er mange som bruker mye penger på mat. Stort press fra både sosiale medier, aviser, barnehage, skole, jobb og vennegjeng gjør til at lommeboka får svi for all den sunne og spennende maten vi lager. Å spise sunt er faktisk ikke så dyrt som alle skal ha det til, sier Malén Gudbrandsgard, som har bachelor i ernæringsfysiologi og blant annet jobber som ernæringsfaglig rådgiver, til KK.no. 

Tips nummer en er å finne de rette produktene, og handle stort og sjeldent, så du ikke går i «jeg skal bare ha..»-fella flere ganger i uka. 

Dessuten du ikke ha alle trendvarene det snakkes så varmt om i disse dager. Det er selvfølgelig mye som er sunt og godt, men du blir ikke usunn av å droppe dem. 

LES OGSÅ: Handleliste for deg som vil spare penger

Velg gjerne havre istedenfor chia

Quinoa, gojibær, chiafrø og ymse deler av kokosnøtten er det mange sverger til nå, men bytter du ut havregrøten med chiagrøt hver dag blir det fort litt dyrt, og det må altså ikke være dyrt å spise sunt? 

- Nei, det må selvfølgelig ikke det. Jeg mener supermat er et litt misforstått begrep, for du må ikke i helsekostbutikk for å få tak i det. Det er mye bra, vanlig sunn norsk mat, og det gjelder å ikke gjøre det mer komplisert enn det er. Matvarer som brokkoli, fisk og nøtter kan fint kalles for naturlig supermat, sier Silje Bjørnstad, ernæringsfaglig rådgiver med bachelor i ernæringfysiologi.

- Vi har alle ulike behov og om du liker chiagrøt er det fint å variere med det, men du skal ikke ha dårlig samvittighet for å spise vanlig havregrøt. Det er ulike næringsstoffer i alt, og det gjelder å inkludere ulike retter i kostholdet ditt og spise variert, sier hun.

En pose vanlig havregryn får du for rundt 25 kroner. 

LES OGSÅ: Slik blir havregrøten enda sunnere

Linser kan erstatte quinoa

Grøt eller salat med quinoa er en annen populær trend. Quinoa er helt supert å bruke for eksempel istedenfor pasta, men har du slunken lommebok, kan du ifølge Malén Gudbrandsgard helt fint spare inn noen slanter her, og heller gå for 300 gram linser til rundt 15 kroner. 

SUNT OG GODT: Chiafrø er en av de store tingene innen kostholdsverdenen nå, men det betyr ikke at du ikke godt kan gå for den gode, gamle havregrøten.  Foto: Scanpix
SUNT OG GODT: Chiafrø er en av de store tingene innen kostholdsverdenen nå, men det betyr ikke at du ikke godt kan gå for den gode, gamle havregrøten. Foto: Scanpix Vis mer

- Det er populært å tilsette quinoa i salaten for å få ekstra protein og fiber. Grønne linser er et langt billigere valg med omtrent samme mengde kalorier. Det som er nyttig å vite er at grønne linser inneholdt nærmest dobbelt så mye proteiner som quinoa, samtidig som de bidrar med mer kostfiber, forteller hun. 

LES OGSÅ: 3 ting du alltid bør ha i salaten

Slår et slag for boksematen 

Ellers er det bare å kose seg med all den sunne maten som finnes i vanlige dagligvarebutikker. 

- Jeg har lyst til å slå et slag for boksemat, som tunfisk og makrell i tomat, hermetiske tomater, og belgfrukter, som linser, bønner og kikerter. 2016 er jo kalt belgfruktenes år, så det er jo grunn nok bare det. Hermetikk har god holdbarhet, det er bruksvennlig og det er mye sunt. 

For boksemat er faktisk ikke mindre sunn enn den ferske, så lenge du holder deg unna den søtede hermetiske frukten. 

- Det har jo vært utsatt for bearbeiding, og for eksempel kan belgfruktene være tilsatt sukker eller salt for å bevare holdbarheten, men det anbefales jo å skylle dem før bruk så du får av noe av det unødvendige som er tilsatt, sier Bjørnstad. 

Noe blir til og med, tro det eller ei, faktisk sunnere når det oppbevares på boks. 

Ifølge Liv Irene Dalby, klinisk ernæringsfysiolog i Kost for alle, bevares C- og B-vitaminer godt i hermetikk i forhold til i fersk vare. Dette er fordi disse vitaminene er lys- og varmeømfintlige og nivået vil vanligvis synke med tiden når det oppbevares ferskt. 

Og ikke nok med det:

- Noen matvarer blir til og med mer næringsrik ved hermetisering. Dette er typisk for mat som inneholder antioksidanten lykopen, slik som tomaten, har hun tidligere fortalt KK.no.

LES OGSÅ: Denne supermaten kan irritere magen

Slik får du billige proteiner:

Mens karbohydrater, spesielt de raske vi helst skal ha litt mindre av, som i loffen gjerne koster lite, er proteinrike matvarer gjerne litt dyrere. Her gjelder det altså å være smart. 

- Proteinrike matvarer koster gjerne mer enn karbohydratrike matvarer, så har er det lurt å tenke fornuftig. Se på kiloprisen, velg fryste produkter som fisk, kylling og kjøtt. Egg og magre meieriprodukter er òg en viktig proteinkilde som enkelt kan kombineres med karbohydratrike matvarer, for å øke mengde protein i måltidet. 

Billige proteiner får du dessuten også nettopp i boksematen. 

- Belgfrukter inneholder en del proteiner, men animalske produkter inneholder det vi kaller proteiner av høy kvalitet, hvilket betyr at de inneholder alle aminosyrene, forklarer Bjørnstad, som i likhet med Gudbrandsgard foreslår egg. 

- Det ser jeg på som en billig og god proteinkilde – det er mange ulike prisgrupper på egg, så det gjelder å finne de rimeligste. 

Dessuten er tunfisk på boks superbillig og kjempesunt. Husk å velge den som ligger i vann så du får med all den sunne fiskeoljen. Dessuten er disse ofte enda rimeligere enn tunfisken som ligger i olje. En tunfiskboks til i rundt tiern gir deg over 30 gram proteiner. 

LES OGSÅ: Fisken som er stappfull av protein

Bruk fryseren

Så er det dessuten selvfølgelig bare å meske seg i frukt- og grønthyllene. 

- Norsk kålrot, gulrot, løk og kål er næringsrike, allsidige og rimelige grønnsaker. Det lønner seg oftest å kjøpe frukt og grønnsaker lokalt når de er i sesong. Hvis man ønsker å kjøpe større kvantum er frosne grønnsaker som regel billigere enn ferske, sier Gudbrandsgard. 

- Lag egne smoothieporsjoner av dine favorittsmaker, som du fryser. Dette er superenkelt, raskt og ikke minst mye rimeligere enn ferdigposene.
 
Ellers bør frysedisken utnyttes om du har fryser hjemme. Fyll den opp med billigere frysevarer lagt i porsjonspakker så du unngår å kaste mat. 

LES OGSÅ: 6 grønnsaker med høyt proteininnhold

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer