Supermat:

Supermaten du finner på nærbutikken

Supersunn mat trenger hverken være dyr eller vanskelig å få tak i.

SUPERMAT: Linser, nøtter, yoghurt, fisk og grønnsaker er også supermat. Det beste kostholdet er variert, mener ekspertene. FOTO: NTB Scanpix
SUPERMAT: Linser, nøtter, yoghurt, fisk og grønnsaker er også supermat. Det beste kostholdet er variert, mener ekspertene. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Når du tenker på supermat tenker du kanskje først på pulveriserte alger og kosttilskudd, men et sunt kosthold er mye mer enn spirulina, hvetegress, byggress, chlorella og hampfrø og det meste av det som kan klassifiseres som supermat finner du også i helt vanlige dagligvarebutikker – og sannsynligvis på ditt eget kjøkken.

- En stund har det vært mye fokus på den supersunne maten – også omtalt som super food. Men jeg kan si med en gang at et matinntak med god variasjon av grønnsaker, frukt, bær, korn, belgfrukter, rent og magert kjøtt, fisk, fjærkre og magre meieriprodukter er mer enn sunt nok, mener Karoline Steenbuch Lied, fagansvarlig for kosthold i Grete Roede AS til KK.

Inkluderer du alle disse matvarene i kostholdet ditt, så har du et superkosthold.

LES OGSÅ: - For mange handler trening og kosthold om utseende, ikke helse

Fra chiafrø til havregrøt og qunoia til linser

Lied peker også på at det er lite dokumentasjon på at vi trenger supermat, mens vi vet at et sunt og variert kosthold har mange helseeffekter.

- Du trenger ikke betale i dyre dommer på chiafrø, gojibær, spirulina, kokosprodukter og så videre. Det er mye mer helse i et sunt og variert kosthold enn i en spiseskje chiafrø. Og den sunne og varierte kosten har vi betydelig mer dokumentasjon på at er helsebringende enn supermaten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer