Supermat:

Supermaten du finner på nærbutikken

Supersunn mat trenger hverken være dyr eller vanskelig å få tak i.

SUPERMAT: Linser, nøtter, yoghurt, fisk og grønnsaker er også supermat. Det beste kostholdet er variert, mener ekspertene. FOTO: NTB Scanpix
SUPERMAT: Linser, nøtter, yoghurt, fisk og grønnsaker er også supermat. Det beste kostholdet er variert, mener ekspertene. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Når du tenker på supermat tenker du kanskje først på pulveriserte alger og kosttilskudd, men et sunt kosthold er mye mer enn spirulina, hvetegress, byggress, chlorella og hampfrø og det meste av det som kan klassifiseres som supermat finner du også i helt vanlige dagligvarebutikker – og sannsynligvis på ditt eget kjøkken.

- En stund har det vært mye fokus på den supersunne maten – også omtalt som super food. Men jeg kan si med en gang at et matinntak med god variasjon av grønnsaker, frukt, bær, korn, belgfrukter, rent og magert kjøtt, fisk, fjærkre og magre meieriprodukter er mer enn sunt nok, mener Karoline Steenbuch Lied, fagansvarlig for kosthold i Grete Roede AS til KK.

Inkluderer du alle disse matvarene i kostholdet ditt, så har du et superkosthold.

LES OGSÅ: - For mange handler trening og kosthold om utseende, ikke helse

Fra chiafrø til havregrøt og qunoia til linser

Lied peker også på at det er lite dokumentasjon på at vi trenger supermat, mens vi vet at et sunt og variert kosthold har mange helseeffekter.

- Du trenger ikke betale i dyre dommer på chiafrø, gojibær, spirulina, kokosprodukter og så videre. Det er mye mer helse i et sunt og variert kosthold enn i en spiseskje chiafrø. Og den sunne og varierte kosten har vi betydelig mer dokumentasjon på at er helsebringende enn supermaten.

Det er selvsagt lite galt med å spise chiafrø om du liker det Både chiafrø og quinoa inneholder både sunt fett og fiber,

- Chiafrø har for eksempel et høyt innhold av fiber, jern og omega 3. Havregryn inneholder også bra med fiber og jern. Og omega 3 får du ved å toppe grøten med litt valnøtter eller linfrø - eller ta en skje tran sammen med måltidet, sier Lied.

Det er for øvrig også viktig å huske på at selv om chiafrøene inneholder en del omega 3, så er det forskjell på omega 3 fra fisk og omega 3 fra planteriket.

- Ellers er alt av grønnsaker, frukt og bær bra supermat. Billigere er det også – enn å ta turen til en helsekostbutikk.

Quinoa er et annet såkalt superfrø og igjen er det lite i veien for å spise dette frøet, men du trenger heller ikke quinoa for å leve sunt.

- Det er populært å tilsette quinoa i salaten for å få ekstra protein og fiber. Grønne linser er et langt billigere valg med omtrent samme mengde kalorier. Det som er nyttig å vite er at grønne linser inneholdt nærmest dobbelt så mye proteiner som quinoa, samtidig som de bidrar med mer kostfiber, forteller hun.

LES OGSÅ: Vanskelig å spise sunt? Her er de enkleste rådene

- Mye vanlig mat er supermat

Ernæringsrådgiver Silje Bjørnstad forklarer at når vi snakker om supermat snakker vi ofte om mat med en spesielt høy konsentrasjon av forskjellige næringsstoffer. Supermaten som kommer i pulverform og som ble mye omtalt for noen år tilbake skal være basert på slike spesielt næringsrike planter, og den skal sikre både god helse og forebygge sykdom.

Planter vet vi at er bra for oss, men ifølge Bjørnstad kan du like gjerne kjøpe vanlig frukt og grønt i grønnsaksdisken i butikken heller enn pulveriserte alger og hvetegress fra helsekostforretninger. For mye pulverbasert supermat kan også bli for mye av det gode, da vi hverken skal ha for mye eller for lite av de forskjellige næringsstoffene.

- Jeg vil i aller høyeste grad påstå at du har mange vanlige matvarer som kan kalles supermat. Dette er gode råvarer som er skikkelige næringsbomber nettopp på grunn av et naturlig høyt innhold av gode næringsstoffer. Forskning og undersøkelser har også flere ganger bevist at det gir mer positive helseeffekter å spise matvarer i sin naturlige form fremfor å bruke piller og pulver.

- I tillegg vil det å spise vanlig mat øke sannsynligheten for å spise variert – noe som også er viktig i et sunt kosthold. Og vi må huske på at vi heller ikke skal ha for mye av ting – det finnes en øvre og en nedre anbefalt grense for hva vi skal ha av næringsstoffer.

LES OGSÅ: Hvor mange egg er det egentlig greit å spise i løpet av en dag?

GRØNNSAKER: Grønnsaker og bær er eksempler på supermat du finner på nærbutikken, og mange av oss kan godt spise mer av dette. FOTO: NTB Scanpix
GRØNNSAKER: Grønnsaker og bær er eksempler på supermat du finner på nærbutikken, og mange av oss kan godt spise mer av dette. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Bjørnstad er opptatt av at vi ikke peiler oss inn på noen utvalgte matvarer og kun spiser dem. for uansett hvor «supre» de er så kan ikke noen få matvarer gi oss alt vi trenger alene.

– Brokkoli er et eksempel på en grønnsak som gjerne omtales som naturlig supermat, men det betyr ikke at andre grønnsaker ikke er supermat. Det er viktig at vi spiser variert og ikke tenker at vi kun trenger enkelte matvarer,

Når det er sagt så er det altså noen matvarer som har en spesielt høy konsentrasjon av næringsstoffer. Mange av dem inkluderer vi gjerne i kosten til vanlig, og de trenger heller ikke koster skjorta.

Bama har også på sine nettsider en liste over supermateksempler du finner i vanlige butikkhyller: appelsin, aprikos, avokado, banan, blåbær, brokkoli, tomater, chili, druer, gresskar, gulrøtter, kiwi, kål, løk og hvitløk, mango, spinat, soya, bygg, bønner, havre, kakao/mørk sjokolade, kalkun, laks, linser, te, valnøtter og andre nøtter og yoghurt

– Det du trenger får du på helt vanlige dagligvarebutikker. Så du kan spare penger og gjøre deg selv en tjeneste ved å spise helt vanlig mat. Så mener jeg også det er viktig med trivsel og matglede rundt måltider man spiser. Jeg tror nok mange synes det gir en bedre opplevelse, både sosialt og matmessig, hvis man faktisk spiser ordentlig mat og koser seg med dette fremfor å hive innpå med pulver og piller, sier Bjørnstad.

LES OGSÅ: 5 ting du må huske hvis du spiser lite kjøtt

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer